Ειρήνη Πετειναράκη: Καρκίνος και Διατροφή

Ο καρκίνος θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες στη δημόσια υγεία. Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση και την εξέλιξη του καρκίνου.

Με απλά λόγια υπάρχουν τροφές οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά και τροφές που επηρεάζουν θετικά τον καρκίνο. Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία ( όπου τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση), συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου.

 

Τροφές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον καρκίνο

  • Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένες τροφές. Ο λόγος που επιδρά αρνητικά το κόκκινο κρέας, δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά μια διατροφή που περιέχει αυξημένο λίπος αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
  • Αλκοόλ και Κάπνισμα. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος. Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται όταν το άτομο καπνίζει. Προτεινόμενη κατανάλωση αλκοόλ είναι 1-2 ποτηράκια κρασί ημερησίως, το οποίο δρα ευεργετικά στον οργανισμό
  • Κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά οξέα, αυξάνουν την χοληστερίνη στο αίμα, η οποία οδηγεί στον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου όπου σχηματίζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα καρκινικοί όγκοι
  • Αναψυκτικά. Πέρα από την ζάχαρη που περιέχουν η οποία μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος, έρευνες δείχνουν ότι και 1 μόνο αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως καρκίνο του ήπατος, του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης
  • Πολύ ψημένο κρέας. Το κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα μπορεί να βλάψει και το DNA. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το κρέας το οποίο είναι ψημένο σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, εμφανίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίες προκαλούν αλλαγές στο DNA και συνδέονται με την εμφάνιση διάφορων ειδών καρκίνου, όπως του παγκρέατος και του μαστού σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση
  • Άσπρο αλεύρι. Μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και σε τροφέ με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση καρκίνου
  • Ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καταναλώνουν αρκετή ζάχαρη κατά την διάρκεια της ημέρας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γενικά, τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν χρειάζονται γρήγορη ενέργεια και αυτό τους το παρέχει η ζάχαρη

 

Τροφές κατά του Καρκίνου

  • Φρούτα και λαχανικά. Λόγο των θρεπτικών συστατικών τους και των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν , συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου
  • Δημητριακά και τροφές ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης, παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μια ασπίδα κατά του καρκίνου. Προτεινόμενη κατανάλωση φυτικών ινών είναι τουλάχιστον 30γρ ημερησίως
  • Ελαιόλαδο. Λόγω της βιταμίνης Ε, των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και του σκουαλένιου το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια, θεωρείται σύμμαχος για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου
  • Άσκηση. Μπορεί να μην είναι τροφή, αλλά είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου. Η άσκηση βοηθάει να διατηρήσει κάποιος το σωματικό του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, επιδρά θετικά στα επίπεδα των ορμονών, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά ενισχύει θετικά την ψυχική μας υγεία.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περισσότερες Ειδήσεις