Realtors Kreta
Realtors Kreta

Στη Βουλή το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για διεύρυνση της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας

Την ανάγκη διεύρυνσης της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αναδεικνύει με την κατάθεση επιστολής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη και Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη.

Με την επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ, χαρακτηρίζει ως σύντομη τη διεξαγωγή του χρονοδιαγράμματος του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας (αναμένεται να διαρκέσει μόλις 13 μήνες από τον Αύγουστο 2022 με παράδοση Σεπτέμβριο 2023 και έκδοση του ΠΔ έως το Νοέμβριο του 2023). Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση της Κύριας Μελέτης. Ως εκ τούτου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά τη διεύρυνση του χρονοδιαγράμματος διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης των σχετικών αποτελεσμάτων ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.


Θέμα: Διεύρυνση της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος. 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος, σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι ο πρώτος δήμος που θα εκπονηθεί με τη νέα fast track διαδικασία η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). 

Όπως παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αναμένεται να διαρκέσει μόλις 13 μήνες, με αφετηρία τον Αύγουστο του 2022 και οριστική παράδοση το Σεπτέμβριο του 2023 και έκδοση του ΠΔ έως το Νοέμβριο του 2023. 

Αυτό που εξαρχής παρατηρείται στο χρονοδιάγραμμα είναι η όντως πολύ σύντομη διεξαγωγή του. Επίσης η πρώτη και μοναδική διαβούλευση στο ΕΠΣ γίνεται επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τον Ιούνιο του 2023 με διάρκεια ένα μήνα.  Αμέσως μετά είναι το στάδιο ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων και τον επόμενο μήνα τον Ιούλιο προχωράει σε Γνωμοδότηση και Έγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ όπου το Σεπτέμβριο γίνεται η οριστική παραλαβή της μελέτης. 

Έχοντας ζήσει πρόσφατα την επισπευσμένη διαδικασία στη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παρακάμψεων πόλεων του ΒΟΑΚ και την «προσπέραση» του δημοσίου διαλόγου για επιτάχυνση των διαδικασιών του έργου, με αιτιολογία να μη «χάσουμε» το έργο, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την ανησυχία μας ότι είναι πιθανόν, η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΕΠΣ μπορεί να είναι εν τέλει «προσχηματική» και το μόνο που να μπορέσει να αλλάξει να είναι λεπτομέρειες αλλά όχι να επέμβει σοβαρά. 

Σε ένα τόπο που έχει πληγεί τόσο πολύ και αποζητάει συνεχώς ένα σωστό πλάνο ανασυγκρότησης και υποδέχεται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης όπως είναι το 

Αεροδρόμιο του Καστελίου, χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό, κρίνουμε ότι η άποψη των πολιτών και των τοπικών φορέων πρέπει να ληφθεί από την αρχή, σοβαρά υπόψη. 

Ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα μελετηθεί από κορυφαίους μελετητές και ελπίζουμε ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή από την πολιτεία. Σε ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο όμως πρέπει να γίνει διαβούλευση, να ληφθούν υπόψη εξαρχής οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο, οι ιδιαίτερες επιδιώξεις αυτού του τόπου, η άποψη των πολιτών και των φορέων. 

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο πριν την ολοκλήρωση της Κύριας Μελέτης οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς θα πρέπει να συμμετάσχουν στην διαβούλευση, με διεύρυνση του χρονοδιαγράμματος διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. 

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. 

  

 Κοινοποίηση: 

– Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης 

– Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη 

– Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη 

– Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Ιωάννη Κουράκη 

– Δημάρχους Ανατολικής Κρήτης 

– Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ 

– ΜΜΕ 

Εσωτερική διανομή: 

Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΑΚ 

– Προεδρείο «Α» ΤΕΕ/ΤΑΚ 

– Πρόεδρο Πειθαρχικού Συμβουλίου 

– Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ 

– Κλαδικοί Σύλλογοι των Μηχανικών Ανατ. Κρήτης 

– Εκλεγμένοι στη Κεντρική Αντιπροσωπεία μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ 

– Γραφείο Προϊσταμένης 

– Γραφείο Μηχανικών 

– Χρονολογικό αρχείο 

– Φάκελος Δ.Ε. 

– Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις