Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από ΗΠΑ για F-16 στο Κίεβο, λένε Δανία και Ολλανδία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από ΗΠΑ για F-16 στο Κίεβο, λένε Δανία και Ολλανδία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από ΗΠΑ για F-16 στο Κίεβο, λένε Δανία και Ολλανδία

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, αν και είναι ασαφές πότε θα γίνουν οι παραδόσεις προς το Κίεβο.

Η Δανία και η Ολλανδία ηγούνται της προσπάθειας για την παραχώρηση F-16 στην Ουκρανία, μια κίνηση που θεωρείται ότι θα αλλάξει υπέρ της τις ισορροπίες στα μέτωπα του πολέμου με τη Ρωσία. Υπουργοί Άμυνας και των δύο χωρών χαιρέτησαν αυτή την κίνηση των ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian.

Πριν από μια εβδομάδα η Washington Post είχε γράψει ότι η ομάδα των έξι πιλότων δεν αναμενόταν να ολοκληρώσει την εκπαίδευση στα F-16 πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος καθυστερούσε επανειλημμένα, με την Ολλανδία και τη Δανία να αναφέρουν ότι η απουσία επίσημης έγκρισης των ΗΠΑ ήταν ένας από τους παράγοντες που την καθυστερούσαν. Επιπλέον, η εξοικείωση των Ουκρανών πιλότων και των τεχνικών με την αγγλική ορολογία είναι και αυτή χρονοβόρα. Αλλά και η Ουκρανία μάλλον έχει συμβιβαστεί με την ιδέα μιας μεγάλης καθυστέρησης στην παράδοση των μαχητικών.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει και επισήμως την επανεξαγωγή των αεροσκαφών σε εγγυητική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Δανία και την Ολλανδία.

Ακόμη όμως και με το αμερικανικό πράσινο φως, δεν είναι γνωστό αν η παράδοση θα γίνει ταχύτερα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις