Ηράκλειο: Η νέα δημοτική αρχή θα αποφασίσει για δημοτικά τέλη, προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα

Σε σίριαλ με άδοξο τέλος εξελίχθηκε η προσπάθεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής Ηρακλείου να περάσει αυξήσεις έως και 29% στα δημοτικά τέλη.

Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα και μία ακυρωτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε η τρίτη, δια περιφοράς, προσπάθεια να ψηφιστούν οι αυξήσεις ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον αέρα και η διαβούλευση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2024. Τέλη, προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα, οριστικά πλέον, θα αποφασιστούν από τη νέα δημοτική αρχή.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και από κοινωνικούς φορείς.

Έτσι, όταν ήρθε το θέμα για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να θέσει την σχετική εισήγηση σε εκ νέου διαβούλευση.

Παρά τις μικρές βελτιωτικές κινήσεις, οι αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς και δημοτικούς συμβούλους συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα και η δεύτερη συνεδρίαση να διακοπεί, χωρίς να ληφθεί απόφαση, η οποία παραπέμφθηκε σε διαδικτυακή ψηφοφορία την επόμενη ημέρα. Η διαδικτυακή διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της βελτιωμένης εισήγησης, όμως οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από κοινού με την ΟΕΒΕΝΗ προχώρησαν σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Προτού εξεταστεί επί της ουσίας η προσφυγή, ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε, μη αποδεχόμενη τον τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκαν διαδικτυακά οι αυξήσεις, την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα επανέφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο για τρίτη φορά η δημοτική αρχή, δια περιφοράς, με ψήφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, χωρίς, όμως, να επιτευχθεί η προβλεπόμενη αυξημένη παρουσία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου για να υπάρξει απαρτία στην δια περιφοράς συνεδρίαση. Η πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης απείχαν στέλνοντας σαφές μήνυμα, ενώ καταμετρήθηκαν και 5 λευκά ψηφοδέλτια.

Η μη ψήφιση της αύξησης στα δημοτικά τέλη τινάζει στον αέρα και την διαβούλευση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2024, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη. Και αυτό επειδή οι σχετικές εισηγήσεις βασίστηκαν στα αυξημένα δημοτικά τέλη, όπως προβλέπονταν στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Έτσι, όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης, μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, αποφασίστηκε να ματαιωθεί η διαβούλευση για τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Η νέα δημοτική αρχή είναι εκείνη που πλέον θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες και να λάβει τις αποφάσεις αναφορικά με τα δημοτικά τέλη, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, κάτι που, όπως εκτιμάται, είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε μελέτες και εργολαβίες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις