Ο πρώτος απολογισμός της δίμηνης νέας θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο πρώτος απολογισμός της δίμηνης νέας θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο πρώτος απολογισμός της δίμηνης νέας θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η αυτοδύναμη επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη της έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο, που το καταστρέφει ήδη από το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης, οδηγούμενο το επιτελικό κράτος από τη μια αποτυχία στην άλλη. Ακολουθεί την πεπατημένη οδό της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων, της αποποίησης και της μετάθεσης των ευθυνών, συνεχίζοντας τα κυβερνητικά ΜΜΕ την προσπάθεια να αφήνουν ατσαλάκωτη την εικόνα του Μητσοτάκη.

Το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών βίωσαν οι Έλληνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε το ρεκόρ της, με τα περισσότερα καμένα στρέμματα αυτό το καλοκαίρι, καθώς πέμπτο χρόνο εφαρμόζει το δόγμα ‘’εκκενώστε και αφήστε τη φωτιά να κάψει μέχρι τη θάλασσα’’, με βιβλικές καταστροφές ιστορικών διαστάσεων, που σφραγίζουν δραματικά τη ζωή των πολιτών και της χώρας μας.

Στον έβρο, η πολυήμερη, η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Μεσογείου και της Ευρώπης, κατέστρεψε το δάσος Δαδιάς, βιότοπος πολύτιμος για ολόκληρη την Ευρώπη, το δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και οικοσύστημα μοναδικής αξίας, που λειτουργούσε και ως φυσική άμυνα της Ελλάδας.

Τεράστιες και οι καταστροφές στη Ρόδο, με το μοναδικό και σπάνιο δάσος της να εξαφανίζεται. Η, δε, Αττική έχασε πάνω από τα μισά εναπομείναντα δάση της, τους βασικούς πνεύμονες για μια ποιοτική ζωή. Η Βοιωτία υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή, αλλά και η Εύβοια επλήγη ξανά. Τεράστιες οικολογικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές παντού.

Έγιναν στάχτη περιουσίες, σπίτια, ζώα, απανθρακώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι με τη συντριβή του καναντέρ, εθελοντές και άλλοι συνάνθρωποι μας από αναπνευστικά προβλήματα. Απειλήθηκαν πολλές ζωές, οικισμοί, πόλεις, στρατόπεδα, νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία. Δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα ο τουρισμός, με τις εικόνες ανασφάλειας και απειλής των τουριστών να κάνουν το γύρο του κόσμου, εικόνες που θυμίζουν πόλεμο.
Η κλιματική κρίση είναι άλλοθι για την απροετοίμαστη κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρωτόγνωρη απραξία, σε βαθμό αδιαφορίας, καθώς, ενώ καιγόταν η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός παρέθετε, στο Μαξίμου, χαμογελαστός δείπνο στους Βαλκάνιους ηγέτες και στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι.

Η μετάθεση των ευθυνών της κυβέρνησης, την οδηγεί σε μια συνομωσιολογία, περί δήθεν οργανωμένου αντιεθνικού σχεδίου, ενοχοποιώντας μετανάστες, αφήνοντας την ακροδεξιά να παίρνει το νόμο στα χέρια της, αυτόκλητους νεοφασίστες τιμωρούς να δρουν βίαια, μέσα από ένα ρατσιστικό παραλήρημα, δυσφημίζοντας περισσότερο τη χώρα μας.

Αντίθετα ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία παρέλαβε τον Ιούνιο από τον εαυτό της, συνεχίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης τετραετούς θητείας της. Αποδυνάμωσε τις δασικές υπηρεσίες, δεν επένδυσε στην πρόληψη, στη δασοπροστασία, άφησε 4.500 κενά πυροσβεστών, δεν ενίσχυσε το στόλο, δεν επισκεύασε τα γηρασμένα μέσα πυρόσβεσης, ενώ αρνήθηκε τη ρωσική βοήθεια των εναέριων πυροσβεστικών, μεγαθηρίων Variev, που βοήθησαν αποτελεσματικά στο παρελθόν τη χώρα μας.
Ο εξαφανισμένος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως σωτήρας, μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές, και αναγγέλλει σε υπουργική σύσκεψη, πιστός στις παράνομες απευθείας αναθέσεις, ‘’τους αναδόχους αποκατάστασης’’, όπως στην Εύβοια το 2021. Παραδίδει σε ιδιωτικά συμφέροντα μελέτες, αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, χωρίς δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία, σε Έβρο και Πάρνηθα.

Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, χωρίς ελέγχους και περιφρούρηση, χωρίς ασφάλεια και προστασία της ζωής των πολιτών. Ανενόχλητη ήταν, παρά τις προειδοποιήσεις και την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, η κάθοδος στη χώρα μας 200 οπλισμένων, Κροατών χούλιγκανς, νεοναζί, που κατευθύνθηκαν, ανεμπόδιστοι στο γήπεδο της Ν.Φιλαδέλφειας και το μετέτρεψαν σε εμπόλεμο χώρο, επίθεση, που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου.

Σε επίπεδο, δε, εξωτερικής πολιτικής, στις 2 Αυγούστου, η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώνεται από την Αμερικανική κυβέρνηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τις εκλογές, είχε συμφωνήσει για νέες βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά. Είναι, επιπρόσθετα, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε, στις 13 Ιουλίου, κατά την πρώτη συνέντευξη του, έτοιμος για υποχωρήσεις στις βασικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας ‘’σχετική έννοια’’ την απομείωση της εθνικής κυριαρχίας. Εκτός τούτων, ενέπλεξε περισσότερο την Ελλάδα στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ρίχνοντας επιπλέον και μια ματιά στο πολύτιμο ΕΣΥ, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ, ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Εγκατάλλειψη, συρρίκνωση, δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Έλλειψη προσωπικού, δραματικές συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, 6.500 γιατροί παρατήθηκαν, μην αντέχοντας την εντατικοποίηση της εργασίας. Μαραζώνει το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, το ΕΣΥ, προς όφελος των ιδιωτών.

Αλλά και στο κρίσιμο υπουργείο εργασίας, ο πιο ακατάλληλος υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο ο προκάτοχος του, ο Κωστής Χατζηδάκης. Το νέο αντεργατικό ν/σ, φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, τη βαρβαρότητα και την πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων, μέσα από αποτυχημένα και εγκαταλελειμμένα ευρωπαϊκά μοντέλα εργασίας. Πολλοί εργοδότες, 13 ώρες εργασίας, εξαήμερη εργασία, χωρίς δικαιώματα, ‘’συμβάσεις μηδενικών ωρών’’, ελαστικές μορφές εργασίας, ‘’ευελιξία’’ προς όφελος των εργοδοτών, νομιμοποιώντας τις αυθαιρεσίες τους.

Κλείνοντας δεν ξεχνάμε ότι τη μάστιγα της ακρίβειας, την έφτασε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ στο αποκορύφωμα της, ενισχύοντας τις θλιβερές πρωτιές της χώρας μας στην ΕΕ και κάνοντας αβίωτη την καθημερινότητα για πολλούς, ενώ δυσφημίζει την Ελλάδα, μειώνοντας τον τουρισμό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι συνεχίζει, δυστυχώς, στη νέα θητεία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων ισχυρών του πλούτου και να δουλεύει εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, τις οποίες βαφτίζουν ‘’εκσυγχρονισμό’’.

Χρυσάνθη Καμπουράκη πρώην υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις