Στη χωματερή τεράστιες ποσότητες κηπευτικών της Ιεράπετρας

Κάθε χρόνο η εβδομάδα μετά το Πάσχα είναι δύσκολη με την φετινή να επηρεάζεται ακόμα περισσότερο λόγω των πολλών ημερών που οι αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω και της μεταφοράς της ημέρας της Πρωτομαγιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να μαζευτούν πολλά προϊόντα στα δημοπρατήρια.

Οι χωματερές έχουν γεμίσει ντομάτες καθώς η αγορά δεν μπορεί να τις απορροφήσει. Η ποιότητα από τις πρώτες καλλιέργειες έχει χαλάσει και τα σούπερ μάρκετ παίρνουν μόνο προϊόντα πολύ καλής ποιότητας. Το αγγούρι επίσης παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες. Η πιπεριά φλωρίνης και κέρατο εξάγουν ακόμα. Καθημερινά πετιούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων στη χωματερή αλλά γίνονται και δωρεές σε δομές.

Ο κ. Καραλάκης ενημέρωσε ότι όποιος χρειάζεται προϊόντα μπορεί να πάρει. Όλα τα προϊόντα που πετιούνται καταγράφονται ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από την κυβέρνηση. Ο κ. Καραλάκης είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία καθώς πιστεύει ότι αυτή την εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η αγορά και θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα κινηθεί μέσω των δημοπρασιών αναφέροντας ότι αυτή η κατάσταση παρατηρείται κάθε χρόνο.

Σχετικά με την υπολειμματικότητα που είχε βρεθεί σε κάποια αγγούρια ο κ. Καραλάκης πιστεύει ότι δεν αφορά προϊόντα από της περιοχής μας. Παρόλα αυτά συμβούλεψε τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φάρμακα και να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που αφορούν στις δραστικές ουσίες. Σχολίασε ότι το σύνολο των παραγωγών τηρεί τους κανόνες με ένα πολύ μικρό ποσοστό να παρεκκλίνει.

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τον ΤΟΕΒ ο κ. Καραλάκης ανέφερε ότι όποτε προκύψει κάποιο πρόβλημα ή κάποιο θέμα γίνεται συνέλευση στον ΤΟΕΒ. Όλες οι αιτήσεις περνούν από το Δ.Σ. και φυσικά όλα τα μέλη μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν όλα τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος.

 

 

πηγή: hxonews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις