«Μύρισε άρωμα εκλογών»
«Μύρισε άρωμα εκλογών»

«Μύρισε άρωμα εκλογών»

Μύρισε άρωμα Χριστουγέννων από τα χριστουγεννιάτικα δένδρα που στολίζονται και φωτίζονται καθημερινά σε όλες τις πόλεις και τα χωριά από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη.

«Μύρισε άρωμα εκλογών» είπε και ο Πρωθυπουργός από την Καλλιθέα πριν από λίγες ημέρες, όταν μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχαν επισκεφθεί το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Μετά την αινιγματική αυτή φράση του Κ.Μητσοτάκη όλοι άρχισαν να ξεφυλλίζουν τα ημερολόγιά τους προσπαθώντας εκ νέου να προβλέψουν τις πιθανότερες ημερομηνίες που μπορεί να γίνουν οι εκλογές το έτος 2023.

Ποιος είναι ο σωστός χρόνος ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, αφού ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας; Μέχρι σήμερα ο λόγος του έχει τηρηθεί, δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινώσει την ημερομηνία και κατά τη γνώμη μας έπραξε σωστά, για να μην μπει η χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο επιζήμια για την οικονομία.

Γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του ο πρωθυπουργός και με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που τον διακρίνουν, αναμένεται η ανακοίνωση να γίνει την κατάλληλη ώρα, δηλαδή τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προκήρυξή τους.

Οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στη θεσμική κανονικότητα της τετραετίας που σχεδόν ποτέ, ελάχιστες φορές τηρήθηκε αυτή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Αν για παράδειγμα ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2023, τότε είναι σίγουρο ότι θα ζούσαμε μια προεκλογική περίοδο δέκα μηνών και τα πάντα θα πήγαιναν πίσω στη χώρα. Οι υπουργοί θα παραμελούσαν τα υπουργεία τους και θα έτρεχαν στις περιφέρειές τους και η αντιπολίτευση θα φρόντιζε να πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό και όλα αυτά σε βάρος της κοινωνίας, με κατηγορούμενο τον πρωθυπουργό επειδή ανακοίνωσε σε λάθος χρόνο την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Εάν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα λεγόμενα και τα γραφόμενα της εκλογολογίας στην Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια, εύκολα μπορούμε να θυμηθούμε τα παρακάτω:

Τα επιτελεία των κομμάτων διέδιδαν από τα μέσα του 2020 ότι ο Μητσοτάκης θα προχωρούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να αξιοποιήσει το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Η αντιπολίτευση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εντός του έτους 2022 θα χρησιμοποιούσε τις εκλογές για να αποδράσει από το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η χώρα. Σήμερα το αφήγημα αυτό έχει αλλάξει, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει υποχρεωτικά την τετραετία γιατί την ευνοούν οι δημοσκοπήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρώντας την υπόσχεση για εξάντληση της θητείας, προκάλεσε την εξάντληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έδειξε στους πολίτες ότι λειτούργησε θεσμικά και υπεύθυνα και αντί να επιλέξουν το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, επέλεξαν να μην λιποτακτήσουν, να μείνουν όρθιοι αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες όλων των κρίσεων που ερχόταν η μια πίσω από την άλλη. Είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα κέρδιζε πανηγυρικά τις εκλογές το 2021 ή το 2022, όμως οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας θα επιβάρυναν πολλαπλάσια το κόστος και θα μείωναν το κύρος και την υπευθυνότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Για όσους αγωνιούν γιατί ο πρωθυπουργός αφού είπε ότι μύρισε άρωμα εκλογών δεν ανακοινώνει  από τώρα τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, απαντούμε ότι το σωστό είναι η ανακοίνωση να γίνει μαζί με την προκήρυξή τους, γιατί η πλειοψηφία των πολιτών ζητάει «κανονικότητα» στις πολιτικές εξελίξεις και δεν επιθυμεί να πληρώσει το κόστος μιας πολύμηνης προεκλογικής αντιπαράθεσης χωρίς κανένα νόημα.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει ακόμη προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών, όμως έχει πετύχει ένα πρωτότυπο εκλογικό αιφνιδιασμό, με την απόφασή του να εξαντλήσει η κυβέρνησή του την τετραετία.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις