Σ. Λαβρόφ: Η αποστολή F-16 στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί ως πυρηνική απειλή
Σ. Λαβρόφ: Η αποστολή F-16 στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί ως πυρηνική απειλή

Σ. Λαβρόφ: Η αποστολή F-16 στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί ως πυρηνική απειλή

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα θεωρήσει την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, πιθανότατα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, πυρηνική απειλή, αναφέρει η EFE.

“Έχουμε ενημερώσει τις πυρηνικές δυνάμεις -Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία- ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει την ικανότητα αυτών των αεροπλάνων να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Καμία εγγύηση δεν θα βοηθήσει εδώ”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Lenta.ru.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι εν μέσω πολέμου, ο ρωσικός στρατός δεν θα χάσει χρόνο για να καθορίσει εάν κάθε αεροσκάφος F-16 είναι εξοπλισμένο ή όχι για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Την Τρίτη, 11 χώρες εταίροι της Ουκρανίας υπέγραψαν μνημόνιο που καθορίζει τους όρους εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

“Τα αεροπλάνα F-16 θα προστατεύσουν τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία και την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να μάθει πώς να τα χρησιμοποιήσει το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov.

Η εκπαίδευση, η οποία θα διαρκέσει από έξι έως οκτώ μήνες, θα ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού – Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου – και τα πρώτα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα παραδοθούν στο Κίεβο προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 , ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, στο Radio Liberty.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Σουηδία συμμετέχουν στη συμμαχία που εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις