Ξέσπασε «πόλεμος» για τη σφακιανή πίτα – Γιατί αντιδρά ο Δήμος Σφακίων
Ξέσπασε «πόλεμος» για τη σφακιανή πίτα – Γιατί αντιδρά ο Δήμος Σφακίων

Ξέσπασε «πόλεμος» για τη σφακιανή πίτα – Γιατί αντιδρά ο Δήμος Σφακίων

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Μια εκδήλωση Κρητικού Συλλόγου που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Σφακίων. Αιτία; Η σφακιανή πίτα στην οποία είναι αφιερωμένη η εκδήλωση.

«Το Σωματείο Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Αστερούσια Όρη» σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Ελάτε να μοιραστούμε αυτή την παράδοση και να απολαύσουμε εκτός από την Σφακιανή πίτα και Τσικουδιά σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον σπουδαίο Κρητικό λυράρη, Μανώλη Αλεξάκη, ο οποίος θα μας ταξιδέψει με τους ήχους της Κρητικής μουσικής και θα δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωσή μας.», γράφει η ανακοίνωση του Συλλόγου στο Facebook, για την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στις 4 Ιουλίου.

Ο Δήμος Σφακίων ενημερώθηκε για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και με επιστολή του στον σύλλογο που τη διοργανώνει, δηλώνει ότι «η Σφακιανή πίτα συνιστά ξεκάθαρα τοπικό έδεσμα των Σφακίων και δικαιωματικώς θεωρούμε ότι ο τόπος μας διαθέτει το προνόμιο προβολής της». Ζητά μάλιστα από τον σύλλογο, να απέχει από την εκδήλωση προσκαλώντας παράλληλλα τους διοργανωτές στην αντίστοιχη γιορτή που διοργανώνει το καλοκαίρι στα Σφακιά.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με προβληματισμό γίναμε αποδέχτες στα Σφακιά της διαφημιστικής σας αφίσας, η οποία προωθεί την 1 η Γιορτή Σφακιανής πίτας στη φίλη Μακεδονία. Ως Δήμος Σφακίων, αλλά και ως τοπική κοινωνία, θα θέλαμε να σας επικοινωνήσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας απέναντι στην εν λόγω διοργάνωση.

Η Σφακιανή πίτα συνιστά ξεκάθαρα τοπικό έδεσμα των Σφακίων και δικαιωματικώς θεωρούμε ότι ο τόπος μας διαθέτει το προνόμιο προβολής της. Θα σας παρακαλούσαμε να απέχετε από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ή τουλάχιστον από τη χρησιμοποίηση του τίτλο αυτού, σεβόμενοι και ως Πολιτιστικός άλλωστε Σύλλογος, το όνομα που φέρει αυτό το έδεσμα, αλλά και τον τόπο που το γέννησε.

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να σας φιλοξενήσουμε στη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Σφακίων, που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας κάθε καλοκαίρι επί εννέα πλέον συναπτά έτη, με πρωταγωνίστρια την Σφακιανή πίτα, καθώς και να λάβουμε μέρος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της ιδιαίτερης πατρίδας σας που να φέρουν το όνομα από τοπικές σας συνταγές και προϊόντα.

Με εκτίμηση, αλλά και προβληματισμό.

Για το θέμα πήρε θέση και ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης:

«Μπράβο στο Δήμο και στους πολιτιστικούς συλλόγους μας .

Γιορτή Σφακιανής πίτας γίνεται σχεδόν μια δεκαετία τώρα στη Χώρα Σφακίων στον τόπο που αποτελεί τοπικό έδεσμα.

Αυτό που πάει να γίνει στη Θεσσαλονίκη ειναι αρπαχτή από κάποιους επιτήδειους που οικειοποιούνται πράγματα που δεν τους ανήκουν!!!», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

 

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις