Στα ύψη η τιμή στο σουβλάκι στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα - Πλησιάζει επικίνδυνα τα 5 ευρώ
Στα ύψη η τιμή στο σουβλάκι στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα - Πλησιάζει επικίνδυνα τα 5 ευρώ

Στα ύψη η τιμή στο σουβλάκι στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα – Πλησιάζει επικίνδυνα τα 5 ευρώ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή στον παραδοσιακό κρητικό γύρο, ένα είδος που διαχρονικά αποτελούσε την πιο γρήγορη και οικονομική συνήθεια των Κρητικών και όχι μόνο…

Οι τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην τιμή του κρέατος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη πρώτων υλών, έχει φτάσει στα ύψη την συνολική τιμή στο σουβλάκι που το τελευταίο διάστημα φλερτάρει όλο και πιο επικίνδυνα με τα 5 ευρώ!

Έτσι εκεί που πριν από περίπου 1 χρόνο αγοράζαμε τον παραδοσιακό κρητικό γύρο  γύρω στα 3,50 -3,80 ευρώ τώρα, η τιμή του κυμαίνεται από 4,40 έως 4,80 ευρώ!

Για να μην πάει η κουβέντα μας, στις παλιές καλές εποχές, τότε που αγοράζαμε τον γύρο με μόλις 2 – 2,5 ευρώ και ήταν πλούσιος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Οπότε όπως κανείς καταλαβαίνει, για μια τετραμελής οικογένεια, για 4 παραδοσιακά τυλιχτά σουβλάκι (ένα δηλαδή για κάθε μέλος της οικογένειας) αν προσθέσεις νερά και αναψυκτικά, το κόστος ξεπερνά τα 25 ευρώ εκεί που στο παρελθόν άγγιζε μόλις τα 15 ευρώ και σίγουρα κάποιο μέλος της οικογένειας θα έπαιρνε και δεύτερο σουβλάκι χωρίς καν να το σκεφτεί αν πεινούσε πολύ…

Και δυστυχώς όπως όλα δείχνουν η ανηφόρα αυτή των τιμών δεν φαίνεται να έχει τελειωμό λόγω της ενεργειακής κρίσης, των ελλείψεων που παρουσιάζονται σε πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα, γεγονότα που οδήγησαν στην ακρίβεια των προσφερόμενων προϊοντων.

Αυξήσεις σε δύο φάσεις μέσα σε έναν χρόνο
Στις αρχές του 2022 καταγράφηκαν οι πρώτες αυξήσεις τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι εξαιτίας της ανόδου του κόστους ενέργειας. Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν τότε σε ανατιμήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που είχαν από την αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.

Το δεύτερο «κύμα» ανατιμήσεων ακολούθησε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα ήταν  άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, όπως σε πίτες, κρέας, οι πατάτες αλλά και στο ηλιέλαιο που ήταν από τα πρώτα προϊόντα που επλήγησαν. Οι νέες ανατιμήσεις της τάξεως του 10% που έγιναν εκείνη την περίοδο – μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου είχαν ως συνέπεια τις τιμές που παρατηρούμε σήμερα το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι στα ψητοπωλεία τόσο της Κρήτης όσο όμως και όλης της χώρας.

Άλλη τιμή  στο delivery
Εκείνο που επίσης παρατηρείται σε αρκετά ψητοπωλεία τους τελευταίους μήνες είναι η διαφορετική χρέωση που επιλέγουν να κάνουν οι επιχειρηματίες ανάλογα με το εάν το σουβλάκι είναι στο «χέρι», παραλαβή δηλαδή από το κατάστημα, στην παράδοση με delivery, ή σε κατανάλωση μέσα στο κατάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρει ψητοπωλείο το οποίο αυτή τη στιγμή, χρεώνει το τυλιχτό σουβλάκι στο χέρι, 4,40 ευρώ εάν κάποιος το παραγγείλει για παράδοση στο σπίτι και 4,80 ευρώ όταν καταναλώνεται στο κατάστημα.

Αλλαγές στις μερίδες βλέπουν οι καταναλωτές
Από την πλευρά τους πάντως, αρκετοί καταναλωτές παρατηρούν ότι πέραν της αύξησης στην τιμή, σε κάποιες περιπτώσεις τα σουβλατζίδικα μειώνουν επίσης και την ποσότητα των υλικών μέσα στο τυλιχτό σουβλάκι και κυρίως το κρέας που περιέχουν, σε σύγκριση με το παρελθόν.

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Θέμα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις