Η αφρικανική σκόνη έφερε αυξήσεις στις χρεώσεις του ρεύματος για τον Ιούνιο

Στην αύξηση που έρχεται τον Ιούνιο στα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρθηκε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Το θέμα είναι πόσο μπορεί να φτάσει αυτή η αύξηση», σημειώσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. «Σήμερα Παρασκευή κλείνει η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς του ρεύματος για το μήνα Μάιο. Όλα δείχνουν ότι θα πιάσει τα 80 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα. Σκεφτείτε ότι στις 30 Απριλίου ήταν 60 ευρώ, άρα έχουμε μία αύξηση πάνω από 30%».

Όπως εξήγησε μάλιστα «αυτή η αύξηση θα μετακινηθεί στα τιμολόγια της λιανικής χρέωσης, κυρίως στα πράσινα και στα κίτρινα, που υπάρχει ο μηχανισμός των ρητρών αναπροσαρμογής που λαμβάνει υπόψη τις τιμές εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα».

Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε, βασικά, είναι εάν οι πάροχοι ενέργειας θα κάνουν μια μεγαλύτερη έκπτωση από αυτές που ήδη έχουν προσφέρει τους προηγούμενους μήνες και πόσο μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος.

Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως – σύμφωνα πάντα με τον ενεργειακό επιθεωρητή – η αφρικανική σκόνη που έκανε έντονη την παρουσία της στις ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές Μαΐου είναι η αιτία που θα δούμε αυξημένους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα.

«Τις πρώτες 15 – 20 μέρες του Μαΐου δεν είχαμε ηλιοφάνεια λόγω της αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα της χώρας», τόνισε, χωρίς βέβαια να βγάζει από τη συνάρτηση την αύξηση κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου, «την οποία δεν είχαμε τον Απρίλιο».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις