Μάξιμος Σενετάκης στο iraklionews.gr: "Αξία έχει ο άνθρωπος και στην πολιτική είμαστε για να μιλάμε με έργα"
Μάξιμος Σενετάκης στο iraklionews.gr: "Αξία έχει ο άνθρωπος και στην πολιτική είμαστε για να μιλάμε με έργα"

Μάξιμος Σενετάκης στο iraklionews.gr: "Αξία έχει ο άνθρωπος και στην πολιτική είμαστε για να μιλάμε με έργα"

Ο υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στο Ν. Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, απαντάει στα ερωτήματα του iraklionews.gr, μιλώντας για την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου.

Στη συνέντευξή του μας αναφέρει ότι δεν υπήρξε ούτε ένα θέμα που απασχόλησε το νομό και να μην ήταν παρών, και ότι μέτα από δυο κοινοβουλευτικές γνωρίζει σε βάθος τα θέματα. Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κόσμος δε βλέπει το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα.

Αναρωτιέται πως ο κόσμος δε θα ψηφίσει τη ΝΔ που μέσα σε τέσσερα χρόνια έκανε όσα δεν είχαν κάνει όλοι οι άλλοι μαζί τα προηγούμενα χρόνια και θεωρεί ότι η  σημαντικότερη προσφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχει επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Καταλήγοντας πιστεύει ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή ακόμα και από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάξιμου Σενετάκη στο iraklionews.gr

Οι συμπολίτες μας σας τίμησαν δυο φορές με την εμπιστοσύνη τους από το 2012 και μετά. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα που έχετε σημειώσει ως βουλευτής αυτά τα χρόνια και εάν "χρωστάτε" κάτι ακόμα στον κόσμο του νομού μας;

Χαίρομαι που θυμηθήκατε και αναφέρεστε στην πρώτη μου κοινοβουλευτική θητεία. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη αρχή για ένα νέο βουλευτή. Μια βουτιά στα βαθειά με την πρώτη. Ακόμα θυμάμαι το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε και τις προσπάθειες μας να μπούμε στη Βουλή κρυφά για να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Ήταν μια μάχη απέναντι στο παράλογο. Μια μάχη για την λογική.

Αισθάνομαι περήφανος που ήμουν εκεί σε μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας και με την ψήφο μου συνέβαλα ώστε η Ελλάδα να μείνει όρθια, εντός της Ευρώπης.

Σήμερα με την απόσταση του χρόνου αισθάνομαι περήφανος που ήμουν εκεί σε μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας και με την ψήφο μου συνέβαλα ώστε η Ελλάδα να μείνει όρθια, εντός της Ευρώπης. Δεν το θεωρώ κάποιο ιδιαίτερο “επίτευγμα”. Το θεωρώ πατριωτικό καθήκον. Μια ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου και ένα σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν για να φτάσει η Ελλάδα να έχει την σημερινή της θέση στον κόσμο. Μια από τις πλουσιότερες χώρες του Πλανήτη, ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Απαραίτητος και χρήσιμος σύμμαχος της πιο ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο. Αυτά είναι επιτεύγματα. Και το δικό μας επίτευγμα είναι τα προστατεύσαμε και τα διατηρήσαμε. Κι αν κάτι είναι που “χρωστάει” η δική μας γενιά, είναι να παραδώσει στην επόμενη μια Πατρίδα ακόμα καλύτερη. Ακόμα πιο ευημερούσα. Ακόμα πιο ασφαλή.

Με ρωτάτε για τα προσωπικά μου “επιτεύγματα”. Ξέρετε, οι βουλευτές δεν έχουμε εκτελεστική εξουσία. Έχουμε νομοθετική. Ως βουλευτής λοιπόν είχα την τιμή να εισηγηθώ για λογαριασμό της πλειοψηφίας πολύ σοβαρά νομοσχέδια με κορυφαίο τον Αναπτυξιακό Νόμο, που αποτελεί πραγματικά τομή ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Περιφέρεια. Παράλληλα, ήμουν παρών σε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν στο νομό. Δεν υπήρξε ούτε ένα θέμα που απασχόλησε το νομό που να μην ήμουν παρών. Και όσο οι συμπολίτες μου ανανεώνουν την εντολή για να τους εκπροσωπώ το ίδιο θα πράττω από όποιο πόστο και αν κληθώ να υπηρετήσω.

Σε λίγες μέρες ο κόσμος θα κληθεί να εκλέξει νέα κυβέρνηση. Στο ερώτημα πολλών «γιατί να σας ψηφίσει ένας πολίτης ξανά;» τι θα απαντούσατε;

Γιατί μετά από δυο κοινοβουλευτικές θητείες, γνωρίζω σε βάθος τα θέματα, ξέρω να μάχομαι για εκείνον και θέλω να μάχομαι για ένα καλύτερο Ηράκλειο για μια Κρήτη που αξίζει και μας αξίζει.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ήταν μια τετραετία δύσκολη από πολλές πλευρές για όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Αν ζυγίσουμε όμως τα θετικά και τα αρνητικά της κυβερνητικής 4ετίας σας πιστεύετε ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και γιατί;

Δεν το πιστεύω απλά. Είμαι βέβαιος. Γιατί ξέρω ότι οι συμπολίτες μου ξέρουν να αξιολογούν. Ξέρουν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπουν το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπουν την διαφορά της Κρήτης του 2019 με την Κρήτη του 2023. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπουν ότι υπάρχει σχέδιο που υλοποιείται, μέθοδος (τη μέθοδο Μητσοτάκη) που εφαρμόζεται, όρεξη για δουλειά, ικανότητες και όραμα. Προφανώς και υπήρξαν κάποιες αρνητικές στιγμές. Αλίμονο αν δεν υπάρχουν. Ο καθένας στη ζωή του έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του, πόσο μάλλον κάποιοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να χειριστούν πολύπλοκα ζητήματα και οι που αποφάσεις επηρεάζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Πάντα πιστεύω ότι Αξία έχει ο άνθρωπος και πως στην πολιτική είμαστε για να μιλάμε με έργα.

Όμως, πάντα το κριτήριο είναι ο άνθρωπος. Πάντα πιστεύω ότι Αξία έχει ο άνθρωπος και πως στην πολιτική είμαστε για να μιλάμε με έργα. Αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Αυτό το βλέπουν όλοι. Και έχει και έναν αποδεδειγμένο ικανό και αποτελεσματικό ηγέτη με τεράστια διαφορά επιπέδου από όλους τους άλλους. Θα αντέστρεφα λοιπόν την ερώτηση και θα σας ρωτούσα εγώ: Αν όχι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε ποιος; Εσείς την επιχείρηση σας σε ποιον θα την εμπιστευόσασταν;

Η Κρήτη είναι ένα νησί με πολλές ιδιαιτερότητες και ο κόσμος της πιστεύει ότι είναι "αδικημένη" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και τη δική σας φυσικά. Συμμερίζεστε ή όχι την άποψη αυτή και εάν ναι τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε με εξαίρεση το νέο αεροδρόμιο και τον ΒΟΑΚ;

Έχει δίκιο ο κόσμος να θεωρεί ότι η Κρήτη είναι αδικημένη. Εφόσον λοιπόν πράγματι την θεωρούν αδικημένη από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τότε πως δεν θα ψηφίσουν αυτή την κυβέρνηση που μέσα σε τέσσερα χρόνια έκανε όσο δεν είχαν κάνει όλες οι άλλες μαζί τα προηγούμενα χρόνια;

Ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα. Το κόστος ζωής έχει ανέβει στα ύψη, αρκετοί αδυνατούν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Τι μπορείτε να προσφέρετε σε αυτούς εκτός από market pass και το καλάθι του νοικοκυριού. Επιπλέον πολλοί που είχαν πάρει δάνειο από τις τράπεζες για να αγοράσουν ή να κτίσουν το σπίτι τους, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις με συνέπεια να κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Όλους αυτούς, μπορείτε να τους βοηθήσετε και πως;

Αυτό που μπορεί και πρέπει να προσφέρει κάθε κυβέρνηση είναι τις προϋποθέσεις για να μην αντιμετωπίζει ο κόσμος τα προβλήματα που περιγράφετε. Ή για να είμαστε ρεαλιστές να τα αντιμετωπίζουν κατά το δυνατόν λιγότεροι. Αυτή είναι η έννοια της “προσφοράς” όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι και όχι τα επιδόματα και τα καλάθια. Αυτά είναι προσωρινά μέτρα με συγκεκριμένη κοινωνική στόχευση. Αλίμονο αν μπούμε στη λογική να θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει να μοιράζει επιδόματα στον κόσμο για να την βγάλει. Αυτή είναι λογική άλλων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στοχεύουν να ανακουφίσουν ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουν την εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.

Η σημαντικότερη προσφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχει επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης

Από κει και πέρα η σημαντικότερη προσφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχει επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης (τα στοιχεία που το αποδεικνύουν είναι πάμπολλα) και μέρισμα του νέου πλούτου που δημιουργείται επιστρέφει στους πολίτες. Είτε με μειώσεις φόρων και εισφορών, είτε με την μορφή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων, είτε με αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών. Αν δεν έχεις πλούτο να μοιράσεις, θα μοιράσεις μιζέρια. Το κράτος δεν γεννά χρήματα.

Σε ό,τι αφορά στα δάνεια. Είναι θέμα που έρχεται από πολύ παλιά. Έχει εξαντληθεί στο δημόσιο διάλογο. Όμως, η εικόνα δεν είναι αυτή που κάποιοι θέλουν να περιγράφουν. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και ένας πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν αντιμετωπίζει τα πρόβλημα που αναφέρετε. Έχει ρυθμίσει τα δάνεια και ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις. Από την άλλη όμως οφείλω να αναγνωρίσω ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια νέα σχέση Πολιτείας και Τραπεζών. Και αυτό είναι ένα πολύ λεπτό, αλλά σοβαρό θέμα που θα επιλύσει η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη τετραετία. Και να είστε σίγουροι ότι θα το επιλύσει με τρόπο που θα ευνοεί, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όχι τους τραπεζίτες.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση δε θα δώσει αυτοδυναμία στο νικητή για να κυβερνήσει μόνος του. Πολλοί αναλυτές μάλιστα προβλέπουν το ίδιο και για τις δεύτερες εκλογές και θεωρούν μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ– ΠΑΣΟΚ σαν μοναδικές επιλογές. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη, πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί μια τέτοια συνεργασία, από τις πρώτες εκλογές μάλιστα, και πόσο εύκολη είναι μια συγκυβέρνηση δυο κομμάτων που τους χωρίζουν πολλά.

Δεν θα συμφωνήσω με τους αναλυτές που επικαλείστε. Για τη ΝΔ η αυτοδυναμία είναι εφικτή και για αυτό και την διεκδικούμε με απόλυτη προσήλωση. Και τολμώ να πω – παρότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν το πιστοποιούν – ότι είναι εφικτή ακόμα και από την κάλπη της 21ης Μαΐου! Και το λέω έχοντας επίγνωση του κλίματος που εισπράττω από την επαφή μου με τον απλό κόσμο, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται και το έργο που έχει επιτελεστεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί – η Ελλάδα του 2023 έχει μεγάλη διαφορά από την Ελλάδα του 2019 – και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας που εγκυμονεί.

Η αυτοδυναμία είναι εφικτή ακόμα και από την κάλπη της 21ης Μαΐου

Για αυτό προσωπικά αποφεύγω να συζητώ υποθετικά για σενάρια δεύτερης – πόσο μάλλον τρίτης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τέτοια σενάρια συζητούν εκείνοι που έχουν πλέον αποδεχθεί την επερχόμενη ήττα τους και προστρέχουν προεκλογικά για να διαχειριστούν την ήττα τους μετεκλογικά. Η ΝΔ ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού με την βεβαιότητα του κοστολογημένου σχεδίου που έχει για την χώρα και την ικανότητα της να το εφαρμόζει – ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες – όπως συνέβη τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Συνεπώς για μένα μια είναι η κάλπη. Αυτή της 21ης Μαΐου. Και σε αυτήν την μια κάλπη η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατό – ακόμα και την αυτοδυναμία.

Από κει και μετά, το τι θα συμβεί στις 22 του μήνα θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία το ελληνικού λαού. Είναι πρώιμο και πολιτικά ανώριμο κατά τη γνώμη μου να συζητάμε αγνοώντας τη λαϊκή βούληση. Είναι σαν να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Αλλά για να μην φανεί ότι αποφεύγω την ερώτηση σας θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή με βάση τον “προγραμματικό λόγο” των άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, δεν διακρίνω δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων. Ωστόσο, η ΝΔ έχει αποδείξει πως δεν φοβάται τις συνεργασίες – αν αυτές προάγουν το εθνικό συμφέρον. Οπότε το ερώτημα για το αν το αν η χώρα θα σύρεται σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις οφείλει να απευθύνεται αλλού.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις