Ενημερωτικό δεύτερου τετράμηνου 2023 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη
Ενημερωτικό δεύτερου τετράμηνου 2023 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη

Ενημερωτικό δεύτερου τετράμηνου 2023 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ενημερωτικό δεύτερου τετράμηνου 2023 από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη.

«Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει περισσότερες επιπτώσεις από αυτές που φαίνονται επιφανειακά.

Ένας από τους τομείς που επηρεάζεται σοβαρά είναι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η αύξηση της ζήτησης για ενέργεια λόγω του πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προκαλώντας περαιτέρω κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Δυστυχώς και η χώρα μας αντιμετωπίζει πλέον τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα ακραίων βροχοπτώσεων ένα φαινόμενο το οποίο πρόσφατα έπληξε τον Θεσσαλικό κάμπο και τη Στερεά Ελλάδα, με ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, ζωική και γεωργική παραγωγή δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Πρέπει να δράσουμε άμεσα θωρακίζοντας τις ευάλωτες περιοχές με αντιπλημμυρικά έργα ορθά σχεδιασμένα  και όχι με ΄΄fast track’’ λύσεις.

Η πρόταση της επιστημονικής κοινότητας και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νέα Πράσινη Συμφωνία, είναι η αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση των φυσικών αλλά και των τροποποιημένων οικοσυστημάτων, με στόχο να μπορούν αυτά να αποδώσουν υπηρεσίες στους ανθρώπους, όπως η ανθεκτικότητα απέναντι στις πλημμύρες, η προστασία της ποιότητας των εδαφών και των νερών, η προστασία απέναντι σε ακραίες δασικές πυρκαγιές, αλλά και τελικά η αύξηση της βιοποικιλότητας. Αυτές λοιπόν είναι οι λύσεις που σέβονται τις φυσικές διεργασίες, οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nature-based Solutions).

Επίσης δεν θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ τους εκλεγέντες συναδέλφους μηχανικούς και γενικά όλους τους συμμετέχοντες στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Κρήτη.

 Συναδελφικά, 

  O Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕΤΑΚ

                           Γεώργιος Ταβερναράκης 

           Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.           

  • ΑΙΤΗΜΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΦΙΑΛΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Στις 03 Μαΐου στάλθηκε επιστολή* έπειτα από απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά, η οποία τόνιζε την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας που ορίζει ως ανώτατο όριο αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντάς το, να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκης φιαλών υγραερίου.

  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΔΕ ΤΕΕΤΑΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Στις 03 Μαΐου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Ζάχαρη και στον Αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ξυλούρη, σύμφωνα με την οποία κατέθετε τις απόψεις της σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Νέο Αερολιμένα Καστελίου στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,  και την οδική του σύνδεση με το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και την οδό Ηρακλείου- Βιάννου, λόγω της επικαιροποίησης του τελικού σχεδιασμού του έργου», η οποία ήταν σε διαβούλευση με φορέα έργου την Ανώνυμη Εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ». Στην επιστολή τονιζόταν η ανάγκη έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης από τους μελετητές, το φορέα του έργου και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει ικανό χρονικό περιθώριο γνωμοδότησης των τοπικών φορέων για το έργο.

  • ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στις 03 Μαΐου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η οποία αναφερόταν στα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’ και περιλάμβανε μια σειρά προτάσεων ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και οι πολίτες να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στις 08 Μαΐου στάλθηκε επιστολή* έπειτα από απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στους Δημάρχους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου αναφέροντάς τους την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου εξαιτίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί όπως είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην διακίνηση του έγχαρτου αρχείου των οικοδομικών αδειών και πιο συγκεκριμένα της διάθεσης στοιχείων φακέλων για φωτοαντιγραφή. Η ΔΕ πρότεινε μέσω της επιστολής να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις εργασίας ώστε να στελεχωθεί η Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που επικρατεί. 

