Γιατί οι διατροφικές ελλείψεις εμποδίζουν το αδυνάτισμα;

Τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι όλο και λιγότερο θρεπτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν δυτικού τύπου διατροφή υποφέρουν από ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι πάνω από 30% των συνήθων διατροφών υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και πάνω από το 80% έχουν έλειψη βιταμίνης D. Επίσης το 95% των σύγχρονων ανθρώπων έχουν έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου χαμηλά και να ελέγχονται οι φλεγμονές.

Πολλές φορές έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος χωρίς βοήθεια ειδικού, απλά βγάζοντας την ζάχαρη από την διατροφή σας και προσπαθήτε να καταναλώνετε όσο γίνετε υγιεινά τρόφιμα, αλλά κάποιες φορές βλέπετε αυτή τη προσπάθεια να μην έχει αποτελέσματα, όπου και απογοητεύεστε..

Έτσι γεννάται και το ερώτημα, γιατί, αφού προσέχω τι τρώω;

Η απάντηση είναι ότι πέρα από τις ορμονικές ανισορροπίες και τις διαταραχές του μεταβολισμού, υπαίτια είναι οι διατροφικές ανισσοροπίες…. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί να τρως πληθώρα τροφίμων, όμως δεν λαμβάνεις την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να τελέσει κάποιες βασικές λειτουργίες. Με απλά λόγια υποσιτίζεσαι. Σκέψου ότι για να μπορέσει ο μεταβολισμός να κάνει καύσεις θα πρέπει να έχει την βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων βιταμινών, όπου αν δεν υπάρχει δεν θα μπορέσει να τις κάνει..

Από μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι από την δεκαετία του 1970 , σήμερα καταναλώνουμε 500 θερμίδες περισσότερες καθημερινά που προέρχονται από διάφορους υδατάνθρακες. Δηλαδή καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και μειωμένα σε θρεπτικά συστατικά. Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί και σε ελλείψης όπως ω-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D, οι οποίες μειώνουν τον μεταβολισμό. Επίσης και μια διατροφή με μειωμένες φυτικές ίνες και αυξημένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Συμπέρασμα. Με μία διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και με τα απαραίτητα μάκρο και μίκρο θρεπτικά, μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό να λειτουργεί κανονικά ώστε να κάψει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει την σωστή μυϊκή μάζα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις