Δικαστικός αντιπρόσωπος… στην άκρη της γης: Από την Κρήτη στην Μελβούρνη!

Από την γραμματεία του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά στο… ελληνικό προξενείο στην Μελβούρνη μετακινήθηκε ο δικαστικός υπάλληλος Ηλίας Στεργιόπουλος που διορίστηκε ως δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα όπου για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς.

Αναχώρησε από τα Χανιά την περασμένη Τετάρτη και μετά από συνεχόμενες μετεπιβιβάσεις σε Αθήνα, Κατάρ και 14 ώρες συνεχόμενης πτήσης από την Ντόχα, πετύχαμε τον κ. Στεργιόπουλο στην Μελβούρνη, όπου έφτασε τελικά απόγευμα Πέμπτης, για να προετοιμάσει μαζί με τους διπλωματικούς υπαλλήλους της Πρεσβείας, την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία για την ομογένεια που θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Μαϊόυ.

«Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε ομογενείς παγκοσμίως να συμμετέχουν στις εκλογές, είναι κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο για τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά χαροποιεί πολύ τον κόσμο εδώ στην Αυστραλία. Είναι πολύ χαρούμενοι που θα έχουν κι αυτοί την δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές και να νιώθουν ότι είναι κοντά στην Ελλάδα.» σημειώνει.

Ωστόσο, όπως μας εξηγεί, μόλις ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός των μελών της ελληνικής παροικίας -που αριθμεί περισσότερα από 450.000 μέλη- κατάφερε να γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους αφού τα κριτήρια που έθεσε ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Εκλογές για λίγους

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την αχανή Αυστραλία, έχουν στηθεί μόλις δύο εκλογικά τμήματα, σε Μελβούρνη και Σίδνει. Μάλιστα το τμήμα της Μελβούρνης θα εξυπηρετήσει τους ομογενείς και από την Αδελαϊδα και από την Τανζανία και από το Περθ που απέχει 3.500 χιλιόμετρα και έχουν καταφέρει να εγγραφούν συνολικά μόλις… 200 άτομα όχι περισσότερα δηλαδή από ένα μεσαίο εκλογικό τμήμα των Χανίων.

«Βρέθηκα σε μια ελληνική συγκέντρωση χθες και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολλοί είναι δυσαρεστημένοι για τα αυστηρά κρίτηρια: Για να ψηφίσουν έπρεπε τα τελευταία δύο χρόνια να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, να έχουν ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα». Όπως μας μετέφερε, οι ομογενείς ενημερώνονται από την καλωδιακή τηλεόραση και το διαδίκτυο για την ελληνική επικαιρότητα και έχουν άποψη για τα πολιτικά.

1.400 υποψήφιοι για 72 θέσεις στο εξωτερικό

Ο κ. Στεργιόπουλος συγκαταλέγεται στους 72 δικαστικούς υπαλλήλους από όλη την Ελλάδα που κληρώθηκαν να καλύψουν τις θέσεις του εξωτερικού σε Ευρώπη, Αμερική ακι Αυστραλία ανάμεσα σε 1.400 ενδιαφερόμενους!

Είναι ο μοναδικός τυχερός από τα Χανιά ενώ μία συνάδελφός του από το Ηράκλειο κληρώθηκε στην Σουηδία.

Ο ίδιος έχει προσωπική σχέση με την Αυστραλία, καθώς έχει γεννηθεί και έχει περάσει εκεί τα παιδικά του χρόνια. Μάλιστα όπως μας λέει, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια που έχει να πάει:

«Είναι μια χώρα με πολύ πειθαρχημένο κόσμο. Έχει πολύ αυστηρούς νόμους και κανόνες και ο κόσμος τους τηρεί με ευλάβεια. Η χώρα δεν αλλάζει εύκολα. Είναι πολύ απλωμένη, σε μια τεράστια έκταση, όλοι μένουν σε μονοκατοικίες, με το πράσινο, τους κήπους, τις αυλές τους. Η Μελβούρνη είναι μια πάρα πολύ απλωμένη πόλη που έχει προάστια ακόμα και στα 120 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.» εξηγεί.

Όσο για το πώς υποδέχτηκε ο κύκλος του το νέο, τονίζει πως «σίγουρα πολλοί χάρηκαν, εντάξει κάποιοι θα ζήλεψαν -με τη καλή έννοια- και θα ήθελαν να είναι στη θέση μου. Μιλάμε για ένα ταξίδι που δύσκολα μπορεί κανείς να το πραγματοποιήσει γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος για τους μισθούς ενός δημοσίου υπαλλήλου αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι χάρηκαν»

Στην Ελλάδα η καταμέτρηση

Πάντως, σίγουρα η παρουσία του χαροποίησε τους εργαζόμενους στο προξενείο! «Χάρηκαν πολύ που με είδαν την Παρασκευή γιατί είχαν πανικοβληθεί απ’ ό,τι κατάλαβα (…) Οι διπλωματικοί υπάλληλοι δεν έχουν ιδέα από εκλογές οπότε χρειάζονται την βοήθεια ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία» μας εξηγεί.

Ωστόσο, στα καθήκοντά τους δεν περιλαμβάνεται η καταμέτρηση, καθώς «οι σάκοι θα σφραγιστούν και θα μεταφερθούν από κάποιον επόπτη στο Εφετείο Αθήνων για να γίνει η καταμέτρηση εκεί»

 

 

πηγή: zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκλογές 2023 - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις