Μαμουλάκης: «Αδύνατη η ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31/7, αναγκαία η παράταση της προθεσμίας »
Μαμουλάκης: «Αδύνατη η ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31/7, αναγκαία η παράταση της προθεσμίας »

Μαμουλάκης: «Αδύνατη η ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31/7, αναγκαία η παράταση της προθεσμίας »

Την αναγκαιότητα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αναδεικνύει με την κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Με την επιστολή της η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., διατυπώνει το αίτημα για τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί περίπου το 30% των δηλώσεων. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που επηρέασαν τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (εκλογικές αναμετρήσεις, βραδυπορούσα αποστολή βεβαιώσεων εισοδημάτων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς κ.α.), ενώ σε συνδυασμό με τον αυξημένο φόρτο εργασίας των φοροτεχνικών κατά τον μήνα Ιούλιο, καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών.

Η επιστολή: «Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά, 

Για ακόμη μία φορά υπογραμμίζεται η επιθυμία και η θέση του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών να μην δίνονται παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτό έρχεται και σε εναρμόνιση με τις δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για τους στόχους της φορολογικής διοίκησης και την «δημιουργία προϋποθέσεων περιορισμού της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων». 

Αυτό το ερμηνεύουμε ως βούληση, συνδυαστικά με τα δεδομένα που διαμορφώνονται με την διαρκή ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η προθεσμία και να περάσουμε σε μια σύγχρονη μακράς διάρκειας περίοδο υποβολής, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του αριθμού των δόσεων. 

Ωστόσο παραμένει και φέτος «ο εφιάλτης» των φορολογικών δηλώσεων! 

Η τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία τον μήνα Ιούλιο με τον καθυστερημένο ρυθμό υποβολής, για τους γνωστούς λόγους: μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η βραδυπορούσα αποστολή των βεβαιώσεων των εισοδημάτων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η περιορισμένη προσέλευση των φορολογουμένων εξ αιτίας του καιρικού φαινομένου καύσωνα και τα γνωστά άλλα τεχνικά ζητήματα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Ιουλίου. 

Ο μήνας Ιούλιος επιπλέον για εμάς τους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, είναι βαρύτατα επιφορτισμένος πέραν όλων των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων σε διαφορετικά και ετερογενή μεταξύ τους αντικείμενα. 

Είναι μήνας «ΦΠΑ» που προϋποθέτει την ενημέρωση, την συμφωνία με τα myDATA, τον χαρακτηρισμό των παραστατικών στα myDATA και την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, καθώς και πλήθους άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων. 

Ακολουθεί ο μήνας Αύγουστος που παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν θέλαμε να εργαζόμαστε με την πίεση του χρόνου, το κυριότερο όμως εδώ είναι ότι για τον συγκεκριμένο μήνα πρέπει να λάβετε υπόψη και την νομοθετική υποχρέωση για λήψη τουλάχιστον 2 εβδομάδων ετήσιας άδειας

Έντυπο Δ.1.3-2Έκδοση – Ημερομηνία Έκδοσης 

1η – 25/05/2018Σελίδα 1 από

ανάπαυσης για όλους τους εργαζόμενους, μη εξαιρουμένων των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία. 

Επίσης πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι για τις δηλώσεις Νομικών Προσώπων, η αντίστοιχη εφαρμογή υποβολής έγινε διαθέσιμη στις 17 Μαΐου

Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, η επικοινωνία φέτος με τους φορολογούμενους ήταν προβληματική λόγω των δύο εκλογικών διαδικασιών, όπως επίσης η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. 

Ήδη η εικόνα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι υπολείπεται περίπου το 30%, στοιχειοθετεί ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί (ακόμη και με συνθήκες πίεσης) η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30/9/2023

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιθυμούμε παράταση για εμάς. Ένα κράτος που το ίδιο δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στους φορολογούμενους του, πρέπει να μεριμνά ώστε να δίδεται ο χρόνος που απαιτείται για να υποβάλλονται, ορθά και χωρίς άγχος, μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους, που είναι οι φορολογικές δηλώσεις. 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων, των φορολογουμένων και του Κλάδου και θα αναλάβετε τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. 

Με εκτίμηση, 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., 

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας 

Καμπάνης Βασίλειος Χριστοφοράκης Δημήτριος».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις