"Έξυπνα χωριά" του Δήμου Γόρτυνας

* Μανόλης Λαγουδάκης | Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γόρτυνας με την παράταξη "Μεγάλη Γόρτυνα" του Μιχ.Κοκολάκη.

Η έννοια των "έξυπνων" χωριών διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το 2017, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά, έξυπνα χωριά θεωρούνται οι κοινότητες που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούν έξυπνες λύσεις-ιδέες, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα τοπικά τους προβλήματα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο και να βελτιώσουν όσο είναι εφικτό, τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές τους συνθήκες, χρησιμοποιούν διάφορες καινοτομίες, που σχετίζονται κυρίως με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Βέβαια οι καινοτομίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη ψηφιοποίηση αλλά μπορούν να επιτευχθούν και μέσω άλλων δράσεων εξίσου σημαντικών, όπως είναι η "συμμετοχική προσέγγιση", δηλαδή η συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής σε διαβουλεύσεις και ενέργειες, ώστε μέσω κοινών δράσεων και ανταλλαγή απόψεων, να διαμορφώσουν από κοινού ένα όραμα για τον τόπο τους με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Άλλωστε, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, θα είναι σίγουρα η μείωση του πληθυσμού της περιοχής μας (στον Δήμο Γόρτυνας από 15.632 το 2011, σε 14.167 το 2021), η γήρανση, η αποδημία των νέων καθώς και οι ελλείψεις σε νερό, υποδομές, ποιοτικές υπηρεσίες για τον πολίτη κ.α.

Είναι αναγκαίο να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται, με βάση και τις χρηματοοικονομικές μας συνθήκες, όσο είναι δυνατόν

Παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ηλεκτρονική φροντίδα (e-care) για τους ηλικιωμένους, η συμμετοχή των νέων σε τοπικές δραστηριότητες, εργαλεία και πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων και πληροφοριών με απώτερο στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, την αγροτική οικονομία, την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και της καθημερινότητας των κατοίκων.

Να αναδείξουμε, στο βαθμό του εφικτού, παλιά κτίρια, ανεμόμυλους, πατητήρια κ.α. διατηρώντας αναλλοίωτη τη παράδοση μας, ώστε να γίνουν επισκέψιμα από την τοπική κοινωνία και τον εισερχόμενο τουρισμό και να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ του τόπου μας.

Αξίζει να επενδύσουμε στη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού σ' αυτό το εγχείρημα, αν θέλουμε να υλοποιήσουμε στη πράξη τα "χωριά του μέλλοντος".
Τα έξυπνα χωριά δεν θα προέλθουν μόνο από τις χρηματοδοτήσεις που πιθανόν να πετύχουμε αλλά κυρίως μέσα από έξυπνες στρατηγικές που θα ακολουθήσουμε.

Πιστεύω ότι όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από την Παράταξη "Μεγάλη Γόρτυνα" με την οποία συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου και για τα οποία σας καλώ να μας εμπιστευτείτε, ώστε να τα διαμορφώσουμε μαζί.

 

"Έξυπνα χωριά" του Δήμου ΓόρτυναςΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γόρτυνας (Μεγάλη Γόρτυνα)
Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
Εκλεγμένος Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων


Ο Λαγουδάκης Μανόλης είναι Αστυνομικός Απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων και Απόφοιτος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας του πρώην Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις