Ακίνητα: «Μαγνήτης» η Κρήτη για τους ξένους επενδυτές
Ακίνητα: «Μαγνήτης» η Κρήτη για τους ξένους επενδυτές

Ακίνητα: «Μαγνήτης» η Κρήτη για τους ξένους επενδυτές

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών αναμένεται να βρεθεί και το 2024 η ελληνική αγορά ακινήτων. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, τα κυβερνητικά κίνητρα καθώς και το πρόγραμμα της Golden Visa αποτελούν έναν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Alpha Bank σύμφωνα με τα οποία η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα διατηρήθηκε το 2023, με τις ξένες επενδύσεις στα ακίνητα, χάρη στην αύξηση αιτούντων Golden Visa, να ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ,

Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 33,7% το 2022 και κατά 40,2% το πρώτο εννεάμηνο του 2023, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 9,5% και 5,5%, αντίστοιχα. Συνολικά, το πρώτο εννεάμηνο του 2023, οι επενδύσεις σε κατασκευές προσέγγισαν το 84% του συνόλου του 2022 και αυξήθηκαν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022 κατά περίπου 16%.

Οι τιμές στα ακίνητα

Στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι πιο προσιτές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη γεγονός που προσελκύει ακόμη περισσότερο επενδυτές από το εξωτερικό.

Εκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices εκτιμά ότι η εισροή αγοραστών υψηλών εισοδημάτων στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2023 θα παρουσιάσει αύξηση κατά 20%, αγγίζοντας τους 1.200 επενδυτές.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις δημοφιλέστερες χώρες για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών. Μάλιστα, η ελληνική αγορά ξεπέρασε τόσο την Πορτογαλία όσο και την Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν στην 9η και τη 14η θέση αντίστοιχα.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης της εταιρείας για την Ελλάδα είναι η αύξηση των Αμερικανών αγοραστών κατά 15%-20% σε σχέση με το 2022. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ στοχεύουν σε ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στις Κυκλάδες, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Ο ελληνικός τουρισμός

Ένας ακόμη λόγος που οι επενδυτές επιλέγουν τα ελληνικά ακίνητα είναι και ο αυξημένος τουρισμός της χώρας. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του του 2023, σύμφωνα πάντα με όσα αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6%.

Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2019 η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων καταγράφεται στο 11,8%.

Η Χρυσή Βίζα

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της ζήτησης προερχόμενης από το εξωτερικό αποτελεί και πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης, το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 είχαν κατατεθεί 9.459 αιτήματα μόνιμου επενδυτή, αυξημένα κατά 117% σε σύγκριση με το 11μηνο του 2022. Τα αιτήματα αρχικής χορήγησης ήταν 7.752, που ισοδυναμούν με επενδύσεις σε ακίνητα ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ. Συνολικά το πρόγραμμα έχει προσελκύσει κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε να ισχύει, στα μέσα του 2014.

Ο διπλασιασμός στο όριο απόκτησης της «Χρυσής Βίζας» στις 500.000 ευρώ σε δημοφιλείς περιοχές επένδυσης για τους ξένους των τρίτων χωρών, δηλαδή στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές, όπως ο Πειραιάς, όπου το όριο επένδυσης παραμένει στα 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), ο Πειραιάς και τα προάστια του, με αύξηση 23,2% και 25,6% αντίστοιχα, αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» στην Αττική όσον αφορά την ετήσια μεταβολή στις ζητούμενες τιμές το δ’ τρίμηνο του 2023.

Συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στον Πειραιά αγγίζει πλέον τα 2.175 ευρώ ανά τ.μ., από 1.765 ευρώ ανά τ.μ. πριν από έναν χρόνο, στις περιοχές πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, η μέση ζητούμενη τιμή φθάνει τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1.433 ευρώ ανά τ.μ. κατά το δ’ τρίμηνο του 2022.

ot.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις