33 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού λυράρη Κώστα Μουντάκη (vid)
33 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού λυράρη Κώστα Μουντάκη (vid)

33 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού λυράρη Κώστα Μουντάκη (vid)

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250
Σήμερα 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού λυράρη Κώστα Μουντάκη. Κορυφαίος  δεξιοτέχνης της λύρας, γνήσιος εκφραστής της κρητικής μουσικής παράδοσης, άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο, εκτενή δισκογραφία με ηχογραφήσεις της κρητικής παραδοσιακής μουσικής αλλά και δικές του συνθέσεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στη μουσική διδασκαλία της κρητικής λύρας με τη δημιουργία σχολών-πρώτα στην Κρήτη, και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κώστα Μουντάκη, προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Αυτή είναι η Κρήτη», παραγωγής 1993, σε σκηνοθεσία Γ.Μαράκη και διεύθυνση παραγωγής Ηρώς Σγουράκη.

Δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον λαϊκό μουσικό της Κρήτης Κώστα Μουντάκη από τη σειρά εκπομπών «Αυτή είναι η Κρήτη». Στην εκπομπή αυτή δίνεται έμφαση στη συμβολή του Κώστα Μουντάκη στη διάδοση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση των σχολών λύρας στην Κρήτη, την Αθήνα και τον Πειραιά, και στην ιδιότητά του ως δασκάλου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του (1990) στον Γιώργο Σγουράκη μιλάει για τους παλαιότερους εκπροσώπους της κρητικής μουσικής και τις πρώτες ηχογραφήσεις.

Για τον δάσκαλο Κώστα Μουντάκη και τη μεγάλη του προσφορά στη διατήρηση της κρητικής παράδοσης μιλούν ο φιλόλογος-κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο καθηγητής μουσικολογίας Γιώργος Αμαργιαννάκης. Ο μουσικός Χρόνης Αηδονίδης θυμάται τη συνεργασία του μαζί του ενώ ο Παντελής Φουρφουλάκης, μαθητής του Μουντάκη στη Σχολή του στο Ρέθυμνο-πτυχιούχος Σχολής Λύρας, αναφέρεται στην εμπειρία της μαθητείας του κοντά του και στα χαρακτηριστικά του δασκάλου του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια που ερμηνεύει ο Κώστας Μουντάκης και προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη μουσική του πορεία (συναυλίες, ηχογραφήσεις), που προέρχεται από το «Αρχείο Κρήτης».

Σκηνοθεσία:

Γιάννης Μαράκης

Διεύθυνση Παραγωγής:

Ηρώ Σγουράκη

Έτος παραγωγής: 1993

ΠΗΓΉ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις