Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 1.100 μονάδες-Βουτιά έως 5% στις τράπεζες
Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 1.100 μονάδες-Βουτιά έως 5% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 1.100 μονάδες-Βουτιά έως 5% στις τράπεζες

Τις στηρίξεις των 1.100 μονάδων απώλεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αβεβαιότητα εν όψει των βουλευτικών εκλογών ενέτεινε τις κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών. Ένα σκηνικό, το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές έως την 21η Μαΐου.

Οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα να χάνουν έως 4,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Jumbo υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά των 21,6 ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα τερμάτισαν και οι ΟΤΕ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil. H Cenergy, από την πλευρά της, κατέρριψε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (4,5 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,31% και διαμορφώθηκε στις 1.090,53 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.105,42 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.089,09 έως 1.102,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 65,7 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε τη διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -3,13% και τις 799 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολίσθησε στο -4,5% και τα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -2,9% και τα 2,13 ευρώ, στον απόηχο του report της Morgan Stanley περί μη προσθήκης στον MSCI Standard Greece.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -3,5% και τo 1,14 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ανήλθε στο -1,8% και το 1,32 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -3,54% 1,144 ευρώ
Eurobank -1,81% 1,326 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -4,52% 4,60 ευρώ
Πειραιώς -2,91% 2,132 ευρώ

Συνεχίστηκε η διόρθωση

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις πέντε διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κατέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» κέρδη και να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο έρχεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα.

Το τι ακριβώς θα «ξημερώσει» την επομένη της 21ης Μαΐου αποτελεί, αυτήν την στιγμή, το μεγάλο ερωτηματικό της ελληνικής αγοράς, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσδοκούν τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, η οποία θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ακόμη κι αν απαιτηθεί η διενέργεια και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές επιλέγουν να ρευστοποιήσουν τα μεγάλα κέρδη, τα οποία ακολούθησαν τη διόρθωση του Μαρτίου και τα οποία πρόσκαιρα έφεραν τη Λ. Αθηνών άνω των 1.100 μονάδων.

Ο προάγγελος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον Standard & Poor’s (αναβάθμιση του outlook), τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη (πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2022), καθώς και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα δημιούργησαν, αναμφισβήτητα, ένα θετικό «κοκτέιλ» για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα, αυτό το «κοκτέιλ» θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, εφόσον δεν μεσολαβούσαν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σταθερότητα. Κι αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2022, καθώς οι εισηγμένες έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται -κατά γενική ομολογία- ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα