Πότε καταβάλλεται το αυξημένο επίδομα άδειας

Αυξημένο θα είναι το επίδομα άδειας που θα λάβουν οι εργαζόμενοι το φετινό καλοκαίρι. Αιτία είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που… θεωρητικά έχει προκαλέσει μικρότερες αυξήσεις και στα ανώτερα κλιμάκια των μισθολογίων.

Διαβάστε αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα αδείας αλλά και το πώς χορηγείται η άδεια στους εργαζόμενους:

Αυξάνεται το επίδομα αδείας 2024 – Ποιους αφορά

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Τα χρήματα είναι λίγο πάνω από τα 700 ευρώ «καθαρά». Η αύξηση ισχύει από 1η Απριλίου και «προλαβαίνει» να συμπαρασύρει το επίδομα αδείας.

«Το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας θα υπολογιστούν βάσει της νέας αύξησης», είχε δηλώσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο νέος υπολογισμός ισχύει για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας 2024
Ο νόμος προβλέπει ότι το επίδομα αδείας θα πρέπει να προκαταβάλλεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του.

Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.

Οι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια από πταίσμα του εργοδότη, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100% (διπλασιασμένες δηλαδή), αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχε πάρει. Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν διπλασιάζεται και το επίδομα αδείας, παρά μόνο οι αποδοχές αδείας, οι «συνήθεις αποδοχές» δηλαδή, που ο μισθωτός θα λάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις