Αγροτική πολιτική με συνέπεια και αποτέλεσμα: Η Κυβέρνηση φέρνει το Ηράκλειο πιο κοντά στην Ευρώπη

Άρθρο του Λευτέρη Αυγενάκη:

"Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό πυλώνα, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της περιφερειακής πολιτικής, της κοινωνικής συνοχής και της επισιτιστικής ασφάλειας. Είναι οι παραδόσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα με τα οποία μεγαλώνουν γενιές και γενιές και τα οποία καθιστούν την κρητική διατροφή πόλο τουριστικής έλξης και πρότυπο διατροφής.

Η χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης γεωργικής πολιτικής, που αναδεικνύει το ρόλο του αγρότη στη σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται στον πυρήνα του έργου μας. Μια γεωργική πολιτική με συνιστώσες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, καθότι πολλά ζητήματα είναι παγκόσμια. Στόχος μας, η απελευθέρωση της δυναμικής του αγροδιατροφικού κλάδου, που διαχρονικά αποτελεί πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Στόχος μας να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αποτελέσει, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα.

Αγροτική πολιτική με συνέπεια και αποτέλεσμα: Η Κυβέρνηση φέρνει το Ηράκλειο πιο κοντά στην Ευρώπη

Αναβαθμίζουμε το υπουργείο σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό για την ανταγωνιστική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την προκοπή κάθε συμπολίτη μας στον πρωτογενή τομέα. Κάτι που φυσικά ισχύει και για τους εποπτευόμενους φορείς του. Με απαραίτητες αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, που θα τους προσδώσουν ένα νέο πρόσωπο και θα τους βοηθήσουν να επιτελούν καλύτερα το έργο τους. Με αναγκαίες τομές στη λειτουργία τους, εξασφαλίζουμε ότι πλέον θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στηρίζοντας ουσιαστικά τον έλληνα αγρότη. Μόνο για το 2024 έχουν ήδη καταβληθεί στο νομό μας:

Πληρωμές ΕΛΓΑ: 18,4 εκ. €
Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: 47,3 εκ. € σε 42.330 δικαιούχους.

Κάνουμε λοιπόν το επόμενο βήμα, με την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ. Ειδικά για τον ΕΛΓΑ, ο νέος κανονισμός, μια αναγκαιότητα που γίνεται πλέον πράξη, είναι σε πρώτη διαβούλευση και ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει με προτάσεις. Με βασικούς πυλώνες τον οικονομικό και στελεχικό εξορθολογισμό, την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, ώστε να καταστεί πιο γρήγορος, πιο αξιόπιστος, πιο διαφανής, προς όφελος των αγροτών.

Ακόμη, καλύπτουμε το διαπιστωμένο έλλειμμα γνώσης που υπάρχει στον πρωτογενή μας τομέα, ώστε να μπορέσει ο αγρότης να έχει όλα τα εχέγγυα που χρειάζεται στην καθημερινή μάχη που δίνει. Ιδρύουμε λοιπόν το πρώτο πρακτικό γεωργικό σχολείο στην Μεσαρά, στις εγκαταστάσεις της ιστορικής γεωργικής σχολής. Συνδυάζει γεωργική εκπαίδευση που απευθύνεται σε διάφορα γνωστικά επίπεδα, βιωματική μάθηση μέσα από παραγωγική μονάδα εντός της Σχολής, αλλά και παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας πάνω σε καινοτόμες πρακτικές καλλιέργειας μέσω συνεργασιών με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και διεθνώς. Ένας πρότυπος φάρος γεωργικής εκπαίδευσης, που ξεκινάει από την πρωτοπόρο Κρήτη μας, ενώ αντίστοιχες σχολές θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Αναδεικνύουμε τα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα της κρητικής γης. Προχωράμε στη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Γραβιέρα Κρήτης, ώστε να ενισχύσουμε αυτό το μοναδικό προϊόν του νησιού μας. Άμεσα προχωρήσαμε στην ΥΑ για τη σύσταση Διεπαγγελματικών σε περιφερειακό επίπεδο. Διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζουμε τους κτηνοτρόφους μας και τα τυροκομεία του νησιού μας.

Το βασικό όχημα για τη μετάβαση αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δίνει πνοή στα σχέδια αλλά και τα όνειρα όλων μας για τον πρωτογενή τομέα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχει μεταμορφώσει τον αγροδιατροφικό κλάδο στο Ηράκλειο. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα περίπου:
37,5 εκ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα που θα εξασφαλίσουν την υδατική επάρκεια των καλλιεργειών,
58 εκ. ευρώ που διατέθηκαν στη δράση των νέων γεωργών και έδωσαν μια τονωτική ένεση στο δυναμικό του κλάδου και
140 εκ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης που αποτέλεσαν μια ανάσα για τους αγρότες μας.
άνω των 75 εκ ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας,
τα συνολικά περίπου 60 εκ ευρώ που διατέθηκαν για τοπικά προγράμματα leader και σχέδια βελτίωσης,
σηματοδοτούν και βοηθούν τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Ιδιαίτερης σημασίας δε είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: ήδη περίπου 5,5 εκ ευρώ έχουν διατεθεί σε εγκεκριμένα έργα, ενώ αναμένεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων με παρόμοιο ποσό δημόσιας δαπάνης.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών:

Προχωρά η σύμβαση παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός «ο δρόμος αυτός θα γίνει». Έχουμε πλειοδότη για το μεγάλο κομμάτι το οποίο αφορά τη σύνδεση Ηρακλείου – Χανίων, ενώ προχωρούν και οι μελέτες για τη σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο. Είναι ο δρόμος, που θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της Κρήτης.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, θα είναι πλήρως έτοιμο μέσα στο α’ 6μηνο του 2027.
Ανάπτυξη του Λιμανιού του Ηρακλείου, ώστε να αναπτύξει αφενός τη μεγάλη οικονομική του δυναμική και αφετέρου να αναδειχθεί ως ένας πολύ σπουδαίος ιστορικός λιμένας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς για την τουριστική κίνηση.
Δρομολογείται η άμεση αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης.

Η πορεία της Ευρώπης -και κατ’ επέκταση της χώρας μας- προς την πρόοδο και την ευημερία έχει πυξίδα, και αυτή δεν είναι άλλη από την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Αυτό είναι, άλλωστε, και το ορόσημο που θα επισφραγίσει την συνέχεια στην συνέπεια, την σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και φυσικά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αιχμή του δόρατος τους αγρότες μας, οι οποίοι αποτελούν τις ρίζες της οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει Ευρώπη, «γυρίζουμε» νέα σελίδα για τη χώρα μας και τον πρωτογενή μας τομέα, διεκδικώντας όλα όσα δικαιούμαστε και διαφυλάσσοντας όσα με κόπο χτίσαμε τα τελευταία 5 χρόνια.
Αφήνουμε πίσω τις σειρήνες του παρελθόντος που με γενικόλογα συνθήματα προσπαθούν να κερδίσουν πρόσκαιρα το ενδιαφέρον και την προσοχή των αγροτών. Είμαστε εδώ με συνέπεια! Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη για τους αγρότες μας, για το Ηράκλειο, για την Κρήτη!"

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις