Συντάξεις μέσα από το κινητό και με βιντεοκλήση – Πώς θα γίνεται η διαδικασία
Εφαρμογή που θα υπολογίζει το πότε θα βγει ο κάθε εργαζόμενος στη σύνταξη ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Έρχεται και η σύνταξη μέσω βιντεοκλήσης.
Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η εφαρμογή που ετοιμάζεται για απόδοση σύνταξης μέσω κινητού τηλεφώνου. Όταν η εφαρμογή αυτή ολοκληρωθεί, θα μπορεί ο εργαζόμενος να βάζει τα απαραίτητα στοιχεία και να του επιστρέφεται το αποτέλεσμα του πότε και τι ποσό σύνταξης θα πάρει, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό εργασίας.
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι: «Ο ΕΦΚΑ μεταμορφώνεται σε ψηφιακός είναι e- ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει, έχει ορίζοντα λήξης τα τρία χρόνια από σήμερα είναι on going, δηλαδή κάθε ένα μήνα παραδίδεται κάποιο κομμάτι του. Δεν είναι περιμένουμε τρία χρόνια για να τελειώσει συνεχώς κάτι τελειώνει και βελτιώνονται οι υπηρεσίες μας και προσθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες και οτιδήποτε άλλο. Λογικά σε τρία χρόνια, αυτός είναι ο στόχος, θα έχουμε λογικά πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον συνταξιοδοτικό βίο, όλο τον ασφαλιστικό βίο, τα ποσοστά όλων των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο, όποια ηλικία και να είσαι, και να πατάς το κουμπί και να λες με αυτό το ρυθμό αν συνεχίζεις να δουλεύεις έτσι, θα πάρεις σύνταξη την τάδε μέρα του τάδε έτους».
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί και στο θέμα της απόδοσης σύνταξης μέσω βιντεοκλήσης. Ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για σύνταξη, θα λαμβάνει email από τον ΕΦΚΑ με τον λογαριασμό skype του εισηγητή – επιθεωρητή για τη σύνταξη. Αν ο πολίτης βλέπει ότι καθυστερεί κάτι ή αν απουσιάζουν έγγραφα μπορεί ο επιθεωρητής να επικοινωνήσει με τον ασφαλισμένο.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι η διαδικασία της έκδοσης σύνταξης να διαρκεί το πολύ έναν μήνα. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο μηδέν, τώρα είμαστε στις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τέλος του χρόνου θέλουμε να είμαστε γύρω στις 25.000 και να προχωράμε προς τα κάτω με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Όπως εξήγησε, το υπουργείο θέλει να δώσει όσο το δυνατή μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα, για αυτό και ο πολίτης θα βλέπει τον εισηγητή. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα αυτό δουλεύτηκε όλο το καλοκαίρι από το υπουργείο Εργασίας.