Νέλλη Κατσαμά: Το πάρτυ τελείωσε

Όσο και αν επιδιώκεται απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη σε όλους, πλην των δημιουργών της, αυτό που αρνείται να κατανοήσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του, (ίσως πλην μιας εξαίρεσης) είναι ότι έχει ηττηθεί το αφήγημα του περί επιτελικού κράτους.

Διότι όσο και αν το ψάξει για να το αναλύσει κανείς, ή να το εντάξει σε μια παραγωγική, όσο κι αν υπάρχουν και κείνοι που το βλέπουν το θέμα ως στείρα αντιπαράθεση, αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι το κράτος, το οποίο κατά καιρούς μπορεί να έχει πάρει διάφορα κομματικά χρώματα, για την ακρίβεια δύο, παραμένει βαθύ, κι έχει δομηθεί από συστάσεως του, πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες, συστημικές αδράνειες, μικροπολιτικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές. Σε όποια τραγωδία κι αν αρχίσει κανείς επίσης να ξετυλίγει το κουβάρι των ευθυνών, πάντα θα βρει ως  αίτια την καθυστέρησης υλοποίησης συμβάσεων, δικαιολογίες πίσω από τα  κενά των συμβάσεων και φυσικά εν όλω, την  μη τήρησή της από τους αναδόχους.

Κάθε απάντηση που γεννά νέες απορίες, σε αυτό καταλήγει.  Και σε κάτι ακόμα. Στην συστηματική καλλιέργεια στενών σχέσεων με διαδοχικές κυβερνήσεις αυτών που ο π. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αποκαλέσει  «πέντε νταβατζήδες». Τα παραπάνω συνθέτουν τον καμβά της χώρας «και το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού».

Πρόσφατα ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, του έδωσε και τα αντικειμενικά ποσοσοστά της.
«Η Ελλάδα σημειώνει πολύ κακή επίδοση στην πλειονότητα των δεικτών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις», καθώς «42% αυτών ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο». Αλλά περισσότερο ειλικρινής ήταν σε αποστροφή παρέμβασης του, όσο και αν δεν το περίμενε κανείς, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας:

«Δεν μπορεί να γίνει επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με τα ίδια πρόσωπα στο "τιμόνι" σε όλα τα επίπεδα»

(Όπου σιδηρόδρομος η χώρα, εκτός και αν προτιμάτε να θυμηθούμε την φράση του ίδιου του Πρωθυπουργού:«Από σχεδόν λαθρεπιβάτης στην ευρωπαϊκή αμαξοστοιχία, η Ελλάδα ταξιδεύει πια στο πρώτο βαγόνι».)

Επομένως, όσο και αν στήνεται ή εξυφαίνεται το αφήγημα του " όλοι φταίμε " όπως παλιότερα του " όλοι μαζί τα φάγαμε ", όσο και αν προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την οργή της κοινωνίας  ασυνατώντας να  μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό της, αυτός, ο σφυγμός αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας της

Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) ύστερα από την επίσκεψη της στην Ελλάδα που σημειώνει ότι: "υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι έλεγχοι και οι απαραίτητες ισορροπίες για μια ισχυρή δημοκρατία, υφίστανται μεγάλη πίεση. Ο έλεγχος από ανεξάρτητους φορείς και από τον ελεύθερο τύπο καταργείται, η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, ενώ η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες συν την  υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων".

Κοντολογίς: Δεν έχουν την αξιοπιστία να μιλούν για ανοικοδόμηση του κράτους όσοι το κακοποίησαν και συνεχίζουν να το κακοποιούν, συστηματικά.

Η ακραία  κερδοσκοπική εταιρεία οφείλει να πάρει την απάντηση, ότι το πάρτι τελείωσε. Επίσης, ότι γενικώς, τα πάρτι έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα τον κύκλο του.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις