Σάλος με την απόφαση του Μητροπολίτη να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας

Οργή και θλίψη προκαλεί στην Κρήτη η απόφαση της τοπικής Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης που έκανε βουτιά θανάτου στο κενό.

«Έχουμε έναν Μητροπολίτη εδώ που δεν κηδεύει τους ανθρώπους αυτούς, δεν ξέρουμε αν είναι αυτοκτονία», είπε η θεία της.

Η οργή των συγγενών ξεχείλισε όταν πληροφορήθηκε πως αυτή ήταν απόφαση του ίδιου του Μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα έστειλε απεσταλμένο στην κηδεία για να διαπιστώσει ότι η εντολή θα εκτελεστεί κατά γράμμα.

«Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, τι θα τους πούμε ‘’αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;’’», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μάλιστα δεν επέτρεψε να γίνει η κηδεία στον κεντρικό ναό του Μώχου αλλά στο παρεκκλήσι, εκεί όπου είπαν το τελευταίο αντίο στο άτυχο κορίτσι μόνο οι δικοί του άνθρωποι χωρίς να το διαβάσει ιερέας.

Η Μητρόπολη ισχυρίστηκε πως προχώρησε σε μια τόσο ακατανόητη απόφαση διότι ήταν απόφαση του κοριτσιού να βάλει τέλος στη ζωή του, κάτι που χαρακτηρίζουν «ύψιστο πνευματικό αμάρτημα».

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Όλο και περισσότερος κόσμος αντιδράει σε αυτή την απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμου, με έναν κάτοικο της περιοχής με μήνυμα του να αντιτίθεται σε αυτήν.

«Γιατί καταδικάσατε την οικογένεια, τα αδέλφια αυτής της άμοιρης κοπέλας σε τέτοιο μαρτύριο;. Θα έπρεπε να γίνει κανονικά η κηδεία γιατί μιλάμε για μια ψυχούλα που πέταξε στους ουρανούς και προφανώς έφυγε βασανισμένη και για ένα παιδί μόλις 17ετών».

Η μαθήτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε με τα πόδια από το σχολείο της, τελειώνοντας τις εξετάσεις και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο κενό.

Οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνεις και στο ενδεχόμενο η ανήλικη να αντιμετώπιζε προβλήματα ή να είχε προηγηθεί κάποιο περιστατικό που την αναστάτωσε.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έχουν επανέλθει παλαιότερες τοποθετήσεις του εν λόγω Μητροπολίτη με αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και η μάχη κατά της μάσκας.

Την ίδια ώρα, εκείνο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ένας 63χρονος καθηγητής Θεολογίας, πάλι στην Κρήτη, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση σύσσωμη η εκκλησία είχε δώσει το παρών στην κηδεία, και έψαλαν για τον 63χρονο που υπήρξε αγαπημένο πρόσωπο στην Μητρόπολη της Κρήτης.

«Η Εκκλησία κηδεύει του αυτόχειρες»

Η Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μίλησε στο LIVE NEWS για τους λόγους που δεν διαβάστηκε το Ευαγγέλιο κατά την κηδεία της 17χρονης.

«Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας που έχουν θεσπιστεί εδώ και αιώνες και δεν επιτρέπουν την εκκλησιαστική ταφή για να δοθεί ένα μήνυμα σε αυτούς που ενδέχεται να το κάνουν στο μέλλον. Η Εκκλησία πρέπει να ‘’φροντίσει’’ τον άνθρωπο που φεύγει. Υπάρχει ένα σκεπτικό που το επιτρέπει. Ένας άνθρωπος ο οποίος φτάνει σε κάτι τέτοιο υφίσταται σε τέτοια ψυχολογική πίεση που η βούλησή τους και η κρίση τους δεν είναι σωστή. Είναι ασθενείς και δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνη από τον ασθενή. Η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει του αυτόχειρες γιατί τους θεωρεί ανθρώπους που δεν έχουν κρίση την ώρα που το τελούν».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα