Λιβύη: Οι τελευταίες στιγμές της ελληνικής αποστολής πριν το δυστύχημα – Ντοκουμέντα από την άφιξη
Λιβύη: Οι τελευταίες στιγμές της ελληνικής αποστολής πριν το δυστύχημα – Ντοκουμέντα από την άφιξη

Λιβύη: Οι τελευταίες στιγμές της ελληνικής αποστολής πριν το δυστύχημα – Ντοκουμέντα από την άφιξη

Ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη βγήκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα The Libya Update, δηλαδή από την ώρα της άφιξής τους και λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν 5 και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 13 μέλη της.

Το δυστύχημα συνέβη χθες Κυριακή (17.9.2023), όταν τα 19 μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, εκ των οποίων 16 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, έφτασαν στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Στα ντοκουμέντα φαίνονται τα μέλη της αποστολής να ενημερώνονται στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου πλάι στο ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος πριν μπουν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Όμως, η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς λίγες ώρες μετά από τις παρακάτω φωτογραφίες του The Libya Update συνέβη το δυστύχημα, το οποίο σκόρπισε θλίψη στη χώρα μας.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας», αναφέρει το The Libya Update.

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο μέσο έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που δείχνει το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής να έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά τη σύγκρουσή του με ένα φορτηγό.

 

Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 5 Έλληνες ενώ οι 10 από τους συνολικά 13 σοβαρά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι άλλοι 3 είναι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους τραυματίες έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα στη μέση.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Αρχές ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Το σοκ, προφανώς, είναι μεγάλο, αφού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη στην ελληνική αποστολή» στη Λιβύη.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε τα συλλυπητήριά του, λέγοντας ότι «σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

newsit.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα