Άκης Τσελέντης: «Αποφάσισα να μην ξαναβγώ στα ΜΜΕ - Ας τα πιάσουμε τα θέματα με τη σειρά απαντώντας ένα προς ένα στη λάσπη»
Άκης Τσελέντης: «Αποφάσισα να μην ξαναβγώ στα ΜΜΕ - Ας τα πιάσουμε τα θέματα με τη σειρά απαντώντας ένα προς ένα στη λάσπη»

Άκης Τσελέντης: «Αποφάσισα να μην ξαναβγώ στα ΜΜΕ – Ας τα πιάσουμε τα θέματα με τη σειρά απαντώντας ένα προς ένα στη λάσπη»

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Αιχμηρή ανάρτηση από τον Άκη Τσελέντη με αποδέκτη τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο (χωρίς να τον κατονομάζει) για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του, αναφέροντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να βγει ξανά στα ΜΜΕ της χώρας, εκτός και αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό.

Η ανάρτηση του αναφέρει: «Αγαπητοί φίλοι, και followers (με έχετε τιμήσει και υπερβαίνετε τις 50,000!), αποφάσισα από σήμερα το μεσημέρι να μην ξαναβγώ στα ΜΜΕ, εκτός και αν προκύψει κάτι. Άλλωστε ότι είχα να πω το είπα. Το γνωρίζετε ότι αντιπαθώ την μαιντανοποίηση για το ένα λεπτό δημοσιότητας.

Πρέπει όμως να αναφέρω μερικά θέματα επί προσωπικού γιατί κάποιος συνταξιούχος πρώην υπάλληλος του Γεωδυναμικού με κατηγορεί ασύστολα στα ΜΜΕ βγάζοντας την γνωστή εμπάθεια του προς το προσώπου μου, ονομάζοντας με «Πάπα της Σεισμολογίας». Δυστυχώς όμως όταν διεκδικούσαμε την θέση του Δντη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για μένα βγήκε άσπρος καπνός και όχι μαύρο καυσαέριο.

Ας τα πιάσουμε τα θέματα με τη σειρά απαντώντας ένα προς ένα στη λάσπη.

1. Ανέφερε ότι κινδυνολόγησα για τον Ανατ. Κορινθιακό και τις Αλκυονίδες. Μα ο ίδιος βγήκε στα ΜΜΕ πριν 4 μήνες όπως θα θυμάστε και είπε για την ίδια περιοχή ότι θα δώσει πολύ μεγάλο σεισμό ότι έχουν περάσει 40 χρόνια από τον προηγούμενο και ότι μπορεί να επηρεαστεί η Αθήνα. Εγώ απλώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιες περιοχές με προβληματίζουν ανάφερα και τη συγκεκριμένη και μάλιστα εκδώσατε την είδησηι ότι με την αρωγή της MotorOil έχουμε εγκαταστήσει επιπλέον 30! Σεισμογράφους, έχουμε βάλει συσκευές προδρόμων καταγραφών ραδονίου που έφερα από τη Ρωσία και έχουμε συνεχή δορυφορική παρακολούθηση.

Παράλληλα εγκαταστήσαμε το πρώτο στην Ευρώπη σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της MotorOil το οποίο μάλιστα μέσω της συνεργασίας των δημάρχων Λουτρακίου Αγ Θεοδώρων, Κορίνθου, Ξυλόκαστρου Κυάτου και Λουτρών Αγ Ελένης θα το επεκτείνουμε στις συγκεκριμένες περιοχές. Που την βλέπετε την κινδυνολογία κ «συνάδελφε»; Μήπως όσα δε φτάνει η αλεπού η μάλλον ο αρουραίος τα κάνει κρεμαστάρια; Άλλο η Σεισμολογία του πεδίου με επιστημονικά όργανα και άλλο η Σεισμολογία των ΜΜΕ και του καναπέ.

2. Ανέφερε ότι αυτά που είπα για κατευθυντικότητα της διάρρηξης προς την Αθήνα είναι «αηδίες». Ίσως πρέπει να μάθει ότι η σύγχρονη Σεισμολογία δεν είναι μόνο στατιστική των σεισμών αλλά έχουν αναπτυχθεί τεχνικές αριθμητικής προσομοίωσης των σεισμογραμάτων, μοντελοποίηση του σεισμογόνου ρήγματος και του μεγέθους και φοράς της σεισμικής διάρρηξης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ευρίσκεται στην αιχμή των Σεισμολογικών εξελίξεων και για παράδειγμα υπολογίζει μεταξύ άλλων παραμέτρων και τον τανυστή σεισμικής ροπής (ελπίζω κατ´ όνομα να γνωρίζει αυτή τη παράμετρο διαφορετικά τον παραπέμπω στο σύγγραμμα μου Σύγχρονη Σεισμολογία να ενημερωθεί) και βασιζόμενος σε αυτά τα δεδομένα έκανα την εκτίμηση για την Κατευθυντικοτητα της σεισμικής ενέργειας ΝοτιοΔυτικά προς Αθήνα, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις παρατηρήσεις σας. Διαφορετικά πως εξηγεί αυτή την συμπεριφορά περιοχών στην Αθήνα; Μήπως την σεισμική ενέργεια την έφερε ο άνεμος;

3. Ανέφερε ότι παραπλάνησα μετά το πρώτο σεισμό το κόσμο ενώ όπως θα θυμάστε ανέφερα ότι το σεισμογόνο ρήγμα κατα ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό που δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 ρίχτερ (εκτίμηση με τι όποιες αβεβαιότητες και όχι απόλυτη ερμηνεία). Άλλωστε από χθες δήλωνα ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα πέτρινα σπίτια στη περιοχή. Ο δεύτερος σεισμός διέφερε από τον πρώτο μόλις 2/10 του Ρίχτερ και ακόμα και τώρα κοιτώντας τις μετασεισμικές ακολουθίες λέω ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι δύσκολο να υπερβούμε αυτά τα μεγέθη. Η φύση βέβαια είναι απρόβλεπτη η επιστήμη όμως μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα και να παρέχουμε κάποιες πληροφορίες στο κόσμο που διψά για ενημέρωση.

4. Σχετικά περί του ότι ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ας αναφέρω και τα παρακάτω. Ήταν δεοντολογικό όταν πριν ένα χρόνο μας ξεσήκωσε όλη τη Θήβα για επερχόμενο σεισμό 6,5 ρίχτερ βγάζοντας τους κατοίκους στα κάγκελα, διαλύοντας τον οικονομικό ιστό της πόλης και μου πήρε πολλούς μήνες μετά από την ανάλυση των δεδομένων που πήραμε από φορητό δίκτυο που εγκαταστήσαμε στην περιοχή να ηρεμήσω των κόσμο; Ήταν δεοντολογικό όταν εν μέσω τουριστικής περιόδου που οι τουρίστες είχαν κατακλύσει τα νησιά μας να μιλά στα ΜΜΕ για υπαρκτή πιθανότητα Τσουνάμι δεκάδων μέτρων; Έχω να αναφέρω πολλά τέτοια αντιδεολογικά περιστατικά.

5. Είναι δεοντολογικό να βλέπουμε παραποιήσεις των τίτλων και της ιδιότητας του. Σε πολλά ΜΜΕ παρουσιάζεται (χωρίς να το διαψεύδει) σαν Δντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η Δντης ερευνών! Μα δυστυχώς δεν κατάφερε να λάβει ούτε τον τίτλο του ομότιμου Δντη ερευνών όταν υπέβαλε σχετικό αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι δεοντολογικό να εμφανίζεται ως υπεύθυνος για τα τσουνάμι στην Ουνέσκο η σύμβουλος της Ουνέσκο; Είναι δεοντολογικό να εμφανίζεται ακόμα και σήμερα ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου (ΕΕΣΚ); Αυτό δεν είναι αληθές. Ας διαβάσει το νέο ΦΕΚ για να δει τα μέλη της (ΕΕΣΚ). Καλή η όποια φιλοδοξία αλλά να μη στηρίζεται σε αναληθή δεδομένα και ύφος χιλίων καρδιναλίων. Η σεμνότητα πρέπει να χαρακτηρίζει ένα ερευνητή και να του θυμίσω τη σοφή λαϊκή παροιμία ότι ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ.

Κατανοώ την εμπάθεια προς το πρόσωπο μου γιατί τις 3 φορές που διεκδικήσαμε κάποιες θέσεις οι διεθνής επιτροπές οι οποίες μας αξιολόγησαν επέλεξαν εμένα. Θα αναφέρω και το εξής: όταν ανέλαβα τη διεύθυνση του Γεωδυναμικού παρέβλεψαν τα πλείστα όσα είχα πει εναντίον μου, τον περιέβαλα με αγάπη και τον έβαλα υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι που ανοίκει στο Γεωδυναμικο. Δυστυχώς όταν βγήκε σε σύνταξη μας παρέδωσε ένα κέντρο που τα μισά όργανα δεν λειτουργούσαν.

Παραβλέπω τα όργανα αξίας εκατό και πλέον χιλιάδων ευρώ τα οποία δε πλήρωσε από ερευνητικό πρόγραμμα που είχε πάρει από τη Νομαρχία Κεφαλλονιάς και με δική μου παρέμβαση ο Έλληνας αντιπρόσωπος, πρώην συνεργάτης μου στο Παν/μιο Αθηνών, που του προμήθευσε τα όργανα δεν προσέφυγε στα δικαστήρια… Αλλά όπως γνωρίζουμε ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου.

Ελπίζω να μην σας κούρασα όφειλα όμως να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις