Realtors Kreta
Realtors Kreta

Μητσοτάκης: "Η ελληνική οικονομία είναι πια σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή όπου μίλησε με πολίτες της περιοχής για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι κάτοικοι της πόλης έθιξαν το ζήτημα της ακρίβειας, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό τους.

“Για εμάς η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια” τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε κεντρικό καφέ.

“Κάθε μέρα θα κάνουμε και βήματα στη σωστή κατεύθυνση” δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει ταγμένη στην υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος. Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης ενώ η Ελλάδα αλλάζει, δυναμώνει, ενισχύεται και ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καλημέρα σας και καλή χρονιά. Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά επιστρέφω σε μια γειτονιά την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, την Αγία Παρασκευή. Μου θυμίζει, ξέρετε, τις ημέρες που πολιτευόμουν ως βουλευτής της ενιαίας τότε Β΄ Αθηνών. Μάλιστα ίσως κάποιοι παλιοί φίλοι να θυμάστε ότι ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια, το 2004.

Χαίρομαι πολύ που σε αυτή την πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολλές διακυμάνσεις, κατάφερα και κράτησα καλούς φίλους. Και χαίρομαι που σήμερα βλέπω και πολλούς νέους φίλους που στηρίζουν τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς μας δώσατε αυτή τη μεγάλη διπλή νίκη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Και εσείς, ξέρετε, μας δίνετε τη δύναμη κάθε μέρα να συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Βρέθηκα σήμερα στην Αγία Παρασκευή διότι είχα προγραμματίσει μία επίσκεψη στον «Δημόκριτο», το ερευνητικό καμάρι της χώρας, στον οποίο επαναβεβαίωσα το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει για σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας.

Συνάντησα πολλά νέα παιδιά τα οποία επέλεξαν να αφήσουν καλοπληρωμένες δουλειές στο εξωτερικό για να έρθουν να εργαστούν εδώ, σε νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, πιστοποιώντας και αυτοί με τον τρόπο τους ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, φίλες και φίλοι, η ελληνική οικονομία είναι πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Για εμάς η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια.

Και βέβαια, ξέρετε πολύ καλά ότι το βάρος το οποίο αναλάβαμε, το βάρος της ευθύνης που εναπέθεσαν οι Έλληνες πολίτες στις πλάτες μας, είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι συνηθισμένο. Θα βρεθώ σε λίγες ώρες στο Νταβός και θα συνομιλήσω με αρκετούς συναδέλφους μου, Ευρωπαίους ηγέτες και σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο της οικονομίας.

Αλλά, ξέρετε, δεν είναι εύκολο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να καταφέρνεις όχι μόνο να διατηρείς τα ποσοστά σου αλλά και να τα αυξάνεις. Αυτό πετύχαμε στις εθνικές εκλογές και αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Και θέλω να ξέρετε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε δουλεύοντας ακόμα πιο σκληρά, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Από την ακρίβεια, που ξέρω ότι ακόμα δημιουργεί πολλές δυσκολίες στα ελληνικά νοικοκυριά, μέχρι την κατάσταση στην υγεία. Από την ασφάλεια και τα ζητήματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν, ναι, σε γειτονιές όπως εδώ στην Αγία Παρασκευή, δύσκολα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα των εφήβων μας, μέχρι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή η κυβέρνηση παραμένει ταγμένη στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος.

Κάθε μέρα θα κάνουμε και βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: πριν από δύο μέρες δημοσιεύθηκε μία Υπουργική Απόφαση που αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα καταρτίζονται οι ενιαίες και ψηφιακές λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι δεν γίνεται, φίλες και φίλοι, κάποιος ο οποίος έχει μέσο ή ο οποίος γνωρίζει τον γιατρό, να περνάει πάνω από κάποιον άλλον ο οποίος προηγείται στη λίστα. Θα φέρουμε τα χειρουργεία να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και θα εξασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη αξιοκρατία.

Είναι μια παρέμβαση πολύ σημαντική στον χώρο της υγείας. Θα μπορούσα να σας αναφέρω δεκάδες άλλες τέτοιες παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται. Όλες μαζί, όμως, συνθέτουν την εικόνα μίας χώρας η οποία αλλάζει. Αλλάζει, δυναμώνει, ενισχύεται, ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα και πηγαίνει προς τα εμπρός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

Και επειδή το 2024 είναι μια χρονιά η οποία έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, σκεφτείτε, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας, χρονιά ταυτόχρονα ευρωεκλογών. Θα πιστοποιήσουμε και πάλι, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη, αυτή δεν είναι άλλη από την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν θέλω να σας πω πολλά περισσότερα, γιατί θέλησα σήμερα να βρεθώ κοντά σας, να σας σφίξω το χέρι, να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε μια καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, χαρά στην οικογένειά σας. Και να σας διαβεβαιώσω ακόμα μία φορά ότι και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπητέ μου Δήμαρχε, θα συνεργαζόμαστε προς όφελος τελικά των πολιτών όλης της χώρας. Υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια τα οποία δρομολογούνται εδώ, στην Αγία Παρασκευή. Εμείς στεκόμαστε κοντά σε όλους τους Δημάρχους, θέλουμε να τους βοηθάμε, γιατί τελικά αν ο Δήμος πηγαίνει καλά και η δική σας καθημερινότητα πηγαίνει καλύτερα.

Οπότε και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη διαχρονική σας στήριξη. Καλή χρονιά να έχουμε, με επιτυχίες και χρόνια πολλά στην παράταξή μας, που κλείνει τα 50 της χρόνια, αλλά είναι πιο νέα παρά ποτέ. Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλή χρονιά.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, καθώς και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, και ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub», όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα projects και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία – τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Συζητήθηκαν επίσης τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.

Κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. «Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα», είπε.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η εταιρεία «Solmeya», όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την μικροάλγη προκειμένου να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, μετατρέποντάς το σε αμινοξέα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την έρευνα Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις