Σε ποια χώρα πενταπλασιάστηκε η τιμή των καυσίμων - Ξεπέρασε τα 5 ευρώ
Σε ποια χώρα πενταπλασιάστηκε η τιμή των καυσίμων - Ξεπέρασε τα 5 ευρώ

Σε ποια χώρα πενταπλασιάστηκε η τιμή των καυσίμων – Ξεπέρασε τα 5 ευρώ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Εν μέσω ελλείψεων και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι η τιμή των καυσίμων αυξάνεται κατά πάνω από πέντε φορές.

Από τον Φεβρουάριο η τιμή του λίτρου βενζίνης θα είναι 132 πέσος (λίγο πάνω από 5 ευρώ) από 25 πέσος σήμερα (περίπου 1 ευρώ).

Η κυβέρνηση, η οποία επιδοτεί πολλά αγαθά, ελπίζει ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βλαντιμίρ Ρεγκέιρο δήλωσε ότι το κόστος του ντίζελ και άλλων τύπων καυσίμων θα αυξηθεί και αυτό. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση 25% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και αυξήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει 29 νέα πρατήρια καυσίμων τα οποία θα δέχονται πληρωμές αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει συνάλλαγμα για την αγορά καυσίμων στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Οικονομίας Αλεχάντρο Γκιλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κούβας δεν μπορεί πλέον να πωλεί καύσιμα σε επιδοτούμενες τιμές, τονίζοντας ότι είναι «τα φθηνότερα στον κόσμο».

Η Κούβα, όπως σημειώνει το BBC, έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική αναταραχή, η οποία αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού, στην αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια και στις διαρθρωτικές αδυναμίες. Η αύξηση των τιμών έρχεται να προστεθεί στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και στους στάσιμους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων.

Καθώς η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια υφίσταται όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καταναλωτικά αγαθά.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις