Δεύτερες εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική
Δεύτερες εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Δεύτερες εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα, όπως ανακοινώθηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τη βραδιά της εκλογικής νίκης, άλλωστε, είναι η αυτοδυναμία και αυτή θα διεκδικήσει στις δεύτερες εκλογές.

Στην περίπτωση αυτή των δεύτερων εκλογών, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν συμπλήρωσε 151 έδρες, αλλά 146, οι ψηφοφόροι καλούνται ξανά στις κάλπες να επιλέξουν ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsbomb.gr
Εκλογές 2023 - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις