Μητσοτάκης: Συνέντευξη στο Reuters – «Η χώρα έχει αλλάξει, ζητώ δεύτερη θητεία για ταχύτερη ανάπτυξη»
«Έμαθα να είμαι τολμηρός με τις μεταρρυθμίσεις» – «Δεν διαφαίνεται αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε συνέντευξη στο Reuters ότι έμαθε να είναι τολμηρός στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς διεκδικεί την επανεκλογή του στο τιμόνι της χώρας που κάποτε ήταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε μια δεύτερη θητεία με αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές της Κυριακής, για να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.
«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά μίας ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στην στήριξη όσων είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα αγγλικά από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Μετά την δεκαετή κρίση χρέους που μείωσε κατά σχεδόν ένα τέταρτο το ΑΕΠ της χώρας, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος από 5,9% το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και ο επίμονος πληθωρισμός εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ακροβατώντας σε τεντωμένο σκοινί, ώστε να μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά της χώρας, ο Μητσοτάκης ξόδεψε πάνω από 50 δισ. ευρώ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση από το 2020, αύξησε τις συντάξεις κατά 7,75% και τον κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ.
Δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό από τα 18 δισ. στα 30 δισ. ετησίως, αναβαθμίζοντας τις υποδομές για την προσέλκυση τουριστών πέραν της υψηλής σεζόν Μαΐου-Οκτωβρίου. Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι εκλογές της Κυριακής πιθανόν να μην βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής.
Αυτό συνεπάγεται δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο, εκτός αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που ο Μητσοτάκης λέει ότι θα ήθελε να αποφύγει. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να συμβάλει, ώστε η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, να ενισχύσει την απασχόληση και να αυξήσει τους μισθούς κατά 25% έως το 2027.
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί», είπε. «Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες παλεύουν με την κρίση στο κόστος διαβίωσης».
«Να είσαι τολμηρός»Mhts
Πρώην τραπεζίτης, ο Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα, το πιο υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης, μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και μείωσης του χρέους με τους δανειστές της στην ευρωζώνη. «Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια προσέγγιση στα μέτρα τους», είπε. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2%. Και αυτό είναι στο οποίο δεσμευόμαστε», είπε. Ερωτηθείς για τα διδάγματα που πήρε από τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην εξουσία, είπε: «Ω, πολλά μαθήματα. Αν υπάρχει κάτι, πέρα από κάθε αμφιβολία, να είσαι τολμηρός, να μην δειλιάζεις. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις…, θέλω να βάλω την Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά».
Οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές συντηρητικών και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησαν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αλλά οι χαοτικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είχαν ως αποτέλεσμα ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης, το τρίτο από το 2010.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Μητσοτάκη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά την άποψή μου, ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», είπε ο Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση λέει: «Υπόσχονται σε όλους τα πάντα». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι, εάν εκλεγεί, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τον Ιούλιο και στη συνέχεια ετησίως αναλογικά με τον πληθωρισμό, ενώ οι μισθοί στο δημόσιο θα αυξηθούν κατά 10% και οι συντάξεις κατά 7,5%.
Αναφερόμενος στην γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ο Μητσοτάκης είπε: «Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή».
Αλλά πρόσθεσε ότι το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας – που υποστηρίζει μια πολιτική ισχυρών διεκδικήσεων στη Μεσόγειο – είναι «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω ότι υπερασπίζομαι αυτά τα δικαιώματα» είπε. «Θα τείνω πάντα χείρα φιλίας στην Τουρκία».