Σ. Βαρδάκης: «Κούφια λόγια οι βαρύγδουπες δηλώσεις για πλήρη αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα»

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα στη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών Κρήτης προχώρησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Τουρισμού.

Κατά τα εγκαίνια της Σχολής Ξεναγών Κρήτης, στο Ρέθυμνο, 19/10/2020, είχε επισημανθεί από τον Υφυπουργό Τουρισμού, η εντολή του Πρωθυπουργού για πλήρη αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα. Στην πράξη, βέβαια, οι βαρύγδουπες δηλώσεις διαψεύδονται, αφού τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την περσινή περίοδο λειτουργίας της, εξακολουθούν και φέτος.

Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, η σχολή ξεκίνησε τα μαθήματα για τους σπουδαστές της τον Ιανουάριο του 2021, με αποτέλεσμα τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ωρών μαθημάτων, ανά ημέρα, προκειμένου να διδαχθεί η απαιτούμενη ύλη. Φέτος, δεύτερο έτος λειτουργίας της σχολής, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, τόσο για τους σπουδαστές του πρώτου εξαμήνου, όσο και για εκείνους του τρίτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων οφείλεται στη δυσκολία εύρεσης εκπαιδευτικού προσωπικού, λόγω της ασύμφορης οικονομικά σύμβασης για τους εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τους δευτεροετείς, είναι επιτακτική η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των θεωρητικών σπουδών τους, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την πρακτική άσκησή τους, ώστε να λάβουν την άδειά τους και να μπορέσουν να εργαστούν.

Προβλήματα βέβαια έχουν προκύψει και ως προς την διάρκεια πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης, καθώς ενώ αυτή οριζόταν σε 65 ημέρες αρχικά, με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, Ηπειρωτική και Νησιωτική, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Τουρισμού, η πρακτική άσκηση ορίζεται σε μόλις 30 ημέρες, αναφορικά με άλλες σχολές ξεναγών, διάστημα πολύ μικρό σύμφωνα με τους ίδιους τους σπουδαστές, για να αποκτήσουν επαρκή εμπειρία στην ειδικότητά τους.

Για όλα τα παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του 1ου και 3ου εξαμήνου σπουδών της σχολής Ξεναγών Κρήτης, καθώς και αν η καθυστέρηση οφείλεται σε δυσκολία εύρεσης εκπαιδευτικού προσωπικού.
Τέλος, καλούν τον Υπουργό να αποσαφηνίσει αν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της σχολής Ξεναγών Ρεθύμνου, θα επισκεφτούν αρχαιολογικά μνημεία σε Νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα και πόσες μέρες θα διαρκέσουν τελικά οι εκδρομές.

 

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις