Μαρίνος Παττακός: «Ανασχηματισμός προσδοκιών και προτεραιοτήτων»

*Άρθρο του Μαρίνου Παττακού

Ο πρόσφατος  μικρός ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανέδειξε τις προτεραιότητές της, με επίκεντρο την ασφάλεια η οποία καθημερινά ανεβαίνει στην κλίμακα των προβλημάτων των πολιτών, αφού θεωρείται σημαντικότατο ζήτημα μαζί με την ακρίβεια, την υγεία και την παιδεία.

Θα μπορούσε ο αναφερόμενος ανασχηματισμός να χαρακτηριστεί ως διορθωτικός των επιλογών που ενδεχομένως να είχαν αναδειχθεί λανθασμένες, αφού δεν βασιζόταν στο γνωμικό « ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», για ορισμένους από τους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν αναλάβει πριν από έξι μήνες, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε όλες τις χώρες, όλες οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί υποπίπτουν σε λάθη και έχουν αστοχίες στις επιλογές των υπουργών, φαινόμενο σύνηθες που το έχουμε βιώσει στη χώρα μας τα τελευταία πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός με τις επιλογές που έκανε τώρα, έδειξε ως πρώτο στόχο τη βελτίωση λειτουργίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που άλλαξαν χέρια μέσα από «καραμπόλες» φάνηκε ότι θέλει γρήγορα αποτελέσματα, γι’ αυτό προτίμησε πρόσωπα δοκιμασμένα που δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής στις νέες θέσεις ευθύνης που ανέλαβαν.

Επανήλθε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει θητεύσει άλλες τέσσερις φορές, γιατί στο θέμα της ασφάλειας κρίθηκε αναγκαία μια επανεκκίνηση, ύστερα από τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας των ενηλίκων, των χούλιγκαν, της μαφίας και μικροεγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μπορεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να κυριαρχεί στη δημόσια επικαιρότητα, αλλά στις δημοσκοπήσεις οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι διαφορετικές, όπως καταγράφονται και ιεραρχούνται στην κλίμακα των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερες δηλώσεις και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν λύση στα προβλήματα και θα βελτιώσουν τη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Διαπιστώθηκε ότι στον τομέα της ενέργειας τα μέτρα λειτούργησαν ανταγωνιστικά και μειώθηκαν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά οι μειώσεις αυτές απαιτείται να περάσουν στα τρόφιμα και στα παραγόμενα αγαθά, με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Αντίστοιχα στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος πριν από δέκα χρόνια βρισκόταν στο ίδιο πόστο. Αυτή τη φορά δεν υφίστανται οι μνημονιακές υποχρεώσεις που ανάγκαζαν σε δύσκολα μέτρα και ο στόχος για την αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στην παιδεία τρέχει η εμβληματική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ και αναμένεται να δούμε τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο και τα Α.Ε.Ι.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το γνωστό επιτυχημένο υπουργό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη λειτουργία του συστήματος ψηφιακών υπηρεσιών GOV.GR στη Δημόσια Διοίκηση Κυριάκου Πιερακάκη, επανέφερε για εφαρμογή το νόμο Κεραμέως για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για μια παλιά πονεμένη επί δεκαετίες ιστορία. Πόσες φορές έχει εξαγγελθεί και έχει ψηφιστεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;

Τώρα όμως για πρώτη φορά προβλέπεται να προχωρήσει και αυτό έχει προκαλέσει εκ νέου την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Θεωρούν ότι κάποιος που αποδεδειγμένα δεν κάνει σωστά τη δουλειά του εκτελώντας ικανοποιητικά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, πρέπει να έχει την ίδια εξέλιξη σε όλες τις περιπτώσεις και να μην δέχεται καθόλου επιπτώσεις.

Σε μια χώρα που θα επικρατούσε η αξιοκρατία και η απλή λογική, είναι βέβαιο ότι θα συνέβαινε το αντίθετο και οι εκπαιδευτικοί θα απεργούσαν ζητώντας επίμονα την αξιολόγησή τους.

Τα τέσσερα αυτά προαναφερθέντα σημαντικά ζητήματα, απαιτούν άμεσα την ενεργοποίηση των υπουργών οι οποίοι χωρίς λόγια, θεωρίες ή πισωγυρίσματα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε πράξεις.

Οι πολίτες θέλουν γρήγορα αποτελέσματα και οι νέοι υπουργοί υποχρεούνται να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, γιατί η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά από τις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

 

                                                                                            Ηράκλειο 11/01/2024

                                                                                              Μαρίνος Παττακός

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις