Μαρίνος Παττακός: «Η έξαρση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του»
Μαρίνος Παττακός: «Η έξαρση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του»

Μαρίνος Παττακός: «Η έξαρση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του»

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

*του Μαρίνου Παττακού

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αναδεικνύει την επανάληψη ενός φαινομένου που γίνεται ξανά πρόβλημα στη χώρα, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία.

Μόνο στην Κρήτη έχουν εκδηλωθεί τέσσερα περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών το τελευταίο διάστημα, στη Σητεία, στην Παλαιόχωρα, στα Πιτσίδια και στο Αγιοφάραγγο νότια του Ηρακλείου.

Μπορεί η αυξημένες μεταναστευτικές ροές να έχουν βασικό προορισμό την Ιταλία, αλλά έχουν επιβαρύνει ήδη τα νησιά Λέσβο, Σάμο και τον Έβρο, προκαλώντας αντιδράσεις στους κατοίκους των περιοχών και << σκιές >> στο εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης, που εκφράζει την ανησυχία και την δυσαρέσκειά του.

Η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού δεν ανήκει μόνο στον Υπουργό Μετανάστευσης Δ. Καιρίδη , αλλά και στους υπεύθυνους της φύλαξης των συνόρων, φράκτης, Λιμενικό, συνοριοφύλακες, ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση οφείλει ασφαλώς έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο πρόβλημα, παρότι βρίσκεται μπροστά σε υπαρκτά διλήμματα και άλλα κοινωνικά, εργασιακά προβλήματα.

Το εργατικό δυναμικό της χώρας φαίνεται αποδεκατισμένο, η έλλειψη εργατικών χεριών βρίσκεται σε απελπιστικό σημείο και η αγρότες λίγο πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, αναζητούν λύσεις για να μαζέψουν την σοδειά τους.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στις κατασκευές και στον τουρισμό είναι μεγάλη και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Αίγυπτο ή το Μπαγκλαντές, για την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων, λόγω σοβαρών γραφειοκρατικών εμποδίων.

Γι’ αυτούς τους λόγους συζητείται η περίπτωση νομιμοποίησης 300,000  μεταναστών ώστε να αντιμετωπιστούν τα  μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών για την συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής και για την εκτέλεση μεγάλων έργων, όπως η 4η γραμμή του μετρό και κατασκευής του μεγάλου οδικού άξονα της Κρήτης Β.Ο.Α.Κ.

Ουσιαστικά εξετάζεται η χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας στα χωράφια, στα εργοτάξια και στις τουριστικές μονάδες .

Εδώ παρουσιάζεται ο παράγοντας έλλειψης συγκεκριμένων στοιχείων που συνθέτουν μια τέτοια κίνηση, αποκαλύπτοντας την αδυναμία του κράτους να διαθέτει τον ακριβή αριθμό μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και δεν κατέχουν έγγραφα ή άδειες εργασίας.

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση πριν ληφθούν αποφάσεις πρέπει να ξεκινήσει η καθολική  καταγραφή των μεταναστών με διευθύνσεις και ονόματα.

Όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στις γειτονιές της Αθήνας , των μικρών ή μεγάλων πόλεων και σε όλη την επικράτεια πρέπει να καταγραφούν ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση μελλοντικά άδειας εργασίας.

Να γίνει το ίδιο που γίνεται με τους εποχικούς εργαζόμενους που έρχονται με διακρατικές συμφωνίες κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα, και να εφαρμοστεί με ακρίβεια για όλους τους μετανάστες που διαμένουν στην χώρα.

Μόνο έτσι μπορούν να χαραχθούν πολιτικές και να δοθούν άδειες εργασίας σε όσους πληρούν τα απαραίτητα προσόντα, για να μην λειτουργήσουν ως μαγνήτης προσέλευσης άλλων μεταναστών ,και όσοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, υποχρεωτικά πρέπει να απελαύνονται.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων γιατί ήδη τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξησή των ροών στα νησιά από την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική.  

Αυτή η όψη περιλαμβάνει και μια δύσκολή πτυχή, τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ελπίδα προσέγγισης ξεκινώντας από το βασικό η Τουρκία να ελέγξει αυστηρά τα παράλια της και το κύκλωμα διακινητών προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια σημαντική συμφωνία δεν μπορεί να έχει διακρατικό χαρακτήρα μόνο προς την Ελλάδα, αλλά θα απαιτηθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς έχει σχέση με την υπάρχουσα συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και την συνθήκη Σέγκεν.

Εκ των πραγμάτων σήμερα που η μακρά εκλογική περίοδος των δύο εθνικών εκλογικών και των αυτοδιοίκητικών αναμετρήσεων έχει τελειώσει το μεταναστευτικό εξελίσσεται εκ νέου σε  << καυτή πατάτα>> για την κυβέρνηση, με σοβαρό πολιτικό αντίκρισμα εφόσον καταφέρει σε σύντομο χρόνο να προβεί σε μια επιτυχή αντιμετώπισή του.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις