Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια»
Στην τρίτη ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια» οι έξι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν:
Πρώτος κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Δεν εμπιστεύομαι όμως το πολιτικό σύστημα. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις υποκλοπές ανέφερε: «Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για συμμετοχή ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας: «Διαστρεβλώνεται μία θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ότι είναι ίδια όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά ότι έχουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές στοχεύσεις».
«Δεν δίνουμε ανοχή σε μία κυβέρνηση με προγράμματα που δεν είναι υπέρ του λαού. Ο λαός ας κρατάει μικρό καλάθι για τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και αναφέρθηκε στο μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη. Εξήγησε ότι «εφόσον έχει δικαίωμα να ψηφίσει», μόνο ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς δήλωσε ο κ. Βελόπουλος αναφέροντας ότι όλοι έχουν ίσο δικαίωμα απέναντι στον νόμο.
Παράλληλα, τόνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει συνεργασία με την ΝΔ: «Θέλω να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με την ΝΔ δεν πρόκειται να κάνω ποτέ»
«Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, γιατί λείπουν κομμάτια. Οι εφορίες μας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ποια χώρα έχει υπερταμείο; Σε ένα ταμείο που ελέγχουν οι ξένες δυνάμεις, οι δανειστές», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα εξήγησε πως υποτιμάται ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν δεν αρέσει η απόφασή του και μίλησε για συμβούλια στα οποία θα λογοδοτούν οι υπηρεσίες.
«Προτείνουμε ένα δικό μας FBI που θα έχει τα μέσα να διώκει την διαπλοκή», ανέφερε και για το εάν έχει λάβει λάθος αποφάσεις σε βάρος της χώρας είπε, «Παρακαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και δεν έκανε την επιτροπή για το 2015».
Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» και πρόσθεσε: «Δεν έπρεπε να παρακολουθείται ποτέ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ παραδέχθηκε ότι αποτέλεσε λάθος της κυβέρνησης η συγκεκριμένη υπόθεση».
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη εισαγωγή για τις υποκλοπές τόνισε: «Ας δώσει κάποιες εξηγήσεις σήμερα ο πρωθυπουργός».
Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα, διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Προοπτική ανάσας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά περιμένω να δω και μετά τις εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική στην στάση των κομμάτων. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.