Σταϊκούρας: Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την ενσωμάτωση 2 Ευρωπαϊκών Οδηγιών στον κλάδο Μεταφορών
Σταϊκούρας: Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την ενσωμάτωση 2 Ευρωπαϊκών Οδηγιών στον κλάδο Μεταφορών

Σταϊκούρας: Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την ενσωμάτωση 2 Ευρωπαϊκών Οδηγιών στον κλάδο Μεταφορών

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας η Κυβέρνηση θέτει τέσσερις στόχους με την κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Τους στόχους που επιτυγχάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και της Οδηγίας 2021/1187, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, παρουσίασε, σήμερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν επίσης η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.

«Με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, ενσωματώνονται Κοινοτικές Οδηγίες στην Εθνική Νομοθεσία, επιλύονται ζητήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, ενώ διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών αερολιμένων, αρμοδιότητας της ΥΠΑ», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας η Κυβέρνηση θέτει τέσσερις στόχους με την κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου:

– Tην ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενσωμάτωση δύο Οδηγιών που αφορούν τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

– Tην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αεροδρομίων.

– Tην καλύτερη εκτέλεση κομβικών συγκοινωνιακών έργων υποδομής, με την επιβεβλημένη διαχείριση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, και

– Tην καλύτερη λειτουργία των υπεραστικών και αστικών δημόσιων οδικών μεταφορών.

Στο πρώτο σκέλος, η βασική αλλαγή που φέρνει η νέα Οδηγία είναι η υποχρέωση των κρατών – μελών να απελευθερώσουν, τουλάχιστον για τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τις «διασυνοριακές μισθώσεις» οχημάτων, δηλαδή τις μισθώσεις οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία σε άλλο κράτος – μέλος, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω επιχειρήσεων.

«Από ελληνικής πλευράς, επιλέχθηκε για τη διασυνοριακή μίσθωση, μεταξύ των διαθέσιμων δυνατοτήτων της οδηγίας, η ρύθμιση που θα επέφερε τη μικρότερη αναστάτωση στην αγορά των υπηρεσιών μεταφορών, με πρόβλεψη για δυνατότητα αναθεώρησης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο δεύτερο μέρος του Σχεδίου Νόμου ενσωματώνεται στην Εθνική Νομοθεσία η σχετική Οδηγία περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «σκοπός είναι η κατά προτεραιότητα υλοποίηση συγκεκριμένων έργων μεταφορικής υποδομής του κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, μέσω της εποπτείας, οργάνωσης και επιτάχυνσης διαδικασιών αδειοδότησης που απαιτούνται και προηγούνται της υλοποίησης των έργων».

Η τρίτη ρύθμιση αφορά στην καλύτερη εκτέλεση κομβικών συγκοινωνιακών έργων υποδομής με την επιβεβλημένη διαχείριση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που, προσωρινά, επιφέρουν αυτά τα έργα.

Τέλος, ενισχύεται η ασφάλεια των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας, καθώς οι Κεντρικές Υπηρεσίες της ΥΠΑ εντάσσονται στους ως εν δυνάμει τροφοδότες μετακινούμενων υπαλλήλων, με σκοπό την κάλυψη κενών στα περιφερειακά αεροδρόμια αρμοδιότητας της ΥΠΑ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsbomb.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις