Φωτιά στη Ρόδο: Εικόνες Αποκάλυψης στο νησί – «Κρανίου τόπος» από ψηλά
Σκηνικό Αποκάλυψης και ένα απόκοσμο τοπίο δείχνουν οι εικόνες στη Ρόδο, από τις εκτάσεις που κάηκαν στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί.
Οι εικόνες από ψηλά όπως καταγράφηκαν από drone του Αργύρη Μαντικου για λογαριασμό της eurokinissi, προκαλούν θλίψη και θυμό για το μέγεθος της καταστροφής.
Δείτε τις εικόνες
Πηγή: (DRONE) (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI)
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, έθεσαν σε κίνδυνο και το μέλλον, καθώς οι επιτπώσεις τους στο περιβάλλον προμηνύονται τρομακτικές.
Σύμφωνα με το Euronews, η έκταση που κάηκε είναι μεγαλύτερη από το Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus, οι φωτιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα έναν μεγατόνο (ένα εκατομμύριο τόνους) εκπομπών CO2! Οαριθμός αυτός ισοδυναμεί με τη ρύπανση που παράγεται από την κίνηση 222.5000 αυτοκινήτων σε ένα χρόνο, 500.000 κιλά άνθρακα που καίγονται ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται.
Δραματικός ήταν και ο ρόλος του παρατεταμένου καύσωνα στις φετινές πυρκαγιές, όπου σύμφωνα με έκθεση του meteo, αν και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν ασυνήθιστος, ο καύσωνας – ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – σήμανε ότι εξαπλώθηκαν με ασυνήθιστη ένταση.
«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα δημιούργησαν επίσης ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών», αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας και της ταχύτητας εξάπλωσης στις πληγείσες περιοχές.
Σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας έχει καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.
Αυτό είναι ήδη 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, σημειώνει η έκθεση του meteo.
Οι εμπειρογνώμονες λένε πως οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα τόσο τοπικά στα σημεία των πυρκαγιών όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με την υπηρεσία Copernicus για τα αιωρούμενα σωματίδια να προβλέπει μεταφορά του καπνού προς τα νότια.