Πότε μία σαλάτα γίνεται ένα υγιεινό γεύμα;
Πότε μία σαλάτα γίνεται ένα υγιεινό γεύμα;

Πότε μία σαλάτα γίνεται ένα υγιεινό γεύμα;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Με την άνοδο της θερμοκρασίας ένα υγιεινό και ελαφρύ γεύμα είναι πάντα μια δροσερή σαλάτα. Βέβαια εξαρτάται και από ποια σαλάτα θα επιλέξουμε ή θα παρασκευάσουμε οι ίδιοι.

Συνήθως μια σαλάτα περιέχει διαφόρων ειδών μαρούλια ως βάση και μετά προσθέτει ο καθένας αυτό που του αρέσει.

Πότε όμως μια σαλάτα γίνεται μια υγιεινή επιλογή;

Μπορεί μια σαλάτα να γίνει, όχι και τόσο υγιεινή και θρεπτική;

Φυσικά και μπορεί! Όλα εξαρτούνται από το τι θα προσθέσεις στο πιάτο σου.

Αρχικά, μια σαλάτα για να γίνει χορταστική και υγιεινή θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά το τι πρέπει να προσθέσουμε για να γίνει πιο θρεπτική η σαλάτα μας

  • Άπαχη πρωτεΐνη ( ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά). η πρωτεΐνη θα κάνει την σαλάτα σας πιο χορταστική και γευστική

  • Φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τα φρούτα θα σας δώσουν αρκετά αντιοξειδωτικά και την γλυκιά τους γεύση, ενώ οι ξηροί καρποί τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά που χρειάζεστε

  • Κινόα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνών ( περιέχει και τα 9 αμινοξέα) και θα κάνει την σαλάτα σας ένα εξαιρετικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα. Συνδυάζεται τέλεια με όσπρια

  • Όσπρια. Τα όσπρια είτε σαν βάση στη σαλάτα, είτε σαν συμπλήρωμα δίνουν μια ξεχωριστή γεύση , την οποία την συμπληρώνουν με πρωτεΐνες. Για απορρόφηση όλων των αμινοξέων συνδυάστε την με σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ή παξιμάδι ολικής

  • Αβοκάντο. Προσθέντωτας το αβοκάντο στην σαλάτα θα την φορτώσετε με μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ

  • Ελαιόλαδο και ξύδι. Προτιμήστε να προσθέσετε στη σαλάτα σας ελαιόλαδο, συνδυάζοντάς το με ξύδι βαλσάμικο ή χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο. Αυτό θα δώσει μια ξεχωριστή γεύση στη σαλάτα και εσείς θα πάρετε όλα τα οφέλη από το ελαιόλαδο

  • Σύνθετους υδατάνθρακες. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να συνοδέψουμε την σαλάτα μας με κάποιο προϊόν ολικής άλεσης, όπως ψωμί ή παξιμάδι ολικής, πίτα ολικής κ.α, έτσι θα πάρετε τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε και θα μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

Ας δούμε τώρα τι θα πρέπει να αποφεύγετε σε μια σαλάτα

  • Μαγινέζα ή κρεμμώδης dressing. Προσθέτουν θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο

  • Low fat dressing. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε, γιατί; ο λόγος που πρέπει να το αποφεύγετε είναι ότι για να ενισχύσουν τη γεύση το dressing, έχουν προσθέσει κάποια συστατικά, όπως ζάχαρη, νάτριο και χημικά πρόσθετα. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες για να απορροφηθούν από τον οργανισμό χρειάζονται λιπαρά, οπότε αν αυτά αφαιρεθούν δεν θα μπορούν και να απορροφηθούν οι βιταμίνες αυτές

  • Τυριά και αλλαντικά. Το τυρί είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά αν είστε λάτρης των τυριών επιλέξτε τυρί χαμηλά σε λιπαρά όπως είναι το cottage, η μυζήθρα κ.α. Τα αλλαντικά έτσι και αλλιώς θα πρέπει να τα αποφεύγουμε γιατί περιέχουν νιτρικά ιόντα, νάτριο, συντηρητικά κ.α

  • Αποξηραμένα φρούτα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδες

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις