Ηγουμενίδης: Ο Δημήτρης Μπάτσης ήταν ο σπουδαίος αγωνιστής της Αριστεράς που πίστευε στη δύναμη του λαού και της επιστήμης
Στην εκδήλωση για τον σπουδαίο αγωνιστή και διανοούμενο της Αριστεράς Δημήτρη Μπάτση στο Ηράκλειο με τίτλο «Σχεδιασμένη Ανάπτυξη ή Αποανάπτυξη; Δημήτρης Μπάτσης (1916-1952)» που διοργάνωσε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στον θεωρητικό διανοούμενο της Αριστεράς που “δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος που εκτελέστηκε πλάι στον Νίκο Μπελογιάννη”, αλλά εκείνος “που αναζητούσε τα αίτια και τις λύσεις πίσω από το αίτημα της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, με μια ιδιαίτερη συμβολή στο να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της όρθια και ελεύθερη από ξένες εξαρτήσεις”.
“Ήταν ο αγωνιστής που πίστευε στο λαό και στη δύναμη της επιστήμης και στους νέους επιστήμονες”, τόνισε ο βουλευτής που ανέφερε αποσπάσματα από τα έργα του, προσθέτοντας: “Και το κυριότερο, ο Μπάτσης δεν ήταν μόνος του. Ήταν κομμάτι μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που μαζί με άλλους αγωνιστές έβλεπαν μπροστά και δεν θα δίσταζαν να δώσουν τη ζωή τους για να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα έξω από τα ξένα και ντόπια εξωθεσμικά συμφέροντα”, όπως είπε.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για τον Δημήτρη Μπάτση:
Είναι φανερό ότι ο Δημήτρης Μπάτσης δεν υπήρξε απλά ένας άνθρωπος που εκτελέστηκε πλάι στον Νίκο Μπελογιάννη. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο.
Ένας θεωρητικός διανοούμενος της Αριστεράς που αναζητούσε τα αίτια και τις λύσεις πίσω από το αίτημα της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, με μια ιδιαίτερη συμβολή στο να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της όρθια και ελεύθερη από ξένες εξαρτήσεις. Γι’ αυτό και ήταν επικίνδυνος για την απέναντι πλευρά: Γιατί ήταν ένας άνθρωπος που εστίαζε στις δομικές αιτίες πιστεύοντας ότι, όπως έχει πει, «η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό».
Ήταν ο αγωνιστής που πίστευε στο λαό και στη δύναμη της επιστήμης και στους νέους επιστήμονες: «Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας», – ακούστε το αυτό πώς ακούγεται σήμερα – «δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό», όπως έλεγε.
Και το κυριότερο, ο Μπάτσης δεν ήταν μόνος του. Ήταν κομμάτι μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που μαζί με άλλους αγωνιστές έβλεπαν μπροστά και δεν θα δίσταζαν να δώσουν τη ζωή τους για να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα έξω από τα ξένα και ντόπια εξωθεσμικά συμφέροντα.
Οι μελέτες του για τη βιομηχανία και την παραγωγική ανασυγκρότηση στοχεύουν στο να σπάσουν τα δεσμά αλλά και στέλνουν το σήμα της βεβαιότητας ότι αυτά τα δεσμά θα σπάσουν: «Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας». Τα λόγια του έχουν τη βεβαιότητα και την ελπίδα για το μέλλον του χειραφετημένου ελληνικού λαού.
Για όλη αυτή την δύναμη που αγγίζει 70 χρόνια μετά την εκτέλεση του και τις σημερινές ανάγκες, έχει σημασία σήμερα να ανατρέξουμε ξανά στο έργο και στη σκέψη του.