Από φλόγες η Ελλάδα ζωσμένη…
Από φλόγες η Ελλάδα ζωσμένη…

Από φλόγες η Ελλάδα ζωσμένη…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σε πύρινο συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των πυρκαγιών, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων καταστροφής των δασών, των καλλιεργειών και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Κάθε χρόνος που περνάει το φαινόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών γίνεται χειρότερο, χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστρέφονται μαζί με τους οικισμούς που είναι χτισμένοι μέσα σε αυτές.

Φέτος, ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθούν και στη χώρα μας οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές. Όλη η Μεσόγειος πλήττεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ η Νότια Ευρώπη, μαζί και η Ελλάδα, φλέγεται στην κυριολεξία από τις καταστροφικές φωτιές.

Στην Ισπανία χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των, λόγω των πυρκαγιών, ενώ σε Ιταλία και Ελλάδα επικρατεί κόκκινος συναγερμός από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές που μαίνονται απ’ άκρη σ’ άκρη. Φωτιές έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Αττική, τη Σαρωνίδα, στο Λουτράκι, στα Δερβενοχώρια, στη Βοιωτία, στην Αχαΐα, την Κέρκυρα, ενώ στη Ρόδο η φωτιά συνεχίζει για έβδομη μέρα το πύρινο καταστροφικό της έργο. Κινδύνεψαν σπίτια, ξενοδοχεία, καταστράφηκαν περιουσίες, εκκενώθηκαν οικισμοί, όμως το ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών και στο γεγονός της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσης «112». Παρά ταύτα μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου επανέλαβε τις γνωστές ανακρίβειες σε δημοσιεύματα ότι συνεχίζεται η καταστροφική συνταγή των εκκενώσεων του «112». Παρόμοια παραπληροφόρηση κυκλοφόρησε από τους «επαναστάτες» του πληκτρολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή η πολιτεία φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες, που βρίσκονται κοντά στις εστίες της πυρκαγιών, να απομακρυνθούν για να μην επαναληφθεί το τραγικό γεγονός πριν 5 χρόνια στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι γιατί κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες για τον πύρινο όλεθρο που πλησίαζε τα σπίτια τους.

Δεν έχει κανένα νόημα να διαμαρτυρόμαστε και να πολιτικολογούμε, όπως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε κανένα θαύμα για να γλυτώσουμε από τις φωτιές γιατί απλά δεν πρόκειται να σταματήσουν με ένα θαύμα. Φυσικά δεν αποτελεί λύση να περιμένουμε οι πολίτες να ζουν με τις φωτιές, όπως έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς τα τελευταία χρόνια. Η αντιπυρική προστασία στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται σε όλους τους τομείς.

Ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας με περισσότερα επίγεια και εναέρια μέσα. Έχει αποδειχθεί ότι όσα πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες να υπάρχουν, τη διαφορά στη μάχη με τη φωτιά την κάνουν τα εναέρια μέσα. Γι’ αυτό επιβάλλεται η χώρα το επόμενο διάστημα να εφοδιαστεί με διπλάσιο αριθμό εναέριων μέσων.

Δεύτερο βήμα η εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών με εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, κατόπιν πρότασης του υπεύθυνου Αξιωματικού της Πυροσβεστικής και απόφασης του κατά τόπο αρμόδιου δημάρχου.

Τρίτο σημαντικό βήμα η οργάνωση, οικονομική ενίσχυση και η κινητοποίηση των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της αυτοδιοίκησης στον τομέα της συνδρομής και της πρόληψης των πυρκαγιών.

Στον Δήμο Ηρακλείου από την πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου η Ομάδα Έργου Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται καθημερινά σε ετοιμότητα.

Στον τομέα της πρόληψης, εκατοντάδες είναι οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αστυνομία τα πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων επικίνδυνων για την πυροπροστασία οικοπέδων, υπενθυμίζοντας στους δημότες του Ηρακλείου, όχι μόνο την ηθική, αλλά και τη νομική τους υποχρέωση.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και επειδή οι εθνικές εκλογές είναι πολύ νωπές ακόμη, δεν αναμένεται να αξιολογηθούν παίζοντας όπως άλλοτε το ρόλο του πολιτικού βαρόμετρου. Όμως οι δημοτικές εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες, καθώς οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναμένεται μεταξύ των άλλων να δείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δημάρχων που χρειάζεται να επιλεγούν στη χώρα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις