Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο πληρώνεται το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης
Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο πληρώνεται το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο πληρώνεται το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης

Αύριο, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, το υπόλοιπο δηλαδή της βασικής και το λεγόμενο “πρασίνισμα”.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, απαντώντας σε ερώτημα της ΕΡΤ Ηρακλείου. Παράλληλα, ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τον Οργανισμό για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης την Παρασκευή (24/12), παραμονή των Χριστουγέννων. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε, πρόσθεσε, τα ποσά της εξισωτικής θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 27 Δεκεμβρίου.

Η εξισωτική αποζηµίωση

Στο μεταξύ, “μικρό καλάθι” κρατούν οι συνδικαλιστικοί και συνεταιριστικοί φορείς αναφορικά με τα ποσά που θα πληρωθούν αύριο sτους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, που είχαν λάβει “κουτσουρεμένες” προκαταβολές τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω των θεμάτων που είχαν ανακύψει με την επίμαχη ΚΥΑ και τις επιλεξιμότητες.

Σε σχέση με την εξισωτική αποζηµίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πίστωση τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ. Κι ενώ πριν λίγο διάστηµα ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης έκανε λόγο µε δηµόσιες ανακοινώσεις του πληρωµή νωρίτερα, για ακόµα µια φορά η αδυναµία του µηχανογραφικού συστήµατος του Οργανισµού Πληρωµών να διεκπεραιώσει τις απαιτούµενες διαδικασίες έγκαιρα φαίνεται πως καθυστέρησαν την πληρωµή.

Τα υπολοιπα του παγετού

Σε ότι αφορά την πληρωμή του ΕΛΓΑ, αναμένεται στις 23 Δεκέμβρη να γίνει μια ακόμη μεγάλη πληρωμή της τάξης των 50 εκ. ευρώ

Δικαιούχοι είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πληγέντες παραγωγοί από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Φλεβάρη και του Μάρτη, κυρίως σε Μακεδονία-Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως και στην Κρήτη.

Και μόνο όσων δικαιούχων τα πορίσματα και οι ενστάσεις έχουν ολοκληρωθεί. Μένει άλλη μία παρτίδα πληρωμών που θα γίνει μέσα στο Ιανουάριο, πιθανότατα στις 20 του μήνα, για όσους ακόμη δεν έχουν πορίσματα ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των ενστάσεων.

Από τα δεδομένα των εκτιμήσεων στα κατά τόπους θα μείνει ένα υπόλοιπο ποσό πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του Ιανουαρίου, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε, γιατί υπάρχουν ακόμα και τώρα προθεσμίες για υποβολή ενστάσεων κατά τόπους, δέκα μήνες μετά τον παγετό του 2021.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις