Χαιρετισμός Νίκου Ηγουμενίδη για την Ημερίδα με θέμα βία και ψυχική υγεία
Χαιρετισμός Νίκου Ηγουμενίδη για την Ημερίδα με θέμα βία και ψυχική υγεία

Χαιρετισμός Νίκου Ηγουμενίδη για την Ημερίδα με θέμα βία και ψυχική υγεία

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να διοργανωθεί μια ημερίδα σήμερα στα Πεζά με θέμα την βία και την ψυχική υγεία. Οι ομιλητές που συμμετέχουν στη συζήτηση εγγυώνται την επιστημονική εγκυρότητα και την ουσιαστική παρέμβαση για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί όλους μας ακόμη και μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα.

Θα μου επιτρέψτε – μόνο για να δώσω περισσότερο έμφαση – να επισημάνω ότι κόντρα σε μια πολιτική που εχθρεύεται τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, σήμερα χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα διεκδίκησης δημόσιας φροντίδας Ψυχικής Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών, το οποίο θα εξασφαλίζει το δικαίωμα της καθολικής πρόσβασης και που θα έχει ως κεντρικό στοιχείο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) που μπορεί να στηρίζει αποφασιστικά τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει επίσης να δοθεί στην ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Το σύστημα υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της πρωτογενούς πρόληψης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας, τις ανάγκες διάγνωσης και θεραπείας, δηλαδή της δευτερογενούς πρόληψης, καθώς και της τριτογενούς πρόληψης, που αφορά στις διαδικασίες πρόληψης ή περιορισμού των επιπτώσεων των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην κοινωνική λειτουργικότητα του παιδιού και εφήβου.

Πρέπει να δούμε κατάματα τις γενεσιουργές αιτίες της βίας και να τις αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους με δομικές παρεμβάσεις και με μια γενναιόδωρη επένδυση στην ψυχική υγεία ως επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων και στο κράτος δικαίου.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις