Πως θα προλάβετε την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που αφορά γυναίκες και άντρες. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα εώς ότου ο ασθενής πάθει κάποιο κάταγμα, γι αυτό η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.
Παρακάτω θα δούμε κάποιους παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν την πάθηση αυτή.
Διατροφή
Το ασβέστιο είναι αυτό που διασφαλίζει γερά και υγιή οστά. Οπότε μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση.
Το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο καθημερινά. Τέτοιες τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι σπόροι, τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το τόφου, το edamame και τα σύκα.
Έλλειψη βιταμίνης D
Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D και αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας. Την βιταμίνη D την λαμβάνουμε κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο. Διατροφικά μπορούμε να την
λαμβάνουμε από τα λιπαρά ψάρια, από τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D όπως η μαργαρίνη και τα δημητριακά ολικής άλεσης, από τα μανιτάρια και από τον κρόκο του αυγού.
Απώλεια βάρους
Η υπερβολική απώλεια βάρους έχει αρνητικές συνέπειες για τα οστά, γιατί χάνετε οστική μάζα. Ακόμα και αν ο ασθενής είναι σε νεαρή ηλικία μπορεί να υπάρξη απώλεια οστικής μάζας, είτε λόγο αμμηνόριας, είτε χαμηλού σωματικού βάρους, γι αυτό και τα άτομα με νευρογενή ανορεξία έχουν συχνά οστεοπόρωση βαριάς μορφής
Διακοπή καπνίσματος
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την χαμηλή οστική πυκνότητα και με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επίσης οι καπνιστές άνδρες και γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική απώλεια οστικής μάζας και ο χρόνος επούλωσης των καταγμάτων είναι περισσότερος. Τέλος οι γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να παράγουν
λιγότερα οιστρογόνα και να βιώνουν την εμμηνόπαυση νωρίτερα, όπου όλο αυτό συνεπάγεται με αυξημένη απώλεια οστικής μάζας.
Κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για τα οστά. Αντίθετα όμως η μέτρια κατανάλωση (14 μονάδες για την γυναίκα και 21 για τον άνδρα εβδομαδιαίως) μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Σωματική άσκηση
Και εδώ χρειάζετε πάλι μέτρο! Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακινησία οδηγεί σε γρηγορότερη οστική απώλεια. Η άσκηση και ιδιαίτερα η άσκηση που περιλαμβάνει βάρη μπορεί να αυξήσει την οστική μάζα, ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Σε αντίθεση όμως με την υπερβολική άσκηση όπου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά, ιδιαίτερα στις
νεαρές γυναίκες.