Ηράκλειο: Ξεσηκωμός για το Βενιζέλειο - Μεγαλειώδης πορεία για να σταματήσει η μεθοδευμένη κατάρρευση του
Ηράκλειο: Ξεσηκωμός για το Βενιζέλειο - Μεγαλειώδης πορεία για να σταματήσει η μεθοδευμένη κατάρρευση του

Ηράκλειο: Ξεσηκωμός για το Βενιζέλειο – Μεγαλειώδης πορεία για να σταματήσει η μεθοδευμένη κατάρρευση του

«Βράζει» το Ηράκλειο από τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας φροντίδας Υγείας, με επίκεντρο την προϊούσα κατάρρευση του Βενιζέλειου, του ιστορικού νοσοκομείου της κρητικής πρωτεύουσας.

Σήμερα, ο λαός της Ηρακλείου με μεγαλειώδη συγκέντρωση, θα εκφράσει την οργή και την ανησυχία του σχετικά με την τραγική παρακμή που βιώνει το Βενιζέλειο νοσοκομείο, ένα ιστορικό νοσοκομείο που έχει καταλήξει σε υποβάθμιση και απαξίωση.

Το κάλεσμα για διαμαρτυρία είχε γίνει από πολλούς οργανισμούς και σωματεία, και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχίζει σήμερα στις 10:00 το πρωί. Η πορεία, μήκους 4 χιλιομέτρων, θα διασχίσει ολόκληρη την πόλη προτού καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα ψηφιστεί ένα ψήφισμα προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Αυτή η συγκέντρωση και η πορεία έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απομακρύνει τη Διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από την επίσκεψή του στο Ηράκλειο τη Δευτέρα, όπου είδε με τα ίδια του μάτια την τραγική κατάσταση.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας επίσημα ανακοίνωσε την παύση της Διοίκησης του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή και της Αναπληρώτριας Διοικητρίας, κ.κ. Κ. Τερζάκη και Ε. Κωστάκη.

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύονται από τα καθήκοντά τους ο Διοικητής και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο- Πανάνειο» (ΓΝΒΠ)», έγραφε η λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου.

Χρέη Διοικητή αναλαμβάνει, ως ο αρχαιότερος στην βαθμίδα, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, διευθυντής της β΄Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, Χάρης Λυδάκης.

Τεράστια η κινητοποίηση

Την σημερινή κινητοποίηση αποφάσισε αρχικά η Ενωση Γιατρών Βενιζέλειου και την επικύρωσε η γενική συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου. Η γενική συνέλευση απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς και σωματεία του Ηράκλειου αλλά και του Ρεθύμνου και του Λασιθίου, όπου επίσης τα κρατικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό κατέρρευση.

Για την Τετάρτη, στο Βενιζέλειο κηρύχτηκε στάση εργασίας, ενώ στάση εργασίας κήρυξε και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ (πανεπιστημιακό), του δεύτερου κρατικού νοσοκομείου του Ηράκλειου.

«Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, σειρά έχει το Βενιζέλειο το οποίο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει χειρουργεία και τακτικά ιατρεία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Και προειδοποιεί: «Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζελείου και έρχεται και η σειρά του ΠΑΓΝΗ».

Η ΟΕΒΕΝΗ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε ολόκληρο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου αντιλαμβανόμενη πλήρως την επιζήμια θέση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης, με την κατάρρευση του ΕΣΥ η οποία βρίσκεται πλέον, δυστυχώς, στην κορύφωση της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιστορικό νοσοκομείο της Κρήτης, αγγίζει τα όρια της απόλυτης διάλυσης, ταυτιζόμενη με την ίδια δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Ρεθύμνου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, με ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά, με αδυναμία λειτουργίας πολλών κλινικών εξαιτίας ελαστικών σχέσεων εργασίας, με υποχρεωτικές μετακινήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Συνέπεια όλων αυτών, είναι οι ακάλυπτες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με κυρίαρχο όμως πρόβλημα αυτό των παραιτήσεων των ιατρών κάτι το οποίο φέρει τεράστιες επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία των ασθενών.

Και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι , οι γονείς και τα παιδιά μας, βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης, και εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγούν όλους εμάς και τις οικογένειες μας στις ιδιωτικές κλινικές. Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για την πλήρη εγκατάλειψη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και χαιρετίζουμε τον αγώνα των μαχόμενων υγειονομικών να κρατήσουν σε λειτουργία το νοσοκομείο.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης ότι ολόκληρα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, μέσα σε αυτά και το Βενιζέλειο, που έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία, ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς σπάει κόκαλα, με το μελάνι στον νόμο- έκτρωμα της κυβέρνησης για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα να μην έχει στεγνώσει ακόμα.

«Το νέο ΕΣΥ όπως το ονομάζει η κυβέρνηση προβλέπει συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και κλινικών, με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα, το κόστος. Προβλέπει τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Η σχεδιασμένη απαξίωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό ώστε να εμφανιστεί ο σωτήρας ιδιώτης που θα του παραδοθεί το Νοσοκομείο και ο λαός της πόλης μας θα χρυσοπληρώνει για τις υπηρεσίες του».

Επίσης ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας ΝΠΔΔ- Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης, αναφέρει ότι η γενικευμένη και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας στο νησί, σήμερα αποτυπώνεται στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

«Για τη διαλυτική κατάσταση σε αυτό το ιστορικό Νοσοκομείο που για πολλές δεκαετίες κάλυπτε σχεδόν όλη την Κρήτη ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που βήμα – βήμα εφάρμοσαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας. Τόσο η πιθανή κατάρρευση του Βενιζελείου, όσο και τα σχέδια για παράδοση του σε «καλοθελητές» ιδιώτες θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για τους/τις πάσχοντες/ουσες, τις οικογένειές τους και όλη την κοινότητα» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις