Λ. Αυγενάκης: «Οι πολίτες θα συγκρίνουν την 4ετία μας με εκείνη των Τσίπρα-Καμμένου και θα δώσουν ισχυρή εντολή νέας διακυβέρνησης στη ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»
Λ. Αυγενάκης: «Οι πολίτες θα συγκρίνουν την 4ετία μας με εκείνη των Τσίπρα-Καμμένου και θα δώσουν ισχυρή εντολή νέας διακυβέρνησης στη ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Λ. Αυγενάκης: «Οι πολίτες θα συγκρίνουν την 4ετία μας με εκείνη των Τσίπρα-Καμμένου και θα δώσουν ισχυρή εντολή νέας διακυβέρνησης στη ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον συντοπίτη μας μακροβιότερο Υφυπουργό Αθλητισμού για την πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών για την Ελλάδα, την Κρήτη, το Ηράκλειο, τον απολογισμό της 4ετίας του και τις προσωπικές του φιλοδοξίες

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία, Λευτέρης Αυγενάκης, αποκαλύπτεται και απαντά σε κάθε μας ερώτηση:
Για την πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών για την Ελλάδα, την Κρήτη, το Ηράκλειο, την εθνική ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Ο κ. Αυγενάκης, που είναι και ο μακροβιότερος Υφυπουργός Αθλητισμού στην ιστορία, κάνει και τον απολογισμό της 4ετίας του στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.

Αρχικά, θα θέλαμε ένα σύντομο απολογισμό της τετραετίας σας στον δύσκολο τομέα του Αθλητισμού, στον οποίο πλέον είστε ο μακροβιότερος Υφυπουργός στην ιστορία.

Θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό «δύσκολος». Το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού είναι πολύ απαιτητικό και δυναμικό. Άλλωστε κι εγώ «σχολή πολέμου» το λέω, εφόσον θέλεις πραγματικά να ασχοληθείς για να αλλάξεις άμεσα καταστάσεις που χρόνιζαν, κάτι που απέφευγαν επιμελώς οι προκάτοχοί μου!

Εμείς ακολουθήσαμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων (με επτά νόμους και δεκάδες διατάξεις), εφαρμόσαμε τα «αυτονόητα» που κανείς δεν τολμούσε και δικαιωθήκαμε από τη συνεχή και αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φέραμε συνθήκες νομιμότητας, τάξης και διαφάνειας στο άναρχο αθλητικό οικοδόμημα

Φέραμε συνθήκες νομιμότητας, τάξης και διαφάνειας στο άναρχο αθλητικό οικοδόμημα με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το Μητρώο Προπονητών και το Μητρώο Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Δουλέψαμε για την ενίσχυση και ανάπτυξη όλων των αθλημάτων, ανεξαρτήτως της δημοφιλίας τους, αλλά και για την εμφάνιση και νέων αθλημάτων. Παραλάβαμε 48 αθλητικές Ομοσπονδίες και ήδη είναι 58!

Αναγεννήσαμε τις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις, που είχαν αφεθεί στην παρακμή από το μακρινό 2004. Αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε τις αθλητικές υποδομές σε όλη την Περιφέρεια.

Επενδύσαμε στον αθλητικό τουρισμό, με τη διεκδίκηση και φιλοξενία διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, σε συνεργασία με τους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς.

Αναδείξαμε τη δυναμική του αθλητισμού, συνδέοντάς τον με την υγιεινή διατροφή και την ευζωία, ενώνοντας δυνάμεις με τον πρωτογενή τομέα.

Φροντίσαμε για την ασφάλεια στην άσκηση, συνεργαζόμενοι με τους υγειονομικούς φορείς.

Ο αθλητισμός των ΑμεΑ και η συμπερίληψη ήταν προτεραιότητα, όπως και το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού σε κοινές δράσεις με τις κοινωνικές δομές.

Βεβαίως και οι Αξίες του, προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι συσφίξαμε τους δεσμούς και ο όρος «αθλητική οικογένεια» στη χώρα μας είναι πια κυριολεκτικός! Και η συντριπτική πλειονότητα αυτής της τόσο μεγάλης αθλητικής μας οικογένειας, αναγνωρίζει και στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη του Αθλητισμού.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν η κορυφαία στιγμή σε αυτά τα τέσσερα χρόνια; Αυτή που σας έκανε πιο χαρούμενο.

Κάθε στιγμή ολοκλήρωσης, σε οποιοδήποτε επίπεδο, άφηνε και μια αίσθηση ικανοποίησης και περηφάνιας. Κάθε στιγμή είχε και τη δική της συναισθηματική αξία.
Οπωσδήποτε, δεν θα ξεχάσω το κατάμεστο ΟΑΚΑ, με 65.000 θεατές, στην υπερειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2022!
Παραλάβαμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην αφάνεια, περιφρονημένο από την παγκόσμια κοινότητα και καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της. Ξαναβάλαμε το «Ράλλυ των Θεών» στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (WRC), διοργανώσαμε το 2021 την υπερειδική στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας και την επόμενη χρονιά γεμίσαμε το μεγαλύτερο Στάδιο της χώρας από οικογένειες και λάτρεις του αυτοκινήτου, χωρίς επεισόδια και αστυνομικές δυνάμεις, όπως είχαμε συνηθίσει σε άλλα αθλήματα!

Αποσπάσαμε διθυραμβικά σχόλια από την Διεθνή Ομοσπονδία και γίναμε παγκόσμιο παράδειγμα για τις άλλες χώρες

Αποσπάσαμε διθυραμβικά σχόλια από την Διεθνή Ομοσπονδία, γίναμε παγκόσμιο παράδειγμα για τις άλλες χώρες και είναι κάτι που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη μου.

Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή ήταν τα εγκαίνια του Karteros Beach Sports Center, της πρώτης Εθνικής Εγκατάστασης Παράκτιων Αθλημάτων.
Είναι πολύ περήφανος που μεταμορφώσαμε την περιοχή και την αποδώσαμε στον ελληνικό αθλητισμό και στην τοπική κοινωνία. Ο Καρτερός ήταν για δεκαετίες μια καταπατημένη, μαραζωμένη παραλία, χωρίς κανένα πλάνο αξιοποίησης, που δικαίως την απέφευγαν οι ντόπιοι, παρότι τόσο κοντά στην πόλη.
Εμείς τελειώσαμε αποφασιστικά την ανομία και μέσα σε ελάχιστους μήνες μεταμορφώσαμε ολικά τον Καρτερό. Γέμισε παιδικές φωνές, γέλια και ζωή, φιλοξενεί τη μια σπουδαία διοργάνωση μετά την άλλη, με αποκορύφωμα τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στις 9-16 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, δεν γίνεται να μην σταθώ και στη μέγιστη τιμή προς το πρόσωπό μου και τη χώρα μας, την πρόσφατη εκλογή μου ως εκπροσώπου όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κεντρική Διοίκηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA)!
Οι ομόλογοί μου στην ΕΕ με υπερψήφισαν έναντι της Πολωνής συνυποψήφιας, παρότι ο WADA έχει Πολωνό πρόεδρο και φυσικά ενδιαφερόταν σφόδρα για την συμπατριώτισσά του, επιβραβεύοντας την εξαιρετική πρόοδό μας στα ζητήματα καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Η Ελλάδα ήταν ουραγός και απειλούνταν με παγκόσμιο αποκλεισμό όταν αναλάβαμε και με σκληρή δουλειά εναρμονιστήκαμε με τα διεθνή κρατούντα, διορθώσαμε εκατοντάδες παρατηρήσεις του WADA, βγήκαμε τάχιστα από κάθε καθεστώς επιτήρησης και είμαστε πλέον παγκόσμιο πρότυπο χώρας στην καταπολέμηση της μάστιγας του ντόπινγκ.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Υφυπουργό να έχει να διαχειριστεί τόσες δυσκολίες στο κομμάτι του Αθλητισμού και φυσικά να έχει να κάνει και με τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί;

Κάθε μέρα έκρυβε και μια ξεχωριστή δυσκολία, ωστόσο κάθε εμπόδιο που ξεπερνούσαμε, με σχέδιο και επιμονή, μας έδινε και μια ξεχωριστή, μοναδική γεύση ικανοποίησης και δύναμης για να συνεχίσουμε στους στόχους μας.
Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο: Προφανώς και είναι το πρώτο άθλημα σε δημοφιλία στη χώρα, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ και στην οικονομική ζωή του τόπου και προσπαθούν να πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους μέσω της επιρροής στους οπαδούς των ομάδων τους.

Δεν ακολουθήσαμε τον λάθος δρόμο του «παζαριού»

Εμείς δεν ακολουθήσαμε τον λάθος δρόμο του «παζαριού» μαζί τους, δεδομένου κιόλας ότι το προσωπικό συμφέρον και οι εγωισμοί τους υπερισχύουν δυστυχώς της ανάπτυξης του «προϊόντος» τους.
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έπαψε να είναι κυρίως «Υφυπουργείο Ποδοσφαίρου», όπως ήταν συχνά στο παρελθόν και εστιάσαμε στη φροντίδα και την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων, χωρίς εξαιρέσεις.
Φυσικά, συνεργαστήκαμε με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, την UEFA και την FIFA, για πρώτη φορά εκπονήθηκε η Ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δείχνει το μέλλον και τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και συνολικού του ποδοσφαιρικού χώρου και κάναμε όσες παρεμβάσεις αφορούσαν sτον εποπτικό ρόλο της Πολιτείας, θέτοντας κανόνες χωρίς να πλήξουμε το «αυτοδιοίκητο».

Ποια είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το «πολιτικό παιχνίδι» και πώς θα καταφέρει η ΝΔ να διεκδικήσει με αξιώσεις το ισχυρό ποσοστό που ζητάει; 

Επιδιώκουμε τη σύγκριση του έργου μας με εκείνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα τέσσερα αυτά χρόνια, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες διεθνείς κρίσεις, τις οποίες και διαχειριστήκαμε με επάρκεια και σήμερα η ελληνική οικονομία, οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που ήταν το 2019.
Τους καλούμε να συγκρίνουν, σε όλους τους επιμέρους τομείς, την 4ετία της Κυβέρνησης ΝΔ και να επιλέξουν ποιον θέλουν για Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα.
Να αξιολογήσουν την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στους διεθνείς εταίρους μας, μέσα από την προσέλκυση πολλών ιδιωτικών επενδύσεων από κολοσσούς του εξωτερικού. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση και εξάλειψη περισσότερων από 50 φόρων. Από τη στάση μας στην εξωτερική πολιτική. Από την ποιοτική αναβάθμιση της άμυνάς μας.

Όλα αυτά στα οποία δεσμευτήκαμε, με συνέπεια, εντιμότητα, αποτελεσματικότητα και περηφάνεια τα εφαρμόσαμε στο ακέραιο

Όλα αυτά, στα οποία δεσμευτήκαμε με το Πρόγραμμα που εξαγγείλαμε το 2019 και με συνέπεια, εντιμότητα, αποτελεσματικότητα και περηφάνεια τα εφαρμόσαμε στο ακέραιο.

Παρουσιάσαμε, επίσης, ένα πλήρως συγκροτημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για την περίοδο 2023-2027, που βασίζεται σε πέντε άξονες και έχει σαφείς στόχους:
-Ανεργία κάτω από 8% το 2027, στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός, στα 950 ευρώ ο κατώτατος και νέες αυξήσεις 3-4% στις συντάξεις.
-Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
-Διπλασιασμός πόρων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που βοηθά ουσιαστικά τη νέα γενιά.
-Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους.
-Στιβαρές πολιτικές σε άμυνα, μεταναστευτικό και εθνική ασφάλεια.

Και, αντίστοιχα, ας αναλογιστούν οι πολίτες τη θέση που θα βρισκόταν η κοινωνία μας αν –ω μη γένοιτο- ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνταν να διαχειριστεί την πανδημία ή τις μεταναστευτικές ροές…
Το πρόγραμμα που διατυμπανίζει κοστίζει πάνω από 80 δισ. ευρώ στην 4ετία και θα στοίχιζε νέο Μνημόνιο η εφαρμογή του.
Πολλά από αυτά που ξαναδιαλαλεί, όταν κυβέρνησε δεν τα εφάρμοσε, αλλά έκανε τα αντίθετα.

Όσο πιο ισχυροί είμαστε, λοιπόν, στις 21 Μαΐου τόσο πιο κοντά στην Ελλάδα του μέλλοντος και της συνέχειας στην προκοπή θα βρισκόμαστε. Με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τι υπόσχεστε με την εκλογή σας στους υποψήφιους ψηφοφόρους και ποιοι είναι οι στόχοι της ΝΔ εάν επανεκλεγεί;

Υπάρχουν πολλά που έχουν δρομολογηθεί και δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν να ολοκληρωθούν στον Αθλητισμό. Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα, εφόσον οι ψηφοφόροι με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, να συνεχίσω στο Υφυπουργείο.
Έργα πνοής που -για να εστιάσω μόνο στο νομό μας- αφορούν στην επέκταση του Karteros Beach Sports Center με νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις και τη διεξαγωγή τον Σεπτέμβριο των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, ο εκσυγχρονισμός του Σταδίου Ελευθερίας με το νέο ταρτάν, το σύγχρονο μεγάλο συγκρότημα στο Λίντο με το νέο κλειστό προπονητήριο και το κλειστό κολυμβητήριο, το Ναυταθλητικό Κέντρο στο Λιμάνι και τόσα άλλα.

Οι Ηρακλειώτες ξέρουν ότι δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια, αλλά τα έργα

Οι Ηρακλειώτες ξέρουν ότι δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια, αλλά τα έργα. Ότι είμαι άνθρωπος της δουλειάς, της συνέπειας και του αποτελέσματος.
Με αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να πορεύομαι ώστε το Ηράκλειο να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο στον τουρισμό, στην οικονομία, στην απασχόληση, στην αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα.
Από όποιο μετερίζι και να βρίσκομαι, είμαι βέβαιος ότι θα βρίσκω τρόπους ώστε η περιοχή μας να αξιοποιεί τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται και να έχει πολλά οφέλη.

Ομοίως και η Νέα Δημοκρατία ζητά την επανεκλογή, προκειμένου να υλοποιήσει στο ακέραιο το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στις περιοδείες του σε όλες τις Περιφέρειες.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση όλων των έργων ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η εξασφάλιση καλύτερου εισοδήματος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε: την Ελλάδα της ανάπτυξης, την κοινωνική Ελλάδα, την ψηφιακή Ελλάδα, την πράσινη Ελλάδα, την ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα.

Για την Κρήτη, συγκεκριμένα, τι θα σηματοδοτούσε μια επανεκλογή της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία έχει δρομολογήσει έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα και την ποιότητα ζωής στο νησί. Έργα, τα οποία για χρόνια έμεναν στις εξαγγελίες και στα σχέδια επί χάρτου.

Η ανανέωση της θητείας της Κυβέρνησής μας είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή ολοκλήρωση όλων των έργων

Η ανανέωση της θητείας της Κυβέρνησής μας είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή ολοκλήρωση όλων των έργων και τη μετάβαση της Κρήτης σε εποχή ευημερίας.

Ο ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο στη χώρα μας. Μια υποδομή, που θα εκτοξεύσει τον τουρισμό και τις επενδύσεις στον τόπο.
Λύνουμε το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών με τη δημιουργία δύο νέων φοιτητικών εστιών.
Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση και την έρευνα με τη χρηματοδότηση στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Αλλά και στο πεδίο του Αθλητισμού, σε συνεργασία με όλες τις υγιείς δυνάμεις της αθλητικής οικογένειας, μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών και προσβάσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων για όλα τα είδη αθλημάτων, εκτοξεύουμε το νησί μας, κάνοντάς το πόλο έλξης κορυφαίων διεθνών αθλητικών γεγονότων.

Θεωρείται εύκολη αυτή η εκλογική αναμέτρηση; 

Το αντίθετο! Οι εκλογές αυτές είναι οι σημαντικότερες της μεταπολίτευσης. Η παγίδα της απλής αναλογικής, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί τον τόπο μας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος μιας μακράς ακυβερνησίας.
Αυτός ο κίνδυνος αυτομάτως σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα ανέξοδης διαμαρτυρίας.
Ψήφοι διαμαρτυρίας και χαλαρές ψήφοι με σύστημα απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογέννηση συγκυβέρνησης, η οποία θα είναι καταστροφική για τη χώρα.

Η κάλπη στις 21 Μαΐου είναι κομβική

Συνεπώς, η κάλπη στις 21 Μαΐου είναι κομβική, διότι θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό και είναι απαραίτητη όχι μόνο η συμμετοχή όλων, αλλά και η ψήφος με ορθολογικά κριτήρια.

Ένα τελευταίο μήνυμα προς τους αναγνώστες μας σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Αυτό που διακυβεύεται στην κάλπη της 21ης Μαΐου είναι το αν θα συνεχίσουμε σε έναν δρόμο σταθερότητας, εθνικής αυτογνωσίας και ανάπτυξης, ενός υπεύθυνου πατριωτισμού και μιας δυναμικής πορείας της οικονομίας προς τα εμπρός, ή αν θα μπει ξανά η χώρα σε περιπέτειες.

Το 2023 όμως δεν είναι 2015. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν από εκείνο το λάθος που παραλίγο να καταστρέψει την Ελλάδα.

Η τετραετία που ολοκληρώνεται επιδιώκουμε να μην είναι ο επίλογος αλλά ο πρόλογος μιας νέας κυβερνητικής θητείας

Η τετραετία που ολοκληρώνεται επιδιώκουμε να μην είναι ο επίλογος αλλά ο πρόλογος μιας νέας κυβερνητικής θητείας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πάει την Ελλάδα ακόμα υψηλότερα, ακόμα πιο μπροστά.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκλογές 2023 - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις