Χειμώνα στην καρδιά της Άνοιξης θα έχουμε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου (vid)

Αλλάζει από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου – του μήνα που έχει χαρακτηριστεί «γδάρτης και τρελός»- το σκηνικό του καιρού, με μετεωρολόγους να περιμένουν κρύο, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Το ζεστό Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου, θα δώσει τη θέση του στον χιονιά, και οι τελευταίες προγνώσεις κάνουν λόγο για χιόνια τόσο στην Πάρνηθα όσο και σε υψόμετρα κάτω των 500 μέτρων.

Ο ανοιξιάτικος χιονιάς θα κάνει την εμφάνισή του από τη Δευτέρα, με βροχές στα δυτικά και βόρεια. Η Τρίτη θα είναι μία δύσκολη ημέρα, αφού η κακοκαιρία θα «σκεπάσει» όλη τη χώρα.

Έρχεται ο ανοιξιάτικος χιονιάς – Πόσο θα διαρκέσει
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη σημερινή του πρόβλεψη ανέφερε ότι: «Από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη μας κατεβαίνουν πολικές αέριες μάζες, θα έρθει πολύ κρύο για την εποχή, ένας ανοιξιάτικος χιονιάς.

Επίσης, θα έχουμε πολλές βροχές και θυελλώδεις βοριάδες με 9 και 10 μποφόρ. Αυτό θα συμβεί γιατί οι αέριες αυτές μάζες θα συγκρουστούν με τις αρκετά πιο θερμές που υπάρχουν στην περιοχή μας. Θα φέρει επίσης πολλά χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα».

Παρ’ όλα αυτά, η κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ, αφού από την Πέμπτη 30/3, ο καιρός θα επανέλθει σε ανοιξιάτικους τόνους.

«Δεν θα κρατήσει πολύ ο ανοιξιάτικος αυτός ο χιονιάς. Αναμένουμε την κορύφωσή του την Τετάρτη και από την Πέμπτη στη συνέχεια η αέρια αυτή πολική μάζα θα συνεχίσει το ταξίδι της προς την περιοχή της Τουρκίας», προέβλεψε ο κ. Μαρουσάκης. Πρόσθεσε δε, ότι η άνοιξη θα έρθει ξανά από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Αρναούτογλου: «Βουτιά» του υδράργυρου μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου
Nέα στοιχεία έδωσε ο Σάκης Αρναούτογλου για τη μεγάλη αλλαγή του καιρού την προσεχή εβδομάδα, όπου θα σημειωθεί ραγδαία και ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας. Βροχές, άνεμοι στα 9 Μποφόρ και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα περιλαμβάνει το σκηνικό.

Ο μετεωρολόγος σημείωσε πως η αλλαγή στο σκηνικό θα έρθει από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου. Το πρώτο μισό της ημέρας θα είναι ανοιξιάτικο, με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους ακόμη και στους 25 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, στη συνέχεια και από τα βόρεια θα ξεκινήσει η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας.

Τα πρώτα φαινόμενα θα εμφανιστούν στη δυτική Ελλάδα, ενώ οι ισχυροί νοτιάδες θα μετατραπούν απότομα σε βορειοδυτικούς ανέμους.

Την Τρίτη (28/3) η επιδείνωση θα είναι εντονότερη σε όλη τη χώρα. Αρκετά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους στη δυτική Ελλάδα, πιο τοπικά στην κεντρική Μακεδονία όπου θα πνέει παγερός βαρδάρης, βροχές θα πέσουν στα ανατολικά και μπόρες στην υπόλοιπη χώρα.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ακόμη και 10 βαθμών, καθώς την 28η Μαρτίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο. Φυσικά, οι πιο βόρειες περιοχές θα έχουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Επίσης, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας, όταν και οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βόρειους. Μάλιστα, την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα… κατηφορίσουν και στις πιο νότιες περιοχές.

Συγκεκριμένα, στα κεντρο-νότια οι βροχές που θα πέφτουν θα μετατραπούν σε χιόνια από τα 800 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Την ίδια ώρα στη βόρεια Ελλάδα θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε 500 με 600 μέτρα υψόμετρο.

Από την Τετάρτη (29/3) ο καιρός θα βελτιωθεί και όποια φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική Ελλάδα. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια μικρή επιπλέον πτώση.

ΕΜΥ: Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και την Τετάρτη 29/3/23
Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΡΤ, την ημέρα της εθνικής επετείου, την 25η Μαρτίου, γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε ολόκληρη χώρα, με αραιές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνότερες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ. Από το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι με βελτίωση από το απόγευμα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στη δυτική και βόρεια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη έως 7 Μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Bελτίωση το βράδυ και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε χαμηλές τιμές για την εποχή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Καιρός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις