«Πικρός» ο καφές για τους Έλληνες: Έρχονται ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή του μετά το Πάσχα!

Ο καφές, μία από τις μεγάλες απολαύσεις του Έλληνα, φαίνεται πως γίνεται πολύ… πικρός αφού έρχονται νέες ανατιμήσεις μετά το Πάσχα, της τάξεως του 15% με 20%, στην τιμή του τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στη λιανική, καθώς οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ δηλώνουν αδυναμία να τις απορροφήσουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η λιανική τιμή μάλιστα εκτιμάται ότι θα φτάσει στα καφεκοπτεία τα 21 με 23 ευρώ το κιλό από 19-20 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο 2024.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος αυτή δεν θα συμπαρασύρει μόνο τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα εστίασης, επομένως η τιμή του εσπρέσο μπορεί να φτάσει τον Ιούνιο ακόμα και στα 2,4 ευρώ από 2 που είναι σήμερα, ενώ οι κάψουλες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5 ευρώ.

Οι εταιρείες εμπορίας καφέ πάντως ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς θεωρούν ότι επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50%.

Γιατί αυξάνεται η τιμή του καφέ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιανκόγλου μίλησε στην ΕΡΤ για τις ανατιμήσεις και εξήγησε ότι οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για την δεύτερη παραγωγό χώρα σε καφέ στον κόσμο, που καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta.

«Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica».

«Το σίγουρο είναι ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις» προειδοποίησε ο κ. Γιαγκόγλου.

Αυξήσεις στην χονδρική τιμή

Είναι ενδεικτικό πως η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Robusta έχει «εκτιναχθεί» στα 4.500 δολάρια/τόνο τον Μάιο 2024, από 2,689 δολάρια/τόνο που ήταν τον Ιανουάριο 2024. Η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας Arabica αγγίζει τα 220 σεντς/λίβρα τον Μάιο, από τα 162,92 σεντς/λίβρα τον Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πέρα από την ξηρασία που επιβαρύνει το Βιετνάμ, στο κόστος εισαγωγής του καφέ έχουν επιδράσει και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν προκαλέσει αύξηση των ασφαλίστρων και τριπλασιασμό των ναύλων, καθώς τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.

Πέρα από την ξηρασία που επιβαρύνει το Βιετνάμ στο κόστος εισαγωγής του καφέ έχουν επιδράσει και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τις επιθέσεις στο Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα .Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται αύξηση των ασφαλίστρων και τριπλασιασμός των ναύλων καθώς τα πλοία είναι υποχρεωμένα να κάνουν τον περίπλο της Αφρικής

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις