Ισλανδία: Καμπανάκι από μετεωρολόγους- «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό»
Ισλανδία: Καμπανάκι από μετεωρολόγους- «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό»

Ισλανδία: Καμπανάκι από μετεωρολόγους- «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία καθώς μία ακόμα ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες την οποία οι τοπικές Αρχές θεωρούν ως την πιο ισχυρή από αυτές που έχουν σημειωθεί από το 2021.

 

Το ηφαίστειο εξεράγγη χωρίς καμία προειδοποίηση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (16/3) απειλώντας άμεσα τις τοπικές υποδομές με τις Αρχές να αναγκάζονται να κηρύξουν κατάσταση άμεσης ανάγκης.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή έκρηξη 40 λεπτά πριν αυτή σημειωθεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

Το Blue Lagoon με τους περίπου 700 επισκέπτες και το Γκρίνταβικ, που έχει πληθυσμό περίπου 4.000, εκκενώθηκαν λίγο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το RUV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο. Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις