Αποκαρδιωτική η εικόνα της επόμενης μέρας στην Ανατολική Αττική – Χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής
Αποκαρδιωτική η εικόνα της επόμενης μέρας στην Ανατολική Αττική – Χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής

Αποκαρδιωτική η εικόνα της επόμενης μέρας στην Ανατολική Αττική – Χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής

Η εικόνα στην Ανατολική Αττική είναι αποκαρδιωτική. Σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα περιουσίες, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στη Σαρωνίδα. Στο σημείο ωστόσο, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις υπό των φόβων αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες έγιναν στάχτη από τη φωτιά που κατέκαψε τον Κουβαρά, τα Καλύβια, το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα.

«Προσωπική δουλειά» λέει ένας ηλικιωμένος μπροστά από το κατεστραμμένο του σπίτι. «Εγώ τα έχω κάνει». Κάπως έτσι, οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Το ζευγάρι ζούσε πάνω από 30 χρόνια στα Καλύβια.

Στην οδό Σπετσών, στο Λαγονήσι, υπάρχουν σπίτια που ακόμα φλέγονται και καμένα ζώα είναι διάσπαρτα παντού.

Ολονύχτια μάχη στη Σαρωνίδα

Στο Πανόραμα Σαρωνίδας, εθελοντές και Πυροσβέστες, ανάμεσά τους και Ρουμάνοι που έσπευσαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

«Οι πυροσβέστες; Ό,τι μπορούσαν έκαναν. Τα παιδιά δεν ήταν και από δω, έπρεπε να τους καθοδηγούμε από ‘δω κι από ‘κει στα οικόπεδα, σε χωράφια. Βγάζαμε γιαγιάδες παππούδες. Όλοι μαζί. Όλοι μαζί μπορούμε παιδιά», λέει κάτοικος στην κάμερα της ΕΡΤ.

Στις δύο το μεσημέρι και ενώ όλα έδειχναν ότι ο κίνδυνος για το Πανόραμα Σαρωνίδας έχει περάσει, οι άνεμοι προκάλεσαν μία νέα αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς σε σπίτια που με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστική με τρία οχήματα η αναζωπύρωση φαίνεται ότι ελέγχεται.

Υπενθυμίζεται πως το αναδασωμένο Πάνειο Όρος, είχε ξανακαεί το 2007.

Έχουν ήδη ξεκίνησαν οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών σε κτήρια και επιχειρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις