Ρόδος: «Αδικαιολόγητος ντόρος», σύμφωνα με συναδέλφους του σερβιτόρου
Στον εισαγγελέα κατέθεσαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπόθεση με το beach bar, όπου ο σερβιτόρος σχεδόν κολυμπάει για να εξυπηρετήσει πελάτες σε θαλάσσια πλατφόρμα. Πάντως οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τις εργασιακές συνθήκες. Στο beach bar επιβλήθηκε υψηλό διοικητικό πρόστιμο από το Λιμενικό, για παράνομη θαλάσσια κατασκευή και κατάληψη θαλάσσιου χώρου.
«Το αρμόδιο όργανο είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές που δυστυχώς στο Νότιο Αιγαίο, σε μία περιοχή που είναι πρώτη σε ανάπτυξη, πρώτη σε τουρισμό, πρώτη σε κατασκευές δεν υπάρχει», τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος. «Τουλάχιστον θα υπήρχε ένα πόρισμα ότι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι σε κίνδυνο και δεν θα υπήρχε αυτή η αερολογία που βγάζειι νόμιμο να σερβίρει κάποιος μέχρι τον λαιμό στο νερό», πρόσθεσε.
Οι συνάδελφοι του σερβιτόρου εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο ντόρος που έχει προκληθεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Αυτό που βγήκε προς τα έξω το τελευταίο 24ωρο ως κλίμα που επικρατεί στην εργασία μας, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι συνθήκες εργασίας μας δεν είναι συνθήκες “μεσαίωνα”, ούτε υφιστάμεθα “βασανιστήρια, τόνισαν.
O υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε σχετικά με την Επιθεώρηση Εργασίας ότι μετά από εξονυχιστικό έλεγχο με κλιμάκιο 10 ελεγκτών, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο εργαζόμενος είπε ότι το έκανε εθελοντικά, ότι ήταν δική του πρωτοβουλία για να κερδίζει υψηλό φιλοδώρημα. Εμένα δε μου άρεσε καθόλου, αλλά αν ο εργαζόμενος είπε ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία, τί πρόστιμο να βάλεις στην επιχείρηση, είπε επίσης ο υπουργός Εργασίας. (πηγή: «Παραπολιτικά»)
«Η αλλοίωση του τρόπου λειτουργίας ενός καταστήματος δημιουργεί και προβλημα ενδεχομένως στα μέτρα υγιεινής και ασγάλειας του εργασιακού χώρου», επισημαίνει ο Εργατολόγς Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο εξαναγκασμός ενός εργαζόμενου δεν είναι πάντα ένας εξαναγκασμός που γίνεται δια της φυσικής βίας. Μπορεί να είναι για να μην χάσει τη θέση ή για μεγαλύτερη αμοιβή, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ανάλογες παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση είχαν διαπιστωθεί και σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου. Είχαν σχηματιστεί δικογραφίες μετά την επιβολή διοικητικών προστίμων με το δεύτερο να διπλασιάζεται σε ύψος.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΕΤ, Δημήτρης Κουτούκης, τονίζει ότι πρόκειται για παραβίαση των κανόνων εργασίας και υγιεινής στον χώρο της δουλειάς. «Ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας είχαν κάνει κάποια έκθεση για την επικινδυνότητα στην εργασία του συναδέλφου μας; Έχει καταλάβει κανείς όμως αυτές τις 2-3 μέρες την δυσφήμηση της χώρας, διερωτάται.
Σερβιτόρος και ιδιοκτήτης της επιχείρησης δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτό αποφέρει γενναιόδωρα φιλοδωρήματα στους εργαζομένους.