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΘΕΙΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Στις 08 Μαΐου στάλθηκε επιστολή* έπειτα από απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, ζητώντας του την άμεση ενημέρωσή της για το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των χιλιάδων φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι πολίτες αλλά και οι συνάδελφοι μηχανικοί να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

  • ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ 

Στη 01 Ιουνίου στάλθηκε επιστολή* στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παντελή Κάπρο και στον Επιθεωρητή εφαρμογής δασικής πολιτικής Κρήτης κ. Αναστάσιο Ιωάννου, προτείνοντάς του, την συγκρότηση ικανού αριθμού Επιτροπών Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών τόσο στην Π.Ε. Ηρακλείου όσο και στην Π.Ε. Λασιθίου, ώστε να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό στην εξέταση των χιλιάδων σε αριθμό αιτήσεων αντιρρήσεων δασικών χαρτών. 

  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΔΕ ΤΕΕΤΑΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στις 12 Ιουνίου συνεδρίασε το Περιφερεικό Συμβούλιο Κρήτης με θέμα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου κατέθεσε τις απόψεις της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ ο Γεν. Γραμματέας της ΔΕ κ. Αντώνης Κουμπενάκης, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου υποδομής θα πρέπει να συνοδεύεται προφανώς από Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων του έργου, στην ευρύτερη περιοχή παρέμβασης και στους περιφερειακούς οικισμούς, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και  τις πολεοδομικές αλλοιώσεις που θα λάβουν χώρα τόσο στο Δ. Μινώα Πεδιάδος όσο και στους γειτνιάζοντες δήμους και στο αστικό τους δίκτυο, καθώς και στο επαρχιακό δίκτυο εντός της περιοχής επιρροής του έργου. 

  • ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ TRAINING SCHOOL ΜΕ ΘΕΜΑ : ‘’SUSTAINABLE PACKAGING AND CIRCULAR ECONOMY”

Στις 22-24 Ιουνίου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία training school με θέμα “SUSTAINABLE PACKAGING AND CIRCULAR ECONOMY” από το  Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΕΤΑΚ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο CIRCUL-A-BILITY (CA19124), το European Cooperation in Science and Technology και το 4th Symposium on Circular Economy and Sustainability, με σκοπό να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα οφέλη που θα αποφέρει η κυκλική οικονομία  στη χώρα μας. 

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ‘’Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ’’

Στις 30 Ιουνίου η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων  (ΠΕΣΕΔΕ) διοργάνωσε  ημερίδα στο ΤΕΕΤΑΚ με στόχο την ενημέρωση των εργοληπτών δημοσίων έργων για το τρόπο αιτιολόγησής  της όποιας προσφοράς καταθέτουν σε ένα μεγάλο ή ένα μικρό δημόσιο έργο.  

  • ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Στις 14 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας του να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παρατείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης και οικοδόμησης οικοπέδων τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, τουλάχιστον έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της κάθε περιοχής και φυσικά την αναγνώριση των οδών, ευελπιστώντας ότι η εφαρμογή των κανόνων  κατά την διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5

Στις 14 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας του να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5, ώστε τα κτήρια είτε δημόσια είτε ιδιωτικά να υποβάλουν δήλωση ένταξης στον νόμο των αυθαιρέτων με σκοπό την στατική και ενεργειακή αναβάθμισή. 

  • ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Στις 14 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, προτείνοντας του την παράταση κατά έξι μήνες της έκδοσης των Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης για τα γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια στις εκτός σχεδίου περιοχές, η οποία είχε προθεσμία στις 30.09.2023 ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες να χάσουν το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους.

  • ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΑ 92180/1045/Φ.15/2020

Στις 17 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώντας τους την αναθεώρηση της ΚΥΑ 92108/1045/Φ.15/2020 (ΦΕΚ 3833/2020) η οποία ορίζει ως ανώτατο όριο  αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου, τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντάς το να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης αποθήκευσης υγραερίου.

  • ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕΤΑΚ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑΑ) ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ 2021-2027»

Στις 21 Ιουλίου στάλθηκε επιστολή* από τη ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ στον Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σισαμάκη, καταθέτοντας τις απόψεις της σχετικά με τη  «Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Ηρακλείου – Επικαιροποίηση 2021-2027» η οποία ήταν σε διαβούλευση με φορέα έργου το Δήμο Ηρακλείου.

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕ ΤΕΕΤΑΚ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με κοινή πρωτοβουλία της ΄΄Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα΄΄ και της Περιφέρειας Κρήτης παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, με θέμα την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου του νησιού και τα προβλήματα που απορρέουν από την υφιστάμενη κατάσταση, σχετικά με την εγκατάσταση  έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.   Η πρόταση που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι η πλειονότητα του ηλεκτρικού χώρου του νησιού σε κάθε μορφής έργων αξιοποίησης ΑΠΕ, να δοθεί στους κατοίκους της Κρήτης, σε ποσοστό που δε μπορεί να είναι χαμηλότερο του 60% της εκάστοτε υπό προκήρυξη ισχύος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, η ειδική Σύμβουλος κ. Ερμιόνη Γιαλύτη, ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ κ. Γιώργος Αλιφιεράκης, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Παντελής Αρβανίτης, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μινώα κ. Γαβριήλ Κουρής.

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΞΥΛΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου από τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας η ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’, εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και συσπείρωση των πολιτών και όλων των φορέων προκειμένου να βρεθούν τρόποι συλλογικής διεκδίκησης των νόμιμων και νομικών δικαιωμάτων των πληγέντων από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Στην συζήτηση συμμετείχε και το μέλος της ΔΕ και Συντονίστρια της Επιτροπής Σεισμόπληκτων ΤΕΕΤΑΚ κ. Μαρία Ξυλούρη, η οποία τόνισε την επιτακτική ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας υποβολής φακέλων έκδοσης άδειας επισκευής-ανακατασκευής των σεισμόπληκτων κτιρίων ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να προχωρήσουν άμεσα σε επισκευή των κτιρίων τους, για να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις. 

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕ ΤΕΕΤΑΚ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Στις 02 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αρκαλοχώρι μεταξύ του Αντιπερειφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου κ. Νίκου Συριγωνάκη, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη, του Αντιδημάρχου Μίνωα Πεδιάδας κ. Γιώργου Μερκουλίδη, του Προέδρου του ΤΕΕΤΑΚ κ. Γιώργου Ταβερναράκη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, του Πρόεδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μύρωνα Οικονομάκη, του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου κ. Μπάμπη Λεκάκη, του Πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιου Βοργιά, του Πρόεδρου του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου κ. Γιώργου Μπορμπαντωνάκη, του Πρόεδρου του Συλλόγου σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας κ. Κώστα  Γκαντάτσιου και της κ. Ευαγγελίας Αγγελάκη Πρόεδρου  του Εμπορικού – Βιοτεχνικού & Παραγωγικού συλλόγου Θραψανού. Κοινό σημείο της τοποθέτησης των συμμετεχόντων ήταν τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τους σεισμόπληκτους που δεν επαρκούν για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ κ. Ταβερναράκης, ανέφερε για ακόμη μία φορά την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών επισκευής – ανακατασκευής των σεισμόπληκτων κτιρίων μέσω νομοθετικής ρύθμισης τόσο για τα πράσινα κτίρια, όσο για τα κίτρινα και κόκκινα.

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕ ΤΕΕΤΑΚ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 

Στις 03 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των μελών της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου.

Τα μέλη της Δ.Ε. ανέφεραν στον Υφυπουργό κ. Ταχιάο, τις προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Παράκαμψη Χανίων –  Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ» σημειώνοντας ότι η υπογειοποίηση του άξονα εν συνόλω ή σημειακά στο αμιγώς αστικό κομμάτι για την πόλη του Ηρακλείου θα είναι μία ουσιαστική «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ» της πόλης του Ηρακλείου και μία πραγματική αναβάθμιση του αστικού ιστού. Επίσης ενημέρωσαν τον Υφυπουργό για την πραγματοποίηση εκδήλωσης-τεχνικής συζήτησης  στη Σητεία στην οποία του ζήτησαν να παρευρεθεί με αντικείμενο την παρουσίαση της προόδου του ΒΟΑΚ στο τμήμα εντός του Ν. Λασιθίου.  

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι και συγκεκριμένα στην συγκοινωνιακή του εξυπηρέτηση η οποία παρουσιάζεται εξαιρετικά ‘’φτωχή’’ και μονοδιάστατη με μόλις ένα κύριο οδικό άξονα σύνδεσης τύπου ΑΙΙ. Επίσης, σημείωσαν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της μελέτης και την αλλαγή χάραξης από τον οικισμό Άγνος έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, μέσω της  κατασκευής σήραγγας. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Γιώργος Ταβερναράκης, ανέφερε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Αεροδρομίου Καστελίου θα πρέπει να συμμετάσχει ένας εκπρόσωπος μέλος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Επόμενο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης η οποία είναι αναγκαία, εξαιτίας της μη αποζημίωσης των εκπροσώπων μελών του ΤΕΕ και των γνωμοδοτικών οργάνων που συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων με εκτιμώμενη αξία μικρότερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα μέλη της Δ.Ε. ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάο, για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν και  εκείνος με τη σειρά του δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας, ελπίζοντας σε καλύτερα αποτελέσματα.

Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο Γεν. Γραμματέας της Δ.Ε. κ. Αντώνης Κουμπενάκης, τα μέλη της Δ.Ε. κ. Ειρήνη Βρέντζου, κ. Αντώνης Μαυρογιάννης, κ. Χαρά Τριαματάκη, κ. Αριστοτέλης Τσεκούρας, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης, ο κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος Διευθυντής της ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Έργων, και ο κ. Άκης Χριστόπουλος Διευθυντής ΕΥΔΕ ΚΣΕΣΠ.

(*)Η επιστολή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ-ΤΑΚ : www.teetak.gr

  • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράμηνου του 2023 η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ συνεδρίασε 2 φορές και συγκεκριμένα στις 25/05/2023, και στις 05/07/2023.  Οι συνεδριάσεις της ΔΕ πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της ΔΕ του ΤΕΕΤΑΚ με υβριδική διεξαγωγή.

  • ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου  τετράμηνου του 2023 διενεργήθηκαν από το τμήμα 15 δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις, για τον ορισμό εκπροσώπων ως μέλη σε επιτροπές διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων σε διαγωνισμούς μελετών και έργων του Δημοσίου. 

  • ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΤΕΕ/ΤΑΚ

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου  τετράμηνου του 2023 έγιναν οι ακόλουθοι ορισμοί εκπροσώπων :

Ορισμός εκπροσώπου στο Έργο  ‘’Συνεργατική ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα-κτήρια μηδενικής ενέργειας’’ interreg V-A Ελλάδα Κύπρος 2014-2020.

Ορισμός εκπροσώπου στο Μεικτό κλιμάκιο ελέγχου ανελκυστήρων. 

Ορισμός εκπροσώπου στο Τεχνικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράμηνου του 2023 ζητήθηκαν οκτώ (8) πραγματογνωμοσύνες, ανατέθηκε μια  (1) και εκκαθαρίστηκαν τέσσερις (4).

Και εάν το προηγούμενο διάστημα ήταν καλοκαίρι, η επικαιρότητα δε θυμίζει σε τίποτα τις υποτονικές περιόδους του θέρους. Ο τεχνικός κόσμος, ο κόσμος των μηχανικών, υπήρξε και αυτό το τετράμηνο στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων. Τον όρο ανθεκτικότητα, τον συναντούσαμε μέχρι πρόσφατα σε κείμενα που φαινόταν στο ευρύ κοινό πιο θεωρητικά και ίσως και ρομαντικά. Δυστυχώς όμως, ο όρος ανθεκτικότητα προσγειώθηκε απότομα στις καθημερινές συζητήσεις και αποτέλεσε και βασικό όρο πολλών αυτοδιοικητικών σχημάτων προεκλογικά.

Δύο χρόνια πέρασαν από το σεισμό της 27/09/2021 στο Αρκαλοχώρι και επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει πολλά. Μόλις 29 άδειες επισκευής έχουν εκδοθεί μετά από 18 μήνες από την ίδρυση του ΤΑΕΦΚ στο Αρκαλοχώρι. Μόλις 96 κατεδαφίσεις έχουν γίνει από τα 1244 χαρακτηρισμένα κόκκινα κτίρια. Έχουν ελεγχθεί 1600 περίπου φάκελοι από τους οποίους οι μισοί έχουν επιστραφεί χωρίς πληρότητα εγγράφων. Ο κόσμος και η τοπική οικονομία βρίσκονται σε αδιέξοδο.  Σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Κλιμακίου στις 14/02/2023, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. να σταλεί η πρόταση για απλοποίηση των διαδικασιών για ‘’Πράσινα’’ με ζημιές και ‘’Κίτρινα’’ χωρίς στατικό πρόβλημα. Κοινοποιήσαμε και ξανα-κοινοποιήσαμε την επιστολή αλλά δε χαίρει πολιτικής βούλησης.  Απλοποίηση των διαδικασιών αποκλειστικά με ιδιώτη μηχανικό μέσω e-adeies με λίγα δικαιολογητικά, με συμπερίληψη δαπάνης μηχανικού και διαχείρισης αποβλήτων οικοδομικής και κόστος μόλις 49 εκατομμύρια ευρώ, σε λίγους μήνες μπορεί να αποκατασταθεί το 55% των κτιρίων του δήμου Μίνωα Πεδιάδας.

Και ενώ δεν έχει ξεκινήσει η επούλωση των προηγούμενων φαινομένων (Σάμος, Αρκαλοχώρι, κα), έρχονται οι φωτιές και μετά οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία φάνηκε η έλλειψη ανθεκτικών υποδομών και πόλεων, όπως και με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Πρωτεύουσα. Οι μηχανικοί του ΤΑΕΦΚ έσπευσαν από το Αρκαλοχώρι στη Θεσσαλία, χωρίς να είναι εν τέλει αυτό το βασικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής  η αδυναμία του κράτους να υποστηρίξει την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Και ενώ τώρα θα έπρεπε να είμαστε στις δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, ακόμα δεν έχουμε κάνει βήματα στην αποκατάσταση. Δημιουργείται λοιπόν η επιτακτική ανάγκη, οι διαδικασίες αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών να είναι άμεσες, απλοποιημένες, χωρίς γραφειοκρατία, με γενναία χρηματοδότηση. Η ζωή δε μπορεί να περιμένει τη γραφειοκρατία! Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή και η συχνότητα των φαινομένων αλλά και η ένταση ξεπερνούν τις βιβλιογραφικές αναφορές.

Αλλά οι υποδομές μας δεν είναι ότι δε διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των πόλεων απλά. Είναι και ασυντήρητες και πολλές ενέχουν κινδύνους. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ το καλοκαίρι είχε αναφερθεί στις ασυντήρητες γέφυρες της Κρήτης, όπου και αυτές είναι θύμα των αργών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ήδη το ΤΕΕ τρέχει ένα διαγωνισμό για τον έλεγχο και παρακολούθηση. Οι εξαγγελίες για εργολαβία ελέγχου και αποκατάστασης των γεφυρών ήδη μετρούν σχεδόν ένα χρόνο. Η εργολαβία μελετών της Περιφέρειας ήδη μετράει δύο χρόνια που αναζητά χρηματοδότηση. Βλέπουμε ότι το φαινόμενο είναι γενικό, πανελλαδικό και δεν ακολουθεί χρονικά την κρισιμότητα αλλά τους αργούς ρυθμούς ενός δυσκίνητου κράτους. Είδαμε πρόσφατα και το στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ που είναι ασυντήρητο 20 χρόνια σχεδόν, από την κατασκευή του. Η αναγκαιότητα του μητρώου συντήρησης φαντάζει απαραίτητη πλέον και στον πιο απλό πολίτη.

Δεν είναι όμως μόνο οι υποδομές. Η έννοια της συντήρησης λείπει συνολικά και από τα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος και τα ιδιωτικά. Όμως η πολιτεία πρέπει να προΐσταται και μετά να ζητάει και από τον ιδιώτη. Τα σχολεία μας είναι επικίνδυνα και ανοχύρωτα. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις περασμένων δεκαετιών με επικίνδυνες τροποποιήσεις ή φθορές  και πιστοποιητικά σε λήξη εδώ και δεκαετίες ενώ πρέπει να ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια. Επικίνδυνες διατάξεις λεβητοστασίων. Οξειδωμένα κάγκελα, πόρτες και κολώνες παραμονεύουν. Σχολεία χωρίς σχέδια διαφυγής και χωρίς προσεισμικό έλεγχο. Εάν τους πολίτες της νέας γενιάς του εκθέτουμε σε τέτοιους κινδύνους και συνηθίζουν αυτή την εικόνα, πως θα αλλάξουμε τη χώρα;

 

Γιατί το ΤΕΕ, όπως και το αλεξίπτωτο, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοικτό.

#openΤΕΕ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΕΕ-ΤΑΚ

Και ψεύδονται και ξέρουν!! Αυτή είναι η πολιτική τους!!

                                                                                                                                            Σεπτέμβριος 2023

Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, έχουν εκδοθεί 29 άδειες επισκευής από τους 2254 φακέλους που έχουν κατατεθεί. Τα στελέχη του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου λόγω και της Πανελλαδικής υποστελέχωσης, έχουν μεταβεί στη Θεσσαλία, όπως είχαν έρθει και εδώ από τα Χανιά και από την Αθήνα και που πριν είχαν πάει στην Εύβοια, στη Σάμο…. 

***********

Στις 18 Αυγούστου 2023 άρχισε να καίγεται το Δάσος της Δαδιάς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος . Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά στον Έβρο, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα. 

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA! Η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παράκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς).  

***********

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 πλημμύρισε η Θεσσαλία. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, υποδομές και αφάνισαν και δεκαεπτά ανθρώπινες ζωές!. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 κατά τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός αναφέρει:  « …το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πράγματι πρωτοφανές και, θα έλεγα, έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα…..». Η αλήθεια όμως είναι ότι: 

Για την Θεσσαλία, το «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» (ΣΔΚΠ) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2685/6.7.2018. Σύμφωνα με αυτό, η περιοχή της  Θεσσαλίας εμπίπτει στη «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας». Το σχέδιο προειδοποιούσε ότι: 

  1. Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι το πλέον ευάλωτο της Ελλάδας, καθώς οι πλημμυρικές ζώνες καλύπτουν το 31.2% της περιοχής και 
  2. Όλα τα υδατορέματα και οι λεκάνες στη Θεσσαλία πλημμυρίζουν σε όλα τα σενάρια, στα πιθανότερα και τα σπανιότερα, η διαφορά από σενάριο σε σενάριο είναι στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν.

Για την Κρήτη, το ΣΔΚΠ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2687/6.7.2018. Σύμφωνα με αυτό το μέγεθος της περιοχής που κατακλύζεται από πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=1000 έτη ανέρχεται σε 84,42 Km2. Ο υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, στις εκβολές του ρέματος Κερίτη μεταξύ Πλατανιά και Μάλεμε, στο Τυμπάκι, στο Κάτω και μέσω ρου του Γερω – Ποτάμου, στο Ηράκλειο, στο μέσω ρου του ρέματος Γιόφυρου. Πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, του Ηρακλείου, ανάντη του οικισμού Βώροι . 

Μετά και από τις τελευταίες καταστροφές, αντί να καθαριστούν οι υδάτινοι αποδέκτες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης όχι μόνο δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει η προγραμματισμένη διαδικασία των κατεδαφίσεων των αυθαίρετων κατασκευών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην Ιεράπετρα, αλλά επανέλαβε πως έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 4 εκατ. ευρώ για το πρώτο τμήμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που αφορά το νόμιμο κομμάτι της παραλιακής πλατείας, και γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τα επιπρόσθετα περίπου 4 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο τμήμα της ανάπλασης που αφορά και όλα τα καταστήματα με κατασκευές που πρέπει να κατεδαφιστούν!.

***********

“Λαοθάλασσα” στη Σητεία για να σωθεί το Νοσοκομείο που αφέθηκε στην τύχη του. Οι κάτοικοι της Σητείας βλέπουν το νοσοκομείο τους να διαλύεται χωρίς γιατρούς.  Έκλεισαν στις 18 Σεπτεμβρίου τα καταστήματά τους και βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να έχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης.

Περισσότεροι από 8.800 ασθενείς στην Κρήτη περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να μπουν στο χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού που έχουν κλειστές πάνω από 10 αίθουσες χειρουργείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι για να λειτουργήσουν.

***********

Στις 21 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο που συμπληρώνει επί τω δυσμενέστερο, τις ρυθμίσεις προηγούμενων αντίστοιχων νόμων.

Έργα για τον λαό και τις ανάγκες του ή για τα κέρδη των λίγων;

Αυτό είναι το δίλημμα που μπήκε επιτακτικά τους τελευταίους μήνες από τις φυσικές καταστροφές που χτύπησαν την χώρα μας, και πρέπει να απασχολήσει κάθε μηχανικό, είτε αυτός ειναι μισθωτός είτε αυτός είναι αυτοαπασχολούμενος.

Την ίδια ώρα που καιγόταν ο Έβρος και πνιγόταν η Θεσσαλία και ο Βόλος, η κυβέρνηση με τους παρατρεχάμενους της (πολλές φορές ψευτοεπιστήμονες και δυστυχώς μηχανικοί που πουλάνε την επιστήμη τους για να γίνουν παπαγαλάκια) τα έριχνε στην κλιματική αλλαγή και στην παντοδυναμία των στοιχείων της φύσης. Λες και είμαστε στην εποχή των σπηλαίων. Μεγάλη διάψευση αυτών των παραμυθιών αποτέλεσε η αποκάλυψη μελέτης από το 2018 που προέβλεπε ακόμα και μεγαλύτερες πλημμύρες από αυτές που έγιναν στην Θεσσαλία, και μάλιστα πρότεινε 3 λύσεις. 1. Να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, των μηδενικών έργων, 2. Να γίνουν κάποια λίγα αντιπλημμυρικά που ουσιαστικά δεν θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα, 3. Να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να μην πλημμυρίσει η Θεσσαλία. Αυτό που προτιμήθηκε ήταν το σενάριο των μηδενικών έργων που είναι σύμφωνο με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβάλει την λογική κόστους – οφέλους για τέτοια έργα πολιτικής προστασίας. Από την στιγμή που οι αποζημιώσεις είναι φθηνότερες από τα έργα, επιλέγουν συνειδητά το θάψιμο της Θεσσαλίας στις λάσπες. Άλλωστε τα λιγοστά αντιπλημμυρικά έργα που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ μετά την καταστροφή από το πέρασμα του «Ιανού» δεν παραδόθηκαν. Ίδια λογική ακριβώς ακολουθείται και σχετικά με τα έργα αντιπυρικής προστασίας. Η πραγματική εμπρηστική πολιτική είναι αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μάλιστα στα αποκαΐδια της εμπρηστικής πολιτικής τους φυτρώνουν αιολικά δάση, εκεί που πριν έστεκαν πραγματικά πράσινα δάση. Αλήθεια, αυτή η «ανάπτυξη» είναι πράσινη ή μαύρη;

Όσο παραμένει το κριτήριο του κέρδους, τόσο η χώρα μας θα πνίγεται και θα καίγεται κάθε χρόνο. Θα θρηνούμε θύματα, καταστροφές περιουσιών, που πολλές φορές μπορεί να επιδεινώνουν την θέση όλων των εργαζομένων, όπως με την καταστροφή της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Θεσσαλίας που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον ανήφορο των τιμών και της ακρίβειας. Η Κρήτη, ο ίδιος ο Νομός Ηρακλείου είναι επίσης ευάλωτοι απέναντι σε τέτοιες καταστροφές. Η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος από το κυνηγητό του κέρδους των μεγάλων ομίλων των κατασκευών και της ενέργειας, η πάλη για υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, θα προστατεύουν τις ζωές και το βιός των λαϊκών ανθρώπων είναι πλέον αναγκαία, και πρέπει να γίνει επιλογή κάθε μηχανικού που θέλει η επιστήμη του να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΑΚ

  1.   Γεώργιος Ταβερναράκης,, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος
  2.   Φανή Μαράκη, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος
  3.   Αντώνης Κουμπενάκης, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός,  Γεν. Γραμματέας          
  4.   Ειρήνη Βρέντζου, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος
  5.   Μαρία Ξυλούρη, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος 
  6.   Αριστοτέλης Τσεκούρας, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, μέλος 
  7.   Αντώνης Μαυρογιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος 
  8.   Κων/νος Μπάκιντας, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος 
  9.   Χαρά Τριαματάκη, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος 

Προεδρείο Αντιπροσωπείας

  1.   Μιχαήλ Γολοβάνης, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος
  2.   Μανόλης Παντερής, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος
  3.   Γιάννης Μαρνέλλος, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, Γεν. Γραμματέας

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου

  1.   Ιωάννης Ατσαλής, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Πρόεδρος
  2.   Μιχαήλ Μαυρικάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος
  3.   Μάρκος Μοδάτσος, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός,  Γεν. Γραμματέας
  4.   Μαρία Ρουκουνάκη, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος
  5.   Κωνσταντίνος Χαχλάκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος

Επιμέλεια έκδοσης newsletter 

Αγγελική Ψυλλάκη, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.»

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις